Gündem Osman Kavala’yı futbolcu sanıyormuş

Osman Kavala’yı futbolcu sanıyormuş

09.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

‘Çarşı Davası’ ile ‘Gezi Davası’nın birleşmesinin ardından ilk duruşma dün görüldü. Dosyaların birleştirilmesi itirazı reddedildi. Tutuklu olan Osman Kavala, “Avukat, sanıklardan Y.D.’ye ‘Osman Kavala’yı tanıyor musun?’ diye sormuş, ‘Hangi takımda oynuyor?’ cevabını almış” dedi

Osman Kavala’yı futbolcu sanıyormuş

Elif Altın - Gezi Parkı olaylarına ilişkin aralarında Beşiktaş taraftar grubu “Çarşı” mensuplarının da bulunduğu 35 sanık ile aralarında iş insanı Osman Kavala’nın da olduğu 17 sanıklı “Gezi Davası” dosyalarının birleşmelerinin ardından dün ilk duruşma görüldü. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuklu sanık Osman Kavala SEGBİS ile katılırken aralarında Mücella Yapıcı’nın da bulunduğu tutuksuz 20 sanık ve avukatları da duruşmada hazır bulundu. Kavala’nın eşi akademisyen Ayşe Buğra Kavala duruşmada izleyici olarak yer aldı.

Haberin Devamı

‘Dosyalar ayrılsın’

Mahkeme başkanının, celse arasında dosyaların birleştirildiğini belirtmesinin ardından söz alan sanık avukatları dosyalar arasında fiili ve hukuki irtibat bulunmadığını belirterek birleştirme kararına itiraz ederek dosyaların ayrılmasını talep ettiler. Mahkeme, bozma ilamının içeriği, bozma ilamına uyulmaya karar verilmiş olması, celse arasında birleşmeye onay verilmiş olması nedeniyle dosyaların ayrılması taleplerini reddetti. Söz alan “Çarşı” sanıklarının avukatlarından Ali Rıza Dizdar ise “Size saygısızlık değil ama bu celse verdiğiniz kararlardan dolayı salonu terk ediyoruz” dedi.

Sanık Arda Mutlu Doğan söz alarak, “Biz beraat ettik. Bize bu hukuksuzluğu yapanlar cezaevinde. Neden burada olduğumuzu bilmiyoruz. Birlikte yargılandığımız kişileri tanımıyoruz. Avukatlarımız bile savunma yapmadı, ben ne diyeceğimi bilmiyorum. Kaç defa beraat etmek gerekiyor?” dedi. Sanık Mücella Yapıcı, “Ben aynı iddianameyle iki kere yargılandım, beraat ettim, beraatim kesinleşti. Sonra aynı iddianameyle tekrar yargılandım, tekrar beraat ettim. Bu davayı, geldiği bu haliyle aklen ve ahlaken asla kabul etmiyorum” dedi.

Haberin Devamı

Tutukluluğa devam kararı

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, oy çokluğuyla sanık Kavala’nın tutukluluk halinin devamına hükmetti. Üye hakimlerden biri tutukluluğa devam kararına muhalefet şerhi koyarak, Kavala’nın tahliye edilmesi gerektiği yönünde oy kullandı. Duruşma 26 Kasım’a ertelendi.

‘Haysiyetime yönelik bir suikast’

Bin 438 gündür tutuklu olana sanık Osman Kavala ise daha önce aralarında fiili ve hukuki bağlantı olmadığına karar verilen suçlamaların hiçbir yeni delil olmadan birleştirildiğini belirterek “Benimle ilgili davalar, gene hiçbir delile ve anlaşılır gerekçeye dayandırılmadan Çarşı davası ile birleştirildi.

Çarşı davasında suçlananlarla tanışıklığım, irtibatım olmadı. Onların da beni tanımıyor olmaları hayatın doğal akışına uygundur. 12 Temmuz’daki duruşma zaptından okudum, avukat Volkan Bahadır sanıklardan Y.D.’ye ‘Osman Kavala’yı tanıyor musun?’ diye sormuş, ‘Hangi takımda oynuyor?’ şeklinde cevap almış. Bana yöneltilmiş olan 15 Temmuz darbe girişimine katılmak suçlaması da daha sonra kurgulanmış olan casusluk suçlaması gibi delilden tamamen yoksun, çirkin bir iftiradır, haysiyetime yönelik bir suikasttır. Sudan bahanelerle tutukluluğumun sürdürülmesi yargısız infazdır, algı yaratma çabasıdır, AİHM’in kararının etrafından dolanma girişimidir. Umarım davaların birleştirilmesi, Türk yargısının karşı karşıya olduğu tehditlerin daha iyi anlaşılmasına vesile olur” dedi.