Gündem Seçim yasaklarının bazıları dün başladı

Seçim yasaklarının bazıları dün başladı

05.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için 13 Mayıs mesai bitimine kadar sürecek propaganda serbestliği ve bir kısım seçim yasakları dün itibarıyla başladı.

Seçim yasaklarının bazıları dün başladı

ANKARA Milliyet - Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) seçim sürecine ilişkin aldığı kararlara göre; yarıştaki siyasi partiler ve bağımsız adaylar, propaganda süresi sona erinceye kadar, yazılı basında ilan ve reklam yoluyla veya internet sitesi açarak sözlü, yazılı veya görüntülü propaganda yapabilecek. Vatandaşlara, elektronik posta ya da telefonları aracılığıyla gönderilecek mesajlarla propaganda yapılamayacak. Siyasi partiler ancak kendi üyeleri açısından bu yasaktan muaf olacak.

Haberin Devamı

Makam araçları

Bu sürece kadar, bakanlar makam aracı olarak kullandıkları yerli ve milli araç olan TOGG’la, pek çok ildeki seçim çalışmalarında boy göstermişti. 15 Mayıs’a kadarki süreçte ise, bakanlarla, milletvekilleri, yurt içinde yapacakları seçim propagandası ile ilgili gezileri makam otomobilleri ve resmi hizmete tahsis edilen vasıtalarla yapamayacak.
Bakanların gezilerinde, protokol icabı olan karşılama ve uğurlama törenleri gerçekleştirilemeyecek, resmi ziyafet verilemeyecek. Ayrıca, adayların seçim propagandası gezilerine hiçbir memur katılamayacak.

Açılış ve törenler

Yine 15 Mayıs’a kadar; devlet, katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyeler ile bunlara bağlı daire ve müesseseler, KİT’ler ve bunların kurdukları müesseseler ve Bankalar Kanunu’na tabi teşekküllere ait kaynaklardan yapılan iş ve hizmetler dolayısıyla (açılış ve temel atma dahil) törenler düzenlenmesi, nutuklar söylenmesi yasak olacak. Seçime kadarki 10 günlük sürede; yazılı, sözlü ve görsel basın ve yayın araçları ile kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, vatandaşın oyunu etkileyecek biçimde yayın yapılması yasak olacak.

Haberin Devamı

Kamuoyu araştırmaları ve anketlerin yayınlanması sırasında, araştırmanın hangi kuruluş tarafından yapıldığının, denek sayısının, kim tarafından finanse edildiğinin açıklanması zorunlu olacak.