Gündem Depremden sonra sığınılacak tek alan! Merak edilen sorunun yanıtı e-Devlet'te

Depremden sonra sığınılacak tek alan! Merak edilen sorunun yanıtı e-Devlet'te

03.03.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

On ilde 45 binden fazla cana mal olan depremlerden sonra en çok merak edilen konu deprem toplanma alanları. Bu alanlara ilişkin bilgiler e-Devlet’te yer alıyor.

Depremden sonra sığınılacak tek alan Merak edilen sorunun yanıtı e-Devlette

MERT İNAN İstanbul Büyük yıkıma neden olan son depremlerin ardından İstanbul’daki deprem toplanma alanlarının durumu yine merak konusu olmuş durumda. Deprem toplanma alanları ile ilgili Türkiye’deki ilk ciddi çalışma 17 Ağustos 1999 depreminden sonra gerçekleştirilirken, kent genlinde 496 afet toplanma alanı belirlenmişti.

Haberin Devamı

Ancak söz konusu 496 alandan birçoğu zaman içinde imara açıldı. Bununla birlikte hem İBB, hem de AFAD öncülüğünde yeni deprem toplanma alanlarının envanterleri çıkartılırken, bu alanların durumu da sürekli revize edildi. Vatandaşların son günlerde en çok merak ettiği konuların başında gelen deprem toplanma alanlarına ilişkin bilgiler ise e-Devlet’te yer alıyor.

Nasıl bulunur?

E-Devlet sayfasına girildiğinde ‘afet toplanma alanı’ diye arama yapıldığında, ikâmetgah bilgilerinizi girdiğinizde, toplanma alanları tek tek sıralanıyor. Yapılan sorgulamada, ülke genelindeki parklar ve bahçeler, bahçeler toplanma olarak görünüyor. İstanbul genelinde her ilçede ortalama 100’den fazla deprem toplanma alanı olduğu belirtilirken, vatandaşların evine en yakın boş alan veya parklar, deprem sonrası ‘toplanma alanı’ olarak belirlenmiş.

Haberin Devamı

İstanbul’da her ilçenin toplanma alanları sistemde kayıtlı bulunuyor. Örneğin Kadıköy’de toplam 153 toplanma alanı bulunurken, bu ilçedeki en büyük toplanma alanlarının başında Göztepe Özgürlük Parkı ile Göztepe Demokrasi Parkı geliyor. Beşiktaş’ta ise Abbasağa Parkı, Şairler Parkı Aykut Barka Parkı aynı zamanda olası depremde toplanma alanı olarak belirlenmiş durumda. Bakırköy’de toplam 78 toplanma alanı belirlenirken, Botanik Bahçesi, Ataköy’deki yeşil alanlar ile 2.kısımdaki Millet Bahçesi de toplanma alanlarının başında geliyor.

Plazalar yükseldi

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Suna ise olası büyük depremde toplanma alanı olarak kullanılması planlanan pek çok arazide artık plaza veya gökdelenler yükseldiğini belirtirken, “Bu alanların akıbeti gerçekten yapılan yanlışlığı gözler önüne seriyor. Deprem toplanma alanlarının olduğu gibi korunması gerekirken, merkezi yerlerdeki alanların imara açılması doğru olmayan şehircilik uygulamalarıdır” dedi.

Çoğu imara açıldı

İstanbul Valiliği’nin oluşturduğu Afet Koordinasyon Kurulu tarafından, 1999-2003 yılları arasında İstanbul’da olası bir deprem sonrasında afet toplanma alanı olarak belirlenip imara açılan yerler ise şehrin en merkezi lokasyonlarında kalıyor. Geçici toplanma alanı olarak ayrılan yerlerin birçoğu imara açılırken, olası bir depremde ulaşım yolu olarak planlanan pek çok güzergah da adeta otopark haline geldi. İstanbul’da olası afet durumunda binlerce kişinin sığınacağı ve beton kurbanı olan toplanma alanları arasında şu yerler bulunuyor:

Haberin Devamı

Merdivenköy Mahallesi Çocuk Esirgeme Kurumu Arazisi: Satılıp imara açıldı.

Bostancı Mahallesi: Eski Taç Spor’un yeri imara açıldı.

Zaman Gazetesi: Yenibosna’da gazete binasının arazisi çadır alanı.

Ağaoğlu MyCity Bahçelievler: Çadırkent Alanında bulunuyor.

Meydan AVM: Merter’de toplanma yeri idi.

Levent İETT Garajı: Toplanma yerine Dubai Kuleleri yapılacak.

Şişli Trump Tower: Kulelerinden birinin yükseldiği alan Acil Eylem Planı’nda ‘Çadırkent’ diğer kulenin bulunduğu alan acil durumlar için helikopter pisti olarak belirlenmiş.

Depremden sonra sığınılacak tek alan Merak edilen sorunun yanıtı e-Devlette
Bayrampaya çadırkent alanına yapılan Ora AVM.

Bomonti Anthill: Projenin bulunduğu alan Acil Eylem Planı’nda ‘Helikopter pisti’ ve ‘Çadırkent’.

Haberin Devamı

Bahçelievler Starcity Outlet Center: 2009 sel felaketinin yaşandığı Basın Ekspress yolu üzerinde çadır alanı.

Sahilpark Evleri: Zeytinburnu Veliefendi’deki site çadırkent ve helikopter pisti alanı.

Onaltı Dokuz: İstanbul silüetine giren rezidansın yer aldığı ada çadırkent.

Ora AVM: Bayrampaşa’nın çadırkent alanlarından.

Forum İstanbul: Bayrampaşada çadırkent.

Kiptaş Ünalan Evleri: Üsküdar’ın çadırkent kurulacak noktası.

Üsküdar Devlet Malzeme Ofisi arazisi: Önce satıldı, sonra plan tadilatı ile yapılaşmaya açıldı.

Kiptaş Tuzla 2 ve 3. etap konutları toplanma alanı.

Maltepe DAP Royal Center

TOKİ Avrupa Konutları Gaziosmanpaşa’nın iki büyük çadırkent alanlarından birisinde yükseliyor.

Kemerpark Evleri: Esenler’in çadırkent alanı.

Bağcılar Çınar Olimpia Park Sitesi

Bakırköy Ataköy Konakları

Capacty AVM