Gündem Online sabıka kaydı belgesini GBT sorgulama ile alabilirsiniz!

Online sabıka kaydı belgesini GBT sorgulama ile alabilirsiniz!

21.10.2016 - 10:00 | Son Güncellenme:

Vatandaşın artık Genel Bilgi Tarama (GBT) sisteminden sabıka kaydı belgesinin GBT sorgulama ile alabilmesi mümkün hale geldi. Online GBT-sabıka kaydı sorgulama hizmeti internet ortamında e-Devlet üzerinden gerçekleştirilebiliyor. Vatandaş internette yer alan e-Devlet sistemini kullanarak gerçekleştirebildiği sabıka kaydı sorgulama işlemi sayesinde sabıka kaydı belgesinin çıktısını alabiliyor.

Online sabıka kaydı belgesini GBT sorgulama ile alabilirsiniz

Türkiye’de akıllı cihaz teknolojisinin tüm dünya genelinde olduğu gibi ciddi bir furya yaratması ve her yeni çıkan cihazın dahi büyük bir popülariteye ulaşması günümüzde internet kullanımının da çok önemli oranlara ulaşmasına yol açıyor. Özellikle de vatandaşın artık nerede olursa olsun internete erişim sağlama şansına sahip olabilmesi internet kullanımının bireysel standartların dışına çıkarak kamu alanına da ulaşmasına yol açıyor. İnternet avantajları ve fırsatlarını kamu alanında da kullanmak isteyen kamu kurum ve kuruluşları arasında bulunan Adalet Bakanlığı, kurumundaki en önemli iş kalemi olan sabıka kaydı sorgulama işlemini sanal ortama taşıyor.

Haberin Devamı

GBT – SABIKA SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

YARGITAY DOSYA SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Adalet Bakanlığı bünyesinde ilgili birimlerden vatandaşlar tarafından alınabilmekte olan sabıka kaydı belgesi pek çok resmi işlemdeki en önemli gerekliliklerden birisi olması nedeni ile oldukça yoğun bir şekilde bu alanda işlem gerçekleştiriliyor. Özellikle de son yıllarda Türkiye’de vatandaşın en basit iş başvurularından çeşitli bankacılık işlemlerine kadar her alanda en çok gereksinim duyabildiği belgelerden birisi olması nedeni ile sabıka kaydı belgesine yönelik olarak Adalet Bakanlığı’nın ilgili birimlerine tüm Türkiye genelinde sadece bir gün içerisinde on binleri bulabilen sabıka kaydı sorgulama başvurusu gerçekleştiriliyor. Bu durum kurum içi iş yükünün önemli düzeye ulaşarak, hizmet yapısının ağırlaşmasına ve dolayısıyla da vatandaşa daha yavaş ve daha düşük standartlarda adli hizmetlerin sunulabilmesine neden oluyor. Bu duruma çözüm olması ve aynı zamanda da vatandaşa daha modern standartlarda hizmet sunulabilmesi amacı ile Adalet Bakanlığı tarafından internet ortamından sabıka kaydı belgesinin alımını mümkün kılacak online sabıka kaydı sorgulama hizmeti sunulmaya başlandı.

İnternet ortamı üzerinde yer alan ve her bir dijital kamu hizmet uygulamasını tek bir çatı altında bir araya getiren sanal devlet portalı e-Devlet sistemi üzerinden gerçekleştirilebilmekte olan sabıka kaydı sorgulama işlemi sayesinde artık vatandaşlar sadece dakikalar içerisinde internet kolaylığında sabıka kaydı belgelerini alabilme şansına sahip olabiliyor. Sabıka kaydı belgesinin yasal geçerliliği olacak şekilde internet ortamından alınabilmesini sağlayacak Adalet Bakanlığı’nın e-Devlet hizmeti sabıka kaydı sorgulama işlemi portal üzerinde ‘Adli Sicil Kaydı Sorgulama’ ekranı üzerinden gerçekleştirilebiliyor.

Adalet Bakanlığı tarafından oluşturulan ve Türkiye’deki her bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının adli bilgilerinin bulunduğu çok geniş kapsamlı bir vatandaşlık bilgi sistemi olan Genel Bilgi Tarama (GBT) sistemi özellikle kolluk kuvvetleri tarafından gerçekleştirebiliyor. Vatandaşında e-Devlet portalı üzerinden gerçekleştirebildiği GBT sorgulama işlemi ile birlikte vatandaşların tüm adli geçmişi ile ilgili bilgilerin öğrenilebileceği sabıka kaydı belgesi online olarak alınabiliyor. Bu şekilde internet ortamı üzerinden gerçekleştirilebilen GBT sorgulama işlemi ile birlikte vatandaşlar tüm yasal ve resmi işlemlerinde kullanabileceği sabıka kaydı belgesini alabiliyor. GBT sistemi özellikle Emniyet Teşkilatı, Jandarma Komutanlığı, Gümrük Muhafaza Müdürlüğü ve Sahil Güvenlik gibi kolluk güçleri tarafından oldukça yoğun şekilde her türlü duruma ilişkin olarak etkin bir şekilde kullanılıyor.

Yazarlar