Gündem Selçuk: Süreç, MEB açısından tamam

Selçuk: Süreç, MEB açısından tamam

06.03.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, dün Anadolu Ajansı Editör Masası’nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Öğretmenlik Meslek Kanunu hakkında konuşan Selçuk, hazırlıklarını tamamladıklarını söyledi.

Selçuk: Süreç, MEB açısından tamam

“Biz ne yapacağımız konusunda binlerce öğretmenlerle, okul müdürüyle, akademisyenlerle, sivil toplum kuruluşlarıyla, sendikalarla defalarca görüştük” diyen Selçuk, özetle şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Okullarımızda bu ihtiyaç nasıl giderilirle ilgili bir çalışmamız var, bu bitti. Mevcut okullarımızdaki destek kurslarının iyileştirilmesiyle ilgili çok yönlü bir modelleme çıkardık. Bu öğretmenlerimizin birtakım eğitimleri alması, kendi okulunda değil de başka okulda derse girmesi, kaynak ihtiyacının temin edilmesi, ulusal deneme sınavları yapılması, yazılım marifetiyle her çocuğun düzeyinin belirlenmesi... Bu düzey belirlendikten sonra çocuğa özgü kişisel olarak yazılım, bir yıllık yol haritası çıkarıyor. Diyelim ki çocuk belirli konuyu yapamadı soru çözerken, yazılım şunu yapıyor, ‘Sen bunu geçen seneki yedinci ünitedeki eksikliğinden dolayı yapamıyorsun.’ Bunu onun önüne hazır getiriyor. O konuyu çalıştırıyor çocuğa, çağrı merkezi vasıtasıyla velilere destek olunuyor. Her bir öğrenciye rehberlik yapılıyor.”

Haberin Devamı

Düzenlemenin yeni yasama yılına kalabileceğini belirten Selçuk, şöyle dedi: “Öğretmenlik mesleğinin statüsünü ve itibarını güçlendirmemiz lazım. Devlet Memurları Kanunu ile ilgili yapılan genel düzenleme, öğretmenlik mesleği için bazen sınırlılıklar içerebiliyor. Eğitim yöneticilerimizin, okul müdürlerimizin durumunda gerçekten bir belirsizlik var. Onların kadrolu olarak yönetici olmaları ihtiyacı var. Buna bağlı olarak bazı ödül, ceza vesaire gibi personel rejimi açısından gerekli olan şartlar da bu kanunla yapılacak. Biz ne yapacağımız konusunda binlerce öğretmenlerle, okul müdürüyle, akademisyenlerle, sivil toplum kuruluşlarıyla, sendikalarla defalarca görüştük. Bu hazırlıkların kamuoyuna açılmasıyla ilgili de bir aşama olacak. Bunu zeminden yukarı doğru, yani toplumla paylaşarak kalıcı bir değer haline dönüştürebiliriz. Aksi takdirde belli kişisel yaklaşımlar söz konusu olur, subjektivite artar.”

69 ay kriteri geliyor

Bakan Selçuk, hiç okula gidemeyenlerin evine okul öncesi paketi anlamında nasıl destek veririzle ilgili paketler hazırladıklarını belirterek sürecin devam ettiğini kaydetti. Selçuk, “69 ay olarak bir saptamamız var. Burada yapmak istediğimiz şey, 6-7 yaş çağ nüfusu iç içe girdi. 4+4+4’ten sonra aynı çağın nüfusunda % 40’a yakın çocuğumuz oldu. Derslik açığımızla ilgili bize ortaöğretimde önümüzdeki yıl yepyeni bir fotoğraf sunacak. Bütün bu karışıklığın önüne geçmek için 69 ayı önümüzdeki yıl zaten gerçekleştirmiş olacağız” dedi.

Haberin Devamı

Bakanlıktan bilgilendirme

Selçuk’un AA Editör Masası’ndaki konuşmasının ardından bakanlıktan ilkokula başlama ayıyla ilgili düzenlemenin detaylarına ilişkin bilgilendirme yapıldı. Açıklamada, “69, 70, 71 aylık çocukların ilkokul 1. sınıfa kaydı zorunludur ancak veli isteğiyle 1 yıl erteleme yapılabilecektir. 66, 67, 68 aylık çocuklar, okul öncesi eğitim kurumu aday kaydına alınır ancak veli isteğiyle ilkokula 1 yıl erken başlayabilir. Söz konusu düzenleme, 2019-2020 eğitim öğretim yılı itibarıyla uygulanacak” denildi.