Gündem ‘Ok yaydan çıkabilir!’

‘Ok yaydan çıkabilir!’

13.01.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Siyaset bilimci akademisyen Prof. Dr. Nurşin Güney, Kızıldeniz’deki İsrail karşıtı Husi hareketliliğine karşı ABD öncülüğünde yapılan hava harekatını Milliyet’e değerlendirdi. Hava harekatının, ABD’nin bölgedeki caydırıcılık kabiliyetini yitirmesi ve saldırıların hedefindeki İsrail’i ikna edememesi nedeniyle yapıldığını belirten Güney, “ABD cevap vermeye muktedir olduğunu gösterirken, sertlik, kontrollü bir şekilde tırmandı” dedi.

‘Ok yaydan çıkabilir’

HANDE ATILGAN/ANKARA- Ticaret hattının güvenliği ve Yemen’e saldırıların savaşta yeni bir cephe olup olmayacağı konusunu da değerlendiren Güney, “Sonuç alınacağını sanmıyorum. Husilerin etkili karşılık verdiği ifade ediliyor. Öte yandan işlerin büyümesi kimsenin işine gelmez. Çünkü harekatın derinleşmesiyle -kara harekatı söz konusu olursa- Körfez ülkeleri de hedef alınabilir. Yemen kaynakları bunun gerçekleşeceğini söylüyor. ABD kendisine yönelik bir saldırıya cevap vermek zorunda kalabilir. Bu açıdan ok yaydan çıkabilir” diye konuştu.

Haberin Devamı

İsrail’in Hamas’ın saldırı ve direnç gücünü hesaplayamaması gibi, ABD’nin de Husi’lerin bu türdeki yanıtını beklemediğini ifade eden Güney, “Bir ifade vardır, ‘Güçsüzlerin gücü’... Bu öngörülemedi. Taraflar arasında güç dengesinin asimetrik olması sebebiyle, ABD’ye saldırıların maliyetini maksimize edecek bir karşılık vereceklerdir” dedi. Harekatın devam edip etmeyeceğine de değinen Güney, “Kasım’daki seçim öncesinde bu saldırıların derinleşeceğini sanmıyorum. Bu, herkes için riskli” ifadesini kullandı.