Gündem Savunma Sanayinin kilit isimleri CNN TÜRK'te! İsmail Demir'den önemli açıklamalar

Savunma Sanayinin kilit isimleri CNN TÜRK'te! İsmail Demir'den önemli açıklamalar

27.05.2023 - 20:53 | Son Güncellenme:

Savunma Sanayinin kilit isimleri CNN TÜRK ekranlarında! Savunma Sanayindeki son gelişmeler ve gelinen noktaları Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir anlattı.

Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir CNN TÜRK ekranlarında savunma sanayindeki son gelişmelere ilişkin sorulara yanıt verdi. Demir'in açıklamaları özetle şöyle: Aslında bugün bir ilk oluyor. Hep birlikte ilk kez televizyona çıkıyoruz.

Haberin Devamı

TAYFUN FÜZESİ

Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir: BORA'mız vardı bizim. TAYFUN'un başka bir özelliği var. Şu anda ön alma esaslı gidiyoruz. ROKETSAN tarafına yap demiyoruz, onlar ihtiyacı görüyor ve bize sunuyor. Devletten tek kuruş almadan başlatılmış bir proje TAYFUN. Ne ihtiyaç olduğu bilinerek başlatılıyor. HÜRJET, KIZILELMA da böyle. Katı yakıtlı bir füzemiz TAYFUN. Uzun menzilli diye nokta koyuyoruz. 300-500 dendi ama biz artık rakam konuşmuyoruz. Önceden Sinop'tan atıyorduk ancak artık buradan atarsak ülke sınırlarına düşme durumu var. O yüzden Rize'den atıyoruz. Artık daha batıya gidiyoruz ki attığımızda ülkemiz sınırları dışına çıkmayalım. Türkiye her zaman barışı önceleyen bir ülke ama saldırganlaşmak isteyenler için caydırıcı bir güç. Roket motorlarında da Türkiye çok iyi bir noktada. ROKETSAN bu yakıtları yapıyor. 

Haberin Devamı

SONRAKİ HEDEF UZAY

Bundan sonra gözümüz biraz daha uzay çalışmalarında. Uzaya fırlatma sistemlerini de şu an ROKETSAN çalışıyor. Bir adım sonra milli uydu fırlatma sistemimiz devreye girecek.

Savunma Sanayinin kilit isimleri CNN TÜRKte İsmail Demirden önemli açıklamalar

Murat İkinci - Roketsan Genel Müdürü: Size karşı oluşacak tehditlerinin önünü kesmesi açısından, caydırıcılık açısından silahlı kuvvetlerinin gücüne güç katacak. TAYFUN ülkemize tehdit olabilecek bütün unsurlar için caydırıcı. TAYFUN silah sistemi tamamen milli yerli imkanlarla yapıldı. Motor yanıyor yükseliyor, atmosferin sınırına kadar gidiyor diyelim. Katı yakıt depolanabilir ve uzun süre muhafaza edilebilen bir yakıt. Silahlı kuvvetlerin elini istediği yere ulaştırabilecek bir silah sistemi. TAYFUN noktasal hedef vurma özelliğine sahip. Hedef koordinatları istihbarat verileri ile geliyor. TAYFUN verilen koordinatları tam isabet vurabilme özelliğine sahip. Civatasından harp başlığına kadar her şeyi ile yerli ve milli bir ürün. Biz teknoloji olarak sıvı katı yakıt teknolojilerini çözdük Türkiye olarak. Bundan sonraki aşama menzil değil de sahadaki vuruş oranlarını artırmaya yönelik çalışmalar olacak.

'Sadece hedefi etkisiz hale getirme kabiliyeti var'

Haberin Devamı

Atış denize yapılıyor. Herhangi bir zarar vermiyor, zaten bu atışta harp başlığı da yoktu. TAYFUN şu an seri üretimde. Ama gelişimini devam ettiriyor ve her aşamada testler devam edecek. Kabiliyetleri geliştiriliyor. Diğer füzelerden avantajı bütün yeni teknolojileri bünyesinde barındıran bir ürün olması. TAYFUN sizi noktasal hedef vurma konusunda çok hassas bir noktaya getiriyor. Sadece hedefi etkisiz hale getirme kabiliyeti var. Ülkemizin ihtiyaç duyduğu kadar TAYFUN üretebilme kabiliyetine sahibiz. Bir silah sisteminde de öte bir doktrin. İstediğimiz platforma entegre edebiliriz. Envantere girecek ilk sistem karadan karaya mobil bir sistem. Şu an hem Silahlı Kuvvetlerden gelen geri bildirimlerle ihtiyaca göre entegre ediyoruz. En önemlisi navigasyon sistemi ve güdümü. Çok basit bir teknoloji değil. Herkes GPS sisteminden yararlanıldığını düşünebilir ancak GPS olmadığı alanlar için ayrı navigasyon sistemleri üretiyoruz. Hiçbir ülkenin hiçbir ülkeye vermediği sistemler bunlar. Bunu çözdükten sonra önünüzde çok büyük bir kulvar açılıyor.

Haberin Devamı

Savunma Sanayinin kilit isimleri CNN TÜRKte İsmail Demirden önemli açıklamalar

SİPER

ROKETSAN'ın sorumluluğunda silah sistemi var. SİPER'de 100 km'nin üzerinde bir menzili var. Ülkemizde hava savunmada attığımız adımların en üst seviyesi. Hava savunma alanındaki ihtiyaçlarını karşılayacak kadar bir hizmet verecek. SİPER'in esnekliği ve sensör kabiliyeti ön plana çıkıyor.

Savunma Sanayinin kilit isimleri CNN TÜRKte İsmail Demirden önemli açıklamalar

Prof. Dr. Haluk Görgün - Aselsan Genel Müdürü: Kavramsal olarak baktığımızda yakın alan seviyesi, taktik seviye, operasyonel seviye ve stratejik seviye var. Bizim birçok platformumuz üzerine konularak geliştirilen sistemler. Havadan gelecek tehditleri önce belirleyebilme özelliğine sahip olmalı. Arama radarı çok uzun menzillerde radar teknolojilerinin en son halkalarından bir tanesi. Gururla ürettiğimiz sistemler. Arama radarı gelen tehdit durumunu ne kadar uzakta fark ederse o kadar iyi. Füzeyi ateşlediğinizde 1 veya 2 dakikada tehdidi imha etmeniz gerekiyor. Bir filo belirlemeyi yaptıktan sonra ilgili bataryaya yönlendiriyor. O zaman atış safhası başlıyor ve diğer atış kontrol radarı ile kontrol ediliyor. Kaç tehdit var ise ona göre karar veriyor otonom. Manuel de yapılabiliyor. 

Haberin Devamı

Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir: Artık menzilin bir önemi yok. Önemli olan gelen tehdidi vurmanız. Uzaktan vurmanın şöyle bir önemi var. Nükleer tehdit için. Menzilin önemi ikinci derecede kalıyor aslında. Dost düşmanı ayırmak için bir kütüphanemiz var.

Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir: Türkiye'nin geldiği teknolojik seviye açısından bir mesaj veriyor aynı zamanda dünyaya bir mesaj veriyor. Hava üstünlüğü çok çok önemli. Denizde de karada da bu üstünlüğünüzü ortaya koyabilmeniz gerekiyor.

Savunma Sanayinin kilit isimleri CNN TÜRKte İsmail Demirden önemli açıklamalar

TCG ANADOLU

Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir: Hangi uçağı koyacaksınız soru işareti. Biz SİHA'larla başlayalım dedik. Türk gemi inşa geldiği noktada daha büyüğünü yapmak istersek yapabiliriz. İçinde çok teşikatlı hastanemiz var, çok etkin şekilde kullanabilecek durumdayız.  Anadolu'da yüzde 70 civarında yerlilik var. Bu boyutta bir gemi ilk defa yapıyorsunuz.