Gündem Polislere suikast planları soruldu

Polislere suikast planları soruldu

26.01.2009 - 01:54 | Son Güncellenme:

Ergenekon soruşturmasının son dalgasında tutuklanan 9 emniyet görevlisine, İbrahim Şahin’den ele geçen ve suikast yapılacak kişilerin listesinin yer aldığı öne sürülen S-1 belgesi soruldu

Polislere suikast planları soruldu

Ergenekon soruşturmasının son dalgasında “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan tutuklanan 9 emniyet görevlisine, eski Özel Harekat Daire Başkanvekili İbrahim Şahin’den ele geçirilen, suikast yapılacak kişiler ve suikastçıların isimlerinin yer aldığı öne sürülen S-1 belgesi soruldu. Zanlılar suçlamaları kabul etmezken, kendilerine resmi bir görevin teklif edildiğini ve İbrahim Şahin’e de bilgilerinin bu yüzden gittiğini iddia ettiler.
Mahkemede polislere Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob Mutafyan, Pir Sultan Abdal Derneği yöneticileri Kazım Genç ve Ali Balkız ile Ankara’da bir iş merkezine yönelik bombalı saldırı planları soruldu. Elazığ Özel Harekât Şube Müdürü Ayhan Atabek, Şahin’den ele geçirilen eylem planları ve listeden haberinin olmadığını ileri sürdü. Atabek, Ali Balkız’a yönelik suikast iddiasıyla ilgili eylem planı ve bu plan içindeki isimleri de tanımadığını söyledi.
Tutuklanan sanıklardan Emniyet Amiri Servet Kaynak savunmasında İbrahim Şahin’i, Özel Harekât Daire Başkanı olduğu dönemden tanıdığını belirterek şöyle konuştu:

‘Dış görev var’ dedi
“Bu nedenle sık sık görüşmelerimiz olmuştur. Meslekte büyüğümüz ve amirimiz olarak kendisine hiçbir zaman saygım eksik olmamıştır. Ancak İbrahim Şahin’in başından geçen birtakım olaylar nedeniyle uzun süre görüşmedim... Yaklaşık 4-5 ay önce İbrahim Şahin beni aradı, ‘Çocuklardan uzak kalabilir misin, dış görev var’ dedi. Ben de ‘göreve her zaman hazırız’ dedim.
Bunun dışında benden sağlam görev yapabilecek 5 arkadaşın daha ismini istedi. Ben de daha önceden tanıdığım ve güvendiğim polis memurları Bülent Güngördü, Zerrar Atik, Fahri Süslü, Mehmet Dalagan ve Kemalettin Balcı’nın isimlerini verdim. Şahin bana geçici görev ve onay yazılarının yakında geleceğini söyledi. Ben bu arkadaşlara ‘5-6 ay sürebilecek bir görev var, gelmek ister misiniz? Dış görev olabilir’ dedim. Görevin mahiyetini sordular, bilmediğimi söyledim. Bir sakınca görmedikleri için kabul ettiler.”

‘İllegal olabileceğini düşünmedim’
Polis memuru Bülent Güngördü ise, Emniyet Amiri Servet Kaynak’ın 6 ay önce kendisine aradığını belirterek, şunları anlattı:
“Yeni bir oluşum kurulacağını ve bu oluşumda görev almayı isteyip istemediğimi sordu. Ben terörle ilgili bir müsteşarlık ya da yurtdışında görevlendirileceğim ve legal bir yapılanma olduğunu düşündüğüm ve aynı zamanda Servet Kaynak’ın illegal bir örgütlenmeyi bana teklif edeceğini düşünmediğim için kendisine olumlu yanıt vererek kişisel bilgilerimi kendisine ilettim. Ancak, beni illegal bir yapılanma içinde kullanmak istediklerini bilseydim kesinlikle kabul etmezdim.”

Özbek mahkemede
Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek’in de dahil olduğu 26 kişiden işlemleri devam eden 8 kişi dün adliyeye sevk edildi. Polis memuru Murat Çavdar tutuklanırken, 5 kişi savcılıkça serbest bırakıldı. Özbek ile araştırmacı Erhan Göksel ise nöbetçi mahkemeye sevk edildi.