Gündem Resmi Gazete'de yayımlandı! İşte Türkiye'nin ilk kadın amirali Gökçen Fırat'ın yeni görev yeri

Resmi Gazete'de yayımlandı! İşte Türkiye'nin ilk kadın amirali Gökçen Fırat'ın yeni görev yeri

11.08.2023 - 14:24 | Son Güncellenme:

Türk Deniz Kuvvetleri'nin ilk kadın amirali olan Gökçen Fırat'ın yeni görev yeri belli oldu. Karar Resmi Gazete'de yayımlandı.

Resmi Gazetede yayımlandı İşte Türkiyenin ilk kadın amirali Gökçen Fıratın yeni görev yeri

2023 yılı YAŞ toplantısı geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleşti.

Haberin Devamı

Toplantı sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından imzalanan kararla; Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda Kurmay Albay olarak görev yapan Gökçen Fırat amiralliğe terfi etti. Fırat, böylece TSK bünyesindeki ilk kadın amiral oldu.

Geçen yıl kurmay albaylıktan tuğgeneralliğe terfi ettirilen Özlem Yılmaz da, Türkiye’nin ilk kadın generali olarak tarihe geçmişti.

GEMİ KOMUTANI OLARAK GÖREV YAPTI

Tuğamiral Gökçen Fırat, 1977 yılında İstanbul'da doğdu. Fırat, teğmen rütbesiyle 1998 yılında Deniz Harp Okulu'ndan mezun oldu. 1998-2017 yılları arasında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın çeşitli birliklerinde görev yapan Fırat, 2003-2005 yıllarında Deniz Harp Okulu öğrencilerinin donanma görevlerine hazırlandığı eğitim gemilerinden TCG Eğitim Bot-2'de Türkiye'nin ilk kadın gemi komutanı olarak görev aldı.

Haberin Devamı

İNGİLTERE'DE GÖREV YAPIYORDU

Fırat, 2017-2021 yılları arasında da Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı Karargahı'nda görev yaptı. 2021-2022 yılları arasında Norveç'teki SACT Müşterek Harp Merkezi'nde görev yapan Fırat, 2022 yılında ise İngiltere'deki Mc Northwood Deniz Komutanlığı'nda görevlendirildi. 2023 yılı YAŞ kararları ile Tuğamiralliğe terfi eden Fırat, bekar ve İngilizce biliyor.

ERDOĞAN'DAN GÖKÇEN FIRAT YORUMU

Geçtiğimiz hafta cuma namazı çıkışı konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan da amiralliğe terfi eden Fırat ile ilgili, 'Ben bu atamadan çok çok mutlu oldum. Hele hele böyle bir kızımızın amiralliğe terfi etmesi bizi çok çok mutlu etti. Biliyorsunuz yargıda falan bu atamalar çok var. Ama şimdi ilk defa silahlı kuvvetlerde böyle bir kızımızın albaylıktan amiralliğe terfi etmesi ayrı bir güzelliktir. Ben kendisini kutluyorum, tebrik ediyorum. İnşallah bundan sonraki şuralarda bunların devamı gelecektir' demişti.

EMİNE ERDOĞAN'DAN TEBRİK MESAJI

Atama kararının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan da sosyal medyadan yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullanmıştı: 2023 Yüksek Askeri Şura kararları kapsamında, tuğamiralliğe terfi ederek, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ilk kadın amirali olan Gökçen Fırat’ı yürekten tebrik ediyorum. Kadın gücünün hayatın her alanında, her meslekte başarı ve kararlılıkla var olduğuna bir kez daha şahit olmaktan büyük bir gurur ve mutluluk duydum. Görevinde muvaffakiyetler diliyorum.

Haberin Devamı

İŞTE YENİ GÖREV YERİ

Resmi Gazete’de yer alan atama kararına göre Tuğamiral Gökçen Fırat, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Savunma Planlama ve Proje Yönetimi Başkanı görevine atandı.