Gündem Sanıklar suçu itfaiyeye attı

Sanıklar suçu itfaiyeye attı

31.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sanıklardan Yurt Müdürü Cumali Genç, “İtfaiyeci iki kişi vardı, ekipmanları yoktu. Asansörlü, sepetli itfaiye olsaydı ölüm olmazdı” iddiasında bulundu. Diğer sanıklar da itfaiyeyi ve elektrik dağıtım şirketini suçladı...

Sanıklar suçu itfaiyeye attı

Adana’nın Aladağ ilçesinde 11’i çocuk 12 kişinin yaşamını yitirdiği, 22 öğrencinin de yaralandığı “Süleymancılar cemaati”ne ait kız yurdundaki yangında kusurlu oldukları gerekçesiyle haklarında dava açılan yedi tutuklu sanık faciadan 181 gün sonra Kozan Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıktı.

Haberin Devamı

Haklarında taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma suçundan 2’şer yıldan 15’er yıla kadar hapis cezası istenen sanıkların, yurt müdürü Cumali Genç, Aladağ Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği Başkanı İsmail Uğur ile dernek yöneticileri Ramazan Keleş, Ramazan Dede, Mustafa Öztaş, Mahir Kılınç ve yurt çalışanı Mahmut

Deniz’in yargılanmasına dün başlandı. Kozan Adliyesi’ndeki duruşmaya çocuklarını kaybeden 10 aile müşteki sıfatıyla katıldı. Tutuklu sanıklar da duruşma salonuna getirildi. TBMM Aladağ

Komisyonu Üyesi CHP milletvekilleri Mustafa Balbay, Selina Doğan, Elif Doğan Türkmen, İbrahim Özdiş da duruşmayı izledi.

‘Merdiven bulamadık’

Savunmasına “Ben yangında 12 yavrumu kaybettim biri de benim çocuğum” diyerek başlayan Genç, bilirkişi raporunu kabul etmediğine dikkati çekerek, “Biz yurda itfaiyeyle aynı anda geldik. İtfaiyeci iki kişi vardı. Yangın yurdun girişindeki elektrik panosundan çıkmıştır. 3. kata yetişecek merdiven bulamadık, camları taşla kırdı. Yangın merdivenleri açıktı. Ekipman olmayan itfaiyenin büyük kusuru vardır. Asansörlü sepetli itfaiye olsaydı ölüm olmazdı” dedi.

Haberin Devamı

‘Elektrik firması sorumlu’

Sanıklardan yurdun sahibi derneğin yönetim kurulu üyesi Mahir Kılınç da “Olay günü ilçede elektrik sayaçları değişimi olmuş. Yurda da gelmiş olabileceklerini düşünüyorum. Çünkü aynı gün ilçede üç evde yangın çıktı” iddiasında bulundu. Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Mustafa Öztaş da “İtfaiyenin sepetli merdiveni olsaydı

3. kattaki çocuklar kurtulacaktı” dedi. Aladağ Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği Başkanı olan sanık İsmail Uğur da, itfaiyeyi suçladı.

Duruşma çıkışında, ortak açıklama yapan baro başkanları, tüm sorumluların yargılanmasını istedi. Topluluk dağılırken sanık yakınları ile şikayetçiler arasındaki sataşmalar sırasında arbede yaşandı, polis olayın büyümesini önledi.

‘Yangın kapısı her zaman kilitliydi’

Yangında yaralı kurtulan öğrencilerden 13 yaşındaki Seda Topbaş da mağdur olarak verdiği ifadesinde “Biz olay anında ders çalışıyorduk, yangın kapısına koştuk kolu yoktu, kilitliydi, her zaman kilitliydi. Nefes alamayınca atlamak zorunda kaldık. Bize hiç yangın tatbikatı yaptırmamışlardı” dedi.

Haberin Devamı

Ailelerin hesabına 550 bin lira yatırmışlar

Ölen ve yaralanan kızların anne ve babaları da ifade verdi. Hepsi dernek ve yurt yöneticilerinden şikâyetçi olduklarını söyledi. Ölen Zeliha Avcı’nın babası Mustafa Avcı, “Şu an bize bu sanıkların yakınları baskı yapıyor. En son sana ‘20, 30 bin lira para verelim davadan vazgeç’ dediler” diye konuştu.

Yangında ölenlerin yakınlarının hesabına para yatırıldığına ilişkin iki belge ortaya çıktı. Sanıklardan Yurt Müdürü Cumali Genç’in avukatları Bayram Sayar, Esma Karataş ve Kadir Ozan Çelik’in imzalarını taşıyan dava dosyasındaki 29.05.2017 tarihli dilekçede, vefat edenlerin her birine 30.000 TL, yaralananların her birine 10.000 TL olmak üzere toplam olarak 550.000 TL’nin aileler adına yatırıldığı konusunda mahkeme başkanlığı bilgilendirildi. Mağdur yakınlarından birine ulaşan dekontta ise parayı gönderenin Aladağ Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği olduğu bilgisi yer aldı.

Haberin Devamı

‘Yangın kapısı her zaman kilitliydi’

Yangında yaralı kurtulan öğrencilerden 13 yaşındaki Seda Topbaş da mağdur olarak verdiği ifadesinde “Biz olay anında ders çalışıyorduk, yangın kapısına koştuk kolu yoktu, kilitliydi, her zaman kilitliydi. Nefes alamayınca atlamak zorunda kaldık. Bize hiç yangın tatbikatı yaptırmamışlardı” dedi.

Yanarak can verdiler

Aladağ’da 29 Kasım 2016’da ortaokulda okuyan kız öğrencilerinin kaldığı özel yurta elektrik kontağından yangın çıktı. Yurtta kalan eğitmen Fatma Canatan, ve öğrenciler Sare Betül Genç, Sema Nur Aydoğdu, Zeliha Avcı, Sevim Köylü, Gamze Bagir, Sümeyye Yetim, İlknur Maden, Nurgül Pertlek,Bahtınur Baş, Tuğba Aydoğdu ve Cennet Karataş yanarak can verdi. Bilirkişi raporunda yangına eskimiş olan elektrik şalterinin yol açtığı ve yangın merdiveni kapısının acil çıkış kapıları
bulunmadığı belirtildi.

‘Unutma unutturma’

Kozan ilçesinde görülen duruşma öncesi hayatını kaybeden çocukların aileleri ellerinde çocuklarının isimleri yazılı olduğu dövizler ve “Adalet mücadelemiz başka canlar yanmasın diyedir. Aladağ’ı unutma unutturma” yazılı pankart taşıyarak ilçe merkezinde yürüdü. Acılı ailelere, CHP milletvekilleri, belediye başkanları, sendikalar, derneklerin temsilcileri de destek verdi.

Haberin Devamı

Kızını yangında kaybeden Zeliha Avcı, “Bu suçluların yakasını öbür dünyada da tutacağız. Devlet cezasını vermezse biz vereceğiz” dedikten sonra ağlamaya başladı. Duruşmaya Türkiye Barolar Birliği’nin yanısıra Adana, Aydın, İzmir, Ankara, Bingöl, Balıkesir, Düzce, Trabzon, Osmaniye, Sakarya, Ordu, İstanbul, Diyarbakır, Hatay, Gaziantep ve Antalya baroları da temsilci göndererek destek verdi.