Gündem Ölümle yaşam arasında 23 saat!

Ölümle yaşam arasında 23 saat!

14.04.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Antalya’da Sarısu-Tünektepe teleferik hattında önceki akşam demir direklerden birinin koparak kabinlerden birine çarpması sonucu meydana gelen kazada 1 kişi yaşamını yitirmişti... Kazanın ardından duran hatta metrelerce yükseklikte asılı kalan 24 kabindeki 174 kişi 23 saatlik operasyonla kurtarıldı. Kazaya ilişkin başlatılan soruşturmada 13 kişi gözaltına alındı...

Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne ait, 2017’de hizmete giren Sarısu teleferik hattını tutan dokuz demir direkten beşincisi önceki gün saat 17.28’de yerinden koparak kabinlerden birine çarptı.

Haberin Devamı

Kabinin tabanı çarpmanın etkisiyle kırılırken içindeki sekiz kişi metrelerce yükseklikten yere düştü. Kısa sürede olay yerine ulaşan ekipler, avukat Memiş Gümüş’ün yaşamını yitirdiğini belirledi. Kazada yaralanan Özlem Şahin, Kaan Akgün, Fatih Gümüş, Keziban Çapar Gümüş, Lütfullah Kerim Gümüş, Herdem Eyüpoğlu ve Akmaral Abdyldaeva, helikopterlerle bulundukları yerden alınarak hastanelere kaldırıldı. Gümüş’ün cansız bedeni de yamaçtan indirilerek morga kaldırıldı.

SAATLERCE HAVADA KALDILAR

Kazanın ardından durdurulan teleferik hattı üzerindeki 24 kabinde mahsur kalan 174 mişinin kurtarılması için AFAD öncülüğünde operasyon başlatıldı. Diğer illerden uzman ekipler kente yönlendirilirken kurtarma çalışmalarına gece görüşlü helikopter de katıldı. AFAD, AKUT, UMKE, itfaiye ve çok sayıda arama kurtarma ekibi gece boyu çalışma yaptı. 

Haberin Devamı

Operasyon sırasında kabindekilerle telefon bağlantıları da kurularak kronik hastalıkları, çocukların, bebeklerin durumu hakkında bilgi alındı. Mahsur kalanlar arasında bir epilepsi hastası ve kronik hastalıkların olduğu tespit edildi, ihtiyaçlarına yönelik çalışma yapıldı. Bazı kabinlerde 100 kilonun üzerinde olan kazazedelerin bulunduğu bilgisi üzerine hazırlıklar buna göre yapıldı.

AKSİYON FİLMİ GİBİ

Film sahnelerini aratmayan operasyon sırasında aralarında bebek ve çocukların da bulunduğu bazı kazazedeler helikopterlerden halatla kabinin üzerine inen ekiplerce sepetlere alındı. Sarp arazi üzerindeki helikopterlerin yanaşamadığı kabinlerdeki kazazedeler de halatlara bağlanıp karaya indirildi. Kabinlerde kalan son 13 kişinin de kurtarılmasıyla yaklaşık 23 saat sonra kurtarma operasyonu tatamlandı.

KURTARILANLAR KABUS DOLU SAATLERİ ANLATTI

Teleferikten kurtarılanlar uzun süre yakınlarına sarılıp gözyaşı döktü. 1.5 yaşındaki kızıyla kurtarılan Nasima Sayed Aslan “Kabinde yedi kişiydik. Gece hava çok soğuktu” dedi. 10 yaşlarındaki bir kız çocuğu ise “Hiç korkmadım, dağları izledim” diye konuştu. Büyük korku yaşayan Serap Gül, “Çok kötüydü, felaket gibiydi. Bizi kurtaranlardan Allah razı olsun” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

'ZATEN DEPREMZEDEYİM'

Çocukları için teleferiğe geldiklerini belirten Yasin Gül, “Ben zaten depremzedeyim bir de bununla karşılaştım. Diyecek bir şey bulamıyorum. Çocukların psikolojisi düzelsin diye getirdik başımıza geldi” diye konuştu.

Ölümle yaşam arasında 23 saat

İNER İNMEZ YERİ ÖPTÜ

Teleferikten 20’nci saatin sonunda kurtarılan Ayşe Hatice Polat (58), helikopterden inip önce yeri öptü, daha sonra yakınlarına sarılıp uzun süre ağladı.

'ÖLÜMÜN KIYISINDAN DÖNDÜK'

Çocuklarıyla kurtarılan Berna Kama, “Ölümün kıyısından döndük. Gerçekten çok korktuk. Gece hiç uyumadan çocukları sakinleştirmeye çalıştık. Psikolojik olarak çok kötü durumdayız” diye konuştu.

BAKANLIKTAN PSİKOLOJİK DESTEK

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, kazazedelerin acil ihtiyaçlarını gidermek için 15 kişiden oluşan psikolojik destek ekibi (PSD) ve Afet Acil Sosyal Yardım (ASYA) ekibini yönlendirdi.

BİLİRKİŞİ HEYETİNİN ÖN RAPORU: ‘TAŞIYICI DİREK KIRILMIŞ’

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kazaya ilişkin adli soruşturmadaki son durumu sosyal medya hesabından paylaştı. Tunç kurtarma çalışmaları sürerken bir Cumhuriyet başsavcıvekili ve bir Cumhuriyet savcısının koordinasyonunda, iki iş sağlığı ve güvenliği uzmanı, iki makine uzmanı ve bir elektrik uzmanı bilirkişisinden oluşan heyetin olay yeri incelemesinde bulunduğunu ve ön rapor hazırladığını belirtti. Tunç, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Olayın, teleferiğin taşıyıcı direklerinin bağlantı noktalarında yer alan bağlantı elemanlarının yetersiz olması/korozyona uğraması ve taşıyıcı direklerde yer alan makara sistemlerinin hasarlı olması nedenleriyle taşıyıcı direğin bağlantı noktasından kırıldığı değerlendirilmektedir. İlgili işletmenin acil eylem ve tahliye planının mevcut olmadığı tespit edilmiş, bahsi geçen teleferik hattını işleten firma ile yine teleferik hattının bakım ve onarımından sorumlu firmanın sorumlu ve çalışanlarının da aralarında yer aldığı 13 şüpheli hakkında gözaltı kararı verilmiştir.”

Ölümle yaşam arasında 23 saat

2202 PERSONEL KATILDI

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, kurtarma çalışmalarına ilişkin verileri paylaştı. Sahil Güvenlik Komutanlığı’na ait 4; Jandarma Genel Komutanlığı’na ait 4, TSK’ya ait 1, OGM’ye ait 1 helikopterin kurtarma çalışmalarında aktif olarak görev yaptığını kaydeden Yerlikaya, “607’si arama kurtarma personeli olmak üzere toplam 2 bin 202 personel, 10 helikopter, 1 askeri kargo ve 1 keşif uçağı, 315 araç, 11 ambulans ile 2 dron görev yapmıştır. Kurtarma çalışmalarını gece gündüz aralıksız sürdüren, fedakarca görev yapan tüm kurtarma ekiplerine teşekkür ediyorum.”

Haberin Devamı

17 KİŞİ HASTANEDE

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, teleferik kazası sonrası hastaneye sevk edilen 17 kişinin tedavilerinin devam ettiğini açıkladı.

Ölümle yaşam arasında 23 saat

MEHMETÇİK, TAHLİYEYE DESTEK VERDİ

Antalya’daki teleferik kazası sonrası mahsur kalanları kurtarma çalışmalarına Mehmetçik de destek verdi. Milli Savunma Bakanlığı mahsur kalan vatandaşları kurtarma çalışmalarına Konya’daki 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı’ndan 1 adet AS-532 Couger tipi helikopterin katıldığını duyurdu.

Ölümle yaşam arasında 23 saat

AİLESİYLE İLK KEZ BİNMİŞ

Kazada hayatını kaybeden Memiş Gümüş’ün (54), olaydan yaralı olarak kurtulan eşi ve iki çocuğuyla ilk kez teleferiğe bindikleri ortaya çıktı. Gümüş’ün öğretmen eşi Keziban Çapar Gümüş (49) ve oğulları Fatih Gümüş (14) ile Lütfullah Gümüş (17) de kazada yaralandı. Hayatını kaybeden Memiş Gümüş’ün hakimlik yaparken FETÖ soruşturması kapsamında meslekten ihraç edildiği öğrenildi.

Ölümle yaşam arasında 23 saat

DÜNYADAN TELEFERİK FACİALARI

*İtalya 1976: Kayak merkezi Cavalese yakınlarında meydana gelen kaza, en çok can kaybının yaşandığı teleferik kazası olarak tarihe geçti. Çelik kablonun kopması sonucu 70 metre aşağı düşen kabinde bulunan 42 kişi hayatını kaybetti. 

*Singapur 1983: Singapur’da adalar arası ulaşım sağlayan teleferiğin altından geçen bir petrol arama platformu kablolardan birini kopardı. Düşen iki kabinde 7 kişi öldü.

*Gürcistan 1990: Tiflis’te teleferik kablosunun kopması sonucu  iki kabin düştü, 19 kişi hayatını kaybetti.

*İtalya 1998: Yine Cavalese’de meydana gelen kazada, bir Amerikan askeri uçağı teleferik kablosunu kopardı. Kabindeki 20 kişi hayatını kaybetti.

*Çin 1999: Çin’in Xingyi bölgesinde nehir üzerindeki turistik teleferiğin bir kabini düştü. 14 kişi öldü.

* Fransa 1999: Fransa’nın Saint-Étienne-en-Dévoluy bölgesinde meydana gelen kazada, kablo kopması sonucu düşen kabinde 20 kişi hayatını kaybetti.

* İtalya 2021: İtalya’nın Maggiore gölü yakınlarında kablo kopması sebebiyle bir kabin yere çakıldı. 14 kişi hayatını kaybetti.

*Pakistan 2023: Pakistan’ın Battagram bölgesinde 6’sı çocuk 8 kişi teleferiğin kablolarının kopması sonucu 900 metre yükseklikte mahsur kalmıştı. Mahsur kalanlar saatler süren çalışmaların ardından kurtarıldı.

BAKIM VE DENETİM TARTIŞMASI

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, “Burası 2017 yılında hizmete geçen belediye şirketi tarafından hizmet sunulan bir yer. Ben 2019’da göreve başladım, devlet devamlılık gerektirir, aynı şekilde belediyemizin şirketiyle devam ediyor. Yıllık ağır bakımları, normal rutin bakımları hepsi yapılıyor. Yılbaşından sonra ağır bakımı protokol anlaşması yapılmış ve 5 Mart’ta hizmete açılmıştır” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz da “2017 yılında açılan tesisin o yıldan bu yana bakımını aynı şirket yapıyor. Bu şirket, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından lisans alarak bu işlemi yapmaktadır” diye konuştu. İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), Yavuzyılmaz’ın yaptığı açıklamayı yalanladı. DMM’den yapılan açıklamada, “Bahse konu şirketin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından teleferiğin bakımını yapmak üzere onaylanması veya sertifikalandırılması söz konusu değildir” denildi.