Gündem Olabilecek her şey olmuş

Olabilecek her şey olmuş

22.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Antakya’da deprem nedeniyle ağır hasar alan NASA Kent Apartmanı usulsüzlük iddialarının odağındaki yapıların başında geliyor. Sekiz kat irtifa hakkı tanınan parselde ruhsat olmadan inşaata devam edildiği, yapı kullanma izin belgesinin hiç alınmadığı, 11 kat olarak inşa edilen yapının inşaat halindeyken imar affına sokularak bu haktan yararlandırıldığı iddia edildi.

Olabilecek her şey olmuş

MERT İNAN İstanbul - Binanın müteahhitlerinin Ömer Faruk Şafak ve Kasım Nacioğlu olduğu belirtilirken, söz konusu yapıya ilişkin 21 Temmuz 2022’de Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İl Müdürlüğü’ne kiracılardan Görkem Ulaş tarafından gönderilen dilekçede, yapıya ilişkin 11 kat irtifakının uygun olup olmadığı soruldu. Müdürlüğün cevap yazısında ise söz konusu parselde 8 kat imar izni olduğu, 11 katlı binanın geçerli bir yapı ruhsatı bulunmadığı, bu nedenle kat irtifakı izni için uygun olmadığı, Zabıta Müdürlüğü’ne şikâyetin sevk edildiği bildirildi.

Haberin Devamı

‘Yalan beyanla af’

Depremde ağır hasar alan yapıya ilişkin konuşan NASA Kent Apartmanı sakinlerinden Görkem Ulaş, “Söz konusu yapının imar affından usulsüz olarak yararlandığını tespit ettik. İnşaat ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesi almaksızın inşaata başlanırken, söz konusu yapı imar affı kapsamına girmemesine rağmen yalan beyanla imar affına sokulmuş” dedi. Tamamı kaçak olan 11 katlı binaya imar affı belgesi alınırken, 44 dairelik apartmanın konut olarak oturuma açıldığını söyleyen Ulaş, “Bina Mayıs 2020’de inşaat halindeyken 31 Ocak 2018’de önceki binaları kapsayan imar affı başvurusuna sokulduğunu geçmiş uydu görüntülerinde açıkça görülebiliyor. Yapı, depremde ağır hasar aldı. Hatay’da yaşanan yıkımın nedenlerini zemin ve denetim üzerinden konuşuyoruz ancak bu tür usulsüzlüklerin ve sorumluların da yargı önüne çıkarılması gerekiyor” diye konuştu. Ruhsatsız ve sahte beyanla imar affından yararlanan kişiler hakkında suç duyurusunda bulunduklarını sözlerine ekleyen Ulaş, şunları ifade etti: “Ağır hasarlı bina imar affının nasıl kötüye kullanıldığının en çarpıcı örneği. Maalesef bazı kişiler imar affını suistimal etti. 8 katlı imar izni olan yere 11 katlı yapı inşa ediliyorsa belediyenin de kusuru var demektir. Antakya Belediyesi İmar Müdürlüğü yetkilileri yapıya ait geçerli bir inşaat ruhsatının olmadığını söylüyor.”