Gündem Savunmada Siper taarruzda Tayfun

Savunmada Siper taarruzda Tayfun

22.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD’nin Patriot savunma sistemi vermemesi, Türkiye’nin İHA’da olduğu gibi füze sistemlerinde de önemli bir başarıyı yakalamasını sağladı. Türkiye, müttefik ülkelerin çalımları sonrasında savunmada Siper, taarruzda ise Tayfun füzelerinde seri üretim aşamasına geldi.

Savunmada Siper taarruzda Tayfun

Aydın Hasan - Türkiye, açık ve örtülü ambargolar nedeniyle son on yıl içinde İHA teknolojisinde sağladığı başarının bir benzerini savunma ve taarruz füze sistemlerinde de hayata geçirdi. Hava savunma sistemi Siper füze sistemleri, ABD’nin 2015 yılında geri çektiği ve tedarikine izin vermediği Patriot bataryalarının yerini alacak. Tayfun Türkiye’nin ilk orta menzilli balistik füzesi olurken; Atmaca, TRLG-230, Karaok, Gökdoğan, Bozdoğan füzeleri ile Akya torpidosu, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kara, deniz ve havadaki ateş gücünü daha ileri bir aşamaya taşıyacak. Seri üretime geçilmesi kararı alınan füze projeleri özetle şöyle:

Haberin Devamı

SİPER HAVA SAVUNMA: ABD menşeli Patriot füze savunma sisteminin muadili olması hedeflenen Siper savunma sistemleri projesinde seri üretime geçiliyor. Rus S-400 sistemleri ile birlikte hava savunma görevi yapacak Siper Blok-1 füze savunma sisteminde her biri altı adet füze atabilen sekiz adet FFS ile görev yapacak. Siper Blok-1’in menzili 100 kilometre. Siper Blok-2’nin menzili 150 kilometre olarak hedeflendi. 

HİSAR: Askeri üs, liman, tesis ve birliklerin hava tehditlerinden korunması amacı ile sabit ve döner kanatlı uçaklara, seyir füzelerine, havadan karaya atılan füzelere ve insansız hava araçlarına karşı kullanılan hava savunma füze ailesi. HİSAR-A 10 artı kilometre alçak intifa savunma sistemi. HİSAR-O ise orta irtifa 20 artı kilometre menzile sahip.

Haberin Devamı

Savunmada Siper taarruzda Tayfun

UÇAK AVCISI: Sungur Hava Savunma Füze Sistemi, muharebe sahasında ve geri bölgede bulunan hareketli/sabit birlik ve tesislerin kısa menzilli hava savunmasında kullanılacak, hava savunma füze sistemi. Sungur, farklı platform entegrasyonlarına uyumlu şekilde tasarlandı. Menzili sekiz kilometre.

MENZİLİ BİN KİLOMETREYİ AŞACAK: Orta menzilli balistik füzelerin menzili bin ile üç bin kilometre arasında. Roketsan, füze motoru üretiminde Kale Grubu ile de işbirliği yaparak önemli bir teknoloji birikimine sahip oldu. Türkiye, 280 kilometre menzili olan Bora’nın ardından Tayfun ile 300 kilometre menzil eşiğini geçti. Tayfun füzesi, 458 saniyede 561 kilometre uzaklıktaki hedefi başarı ile vurmuştu. Tayfun’un bin kilometre menzile sahip yeni versiyonu, orta menzilli balistik füze kategorisi içinde yer alacak.

KARADA DENİZDE ATMACA: Gemisavar Atmaca, su üstü harbinde harekât ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla geliştirilmiş; hücumbot, firkateyn ve korvetlerde kullanılabilen, yüksek hassasiyetli gemisavar füzesi. Menzil 220 kilometre. Kara Atmaca Silah Sistemi ise taktik tekerlekli kara aracı üzerinden fırlatılabilen, stratejik kara hedeflerine karşı kullanılması planlanan, karıştırmaya karşı dayanıklı, uzun menzilli seyir füzesi. Menzili 280 kilometre.

Haberin Devamı

Savunmada Siper taarruzda Tayfun

TANK AVCISI: Kısa Menzilli Tanksavar Silahı Karaok, üzerinde yer alan Kızılötesi Görüntüleyici Başlık sayesinde gece/gündüz görev yapabilecek, portatif bir füze sistemi. Menzili 2.5 kilometre.

HAVADAN HAVAYA VURUYOR: Hava-Hava Füzesi (Göktuğ) Projesi kapsamında Bozdoğan Görüş İçi ve Gökdoğan Görüş Ötesi Füzeleri geliştirildi. Kızılötesi görüntüleyici arayıcı başlığa (IIR) sahip görüş-içi (kısa menzilli) Bozdoğan ve aktif radar güdümlü görüş-ötesi (orta menzilli) Gökdoğan olmak üzere iki tip füzeden oluşuyor. Gökdoğan havadan havaya 100 artı kilometre, Bozdoğan ise 25 kilometre menzile sahip.

Üç fırkateyn sırada

MİLGEM projesi çerçevesinde üretilen ve donanmanın hizmetine giren korvetlerin ardından ilk milli fırkateyn olan TCG İstanbul (F-515) 2023’te envantere girecek. TCG İstanbul’un ardından aynı sınıf üç fırkateynin daha donanmaya kazandırılması kararı alındı.