Gündem Sandık ittifakı başarı getirdi

Sandık ittifakı başarı getirdi

02.04.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Genel seçimlerde büyük hayal kırıklığı yaşayan CHP, yerelde oylarını 13 puan artırarak tarihi bir başarı elde etti. Muhalif seçmen sandıkta birleşerek CHP’yi birinci parti yaptı. Eski ittifak ortaklarının seçmenleri kadar AK Parti tabanının bir kısmının sandığa gitmemesi de CHP’ye yaradı...

Sandık ittifakı başarı getirdi

Mehtap Gökdemir - CHP, genel seçimde altı partinin ittifakıyla sağlayamadığı başarıyı, yerel seçimde sandık ittifakıyla elde etti. CHP için “cam tavan” olarak ifade edilen yüzde 25’lik sınırı yaklaşık 13 puan üzerine çıktı. Eski ittifak ortaklarının seçmenleri kadar AK Parti seçmeninin bir kısmının sandığa gitmemesi de CHP’ye yaradı. 30 büyükşehirden 14’ünü alan CHP, 51 ilin 21’ini, 973 ilçenin 337’sini kazandı. Böylece elindeki büyükşehir sayısını 3, il sayısını 11, ilçe sayısını 146 artırdı. Beldelerle birlikte CHP’nin elindeki belediye sayısı 400’e yaklaştı. 

Haberin Devamı

Rekor oylar 

CHP birçok yerde rekor oy ile kazandı. En yüksek oyu yüzde 60,38 ile Ankara’da kaydederken onu yüzde 59,52 ile Mersin izledi. Ankara’da ilçe sayısını 3’ten 16’ya, Mersin’de 3’ten 7’ye yükseltti. En düşük oy aldığı yer ise yüzde 29,69 ile Kütahya oldu.  

CHP için büyük başarı olan asıl yön ise, milliyetçi-muhafazakar kimlikleri ile öne çıkan illeri kazanması oldu. Afyonkarahisar, Kütahya, Uşak, Manisa, Kilis, Adıyaman, Kastamonu bunlardan öne çıkanlar oldu. 

Sandık ittifakı başarı getirdi

% 50 oranını aşanlar 

Kesin olmayan sonuçlara göre CHP Ankara, Afyonkarahisar, Aydın, Balıkesir, Bartın, Bolu, Eskişehir, Giresun, İstanbul, Kırşehir, Manisa, Mersin, Muğla, Tekirdağ, ve Zonguldak’ta yüzde 50’nin üzerinde oy aldı. 

CHP’de 18 ili de yüzde 40 ile 50 bandındaki oy ile kazanıldı. Bunlar Adana, Adıyaman, Amasya, Antalya, Ardahan, Artvin, Bilecik, Burdur, Bursa, Denizli, Edirne, İzmir, Kastamonu, Kırıkkale, Kilis, Sinop, Uşak ve Yalova oldu. 

Haberin Devamı

Sürpriz kentler 

CHP, 1989’dan sonra ilk kez milletvekili Abdurrahman Tutdere ile Adıyaman’ı kazandı. AK Parti’nin kalelerinden olan Adıyaman’ın yanı sıra Kilis de CHP’ye geçti. En son 1977’de CHP’de olan Amasya, Bartın, Giresun ve Kastamonu da 47 yıl sonra tekrar CHP’ye döndü. 

Kıl payı kaçanlar

CHP, 2019 yerel seçimlerinde elinde olan Kırklareli ve Hatay’ı ise kesin olmayan sonuçlara göre az farkla kaybetti. Hatay’da çok sayıda milletvekili görevlendirildi ve sonuçlara itiraz edildi.

İzmir’de tek kayıp

Özgür Özel’in “Değişim nerede diyenler İzmir’e baksın” dediği İzmir’de CHP’nin oyları, ittifak yapılan 2019 yılına oranla yaklaşık 10 puan düşerek yüzde 48,98 oldu. 24 olan ilçe sayısını ise 28’e çıkarırken, elindeki Menemen’i kaybetti. Mustafa Denizli’nin kızı Lal Denizli Çeşme’de girdiği yarıştan galip ayrıldı.

Manisa’yı MHP’den aldı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in memleketi Manisa’da tarihi bir başarıya imza atıldı. MHP’den alınan Manisa ile AK Parti’den alınan Afyonkarahisar CHP tarihinde ilk kez kazanılan iller oldu. CHP, Manisa’da yüzde 57.22 oy alırken 17 ilçenin de 14’ünü, Afyonkarahisar’da yüzde 50,73 oy ve 18 ilçeden 4’ünü saflarına kattı.

Haberin Devamı

‘Erken seçim demiyoruz’

Seçim sonuçlarını Milliyet’e değerlendiren parti kaynakları, Erdağan’ın erken seçime kapıyı kapatmasının ardından şunları söyledi: “Geçmiş seçimlerde AK Parti’ye oy verme eğiliminde olan seçmen bu seçimde bir cezalandırmaya gitti. CHP’ye bir kredi açtı. 12 milyon civarında olan oyumuzu 17 milyona taşıdı. Bu olağanüstü bir sıçramadır.”  Sonuçlardan  erken seçim mesajı çıkarılıp çıkarılmadığı konusunda ise kaynaklar “Biz erken seçim demiyoruz. Bu çağrıyı seçimin ertesi günü yapmak kadar yanlış bir şey olmaz. Üstelik milletvekillerinin çoğunluğunun yeni seçildiğini düşünürsek bu görülmüş şey değildir” dedi.

Halkın gündemi konuşuldu

Seçim başarısına ilişkin kurmaylar, vatandaşın gündemi ile kurdukları bağa işaret ederek, emekli, genç, atanamayan öğretmen, staj mağdurları gibi sesini duyurmak isteyenlerle kurulan bu ilişkinin karşılık gördüğünü ifade etti.

Özel’e duygusal mektup

CHP YSK Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, Özel’e bir mektupla teşekkür etti. Yakupoğlu mektubunda, 2011 yılında göreve başladığını belirterek “Bana 13 yılın ardından hep itiraz edenin biz değil AK Parti olduğunu görmenin mutluluğunu yaşattığınız ve ülkemiz için her şeyin hayırlısı olmasını dilediğiniz için sonsuz teşekkür ediyorum” dedi.

Haberin Devamı

‘Bu işin peşini bırakmayacağız’

Türkiye genelinde oy sayım işlemlerinin tamamlanmasıyla itiraz süreci de başladı. Seçim sonuçlarına yapılacak itirazlar ise 13 günlük bir takvimde sonuçlanmış olacak. CHP kesin olmayan sonuçlara göre çok az bir oy farkıyla kaybettiği Hatay için itiraz başvurusunda bulunacak. 1 milyon 78 bin 130 seçmeni olan Hatay’da Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı AK Parti’li Mehmet Öntürk, oyların yüzde 44.47’sini alarak kazandı. Öntürk oyların 345 bin 884’ünü alırken Belediye Başkanı Lütfü Savaş ise oyların yüzde 43.96’sını aldı. 342 bin 972 oy alan Savaş, 2 dönem sonra başkanlığı kaybetmiş oldu. 

‘Avukatlar yola çıktı’ 

Kesin olmayan sonuçlara göre Öntürk, gece Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı kazandıklarını açıklayarak kutlama yaptı. Savaş ise yaptığı açıklamada seçimleri kendilerinin 8 bin oy farkıyla kazandıklarını iddia etti. Savaş yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Hatay halkının iradesini kimseye teslim etmeyeceğiz. Bu işin peşini bırakmayacağız. Şu anda CHP’nin bu konuda yetkin avukatları yola çıkmış durumdalar. İtirazımızı yapacağız. Bu sadece bizim hakkımız değil. Hatay halkının da hakkı.” 

Haberin Devamı

Sayımlarda hakkın, hukukun hakim olmasını bekliyoruz

İstanbul’da büyük bir zafere imza atan Ekrem İmamoğlu seçimi kazanan CHP’li belediyeleri tebrik etti. İmamoğlu CHP’nin sonuçlara itraz ettiği Hatay için de bir not ekledi paylaşımına. İmamoğlu mesajında şu ifadelere yer verdi:
“31 Mart Yerel Seçimlerinde başarı elde elden 14 büyükşehir belediye başkanı, 21 il belediye başkanı, 337 ilçe belediye başkanı, 48 belde belediye başkanı siyasi yol arkadaşlarımı tebrik ediyorum. Seçilen tüm belediye başkanlarına da başarılar diliyorum. Hatay’da da devam eden sayım sürecinde hakkın hukukun hakim olmasını bekliyoruz.” ● Haber Merkezi

Yazarlar