Gündem Son dakika... Canlı yayında hava durumu uyarısı! Fırtına yön değiştiriyor

Son dakika... Canlı yayında hava durumu uyarısı! Fırtına yön değiştiriyor

30.11.2021 - 09:05 | Son Güncellenme:

Son dakika haberlere göre Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün uyarıları sonrası İstanbul, Bursa, Kocaeli, İzmir olmak üzere pek çok ilde şiddetli fırtına etkili oldu. CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, Marmara'da etkili olan fırtınanın ne kadar süreceğini açıkladı. Bazı illerde ise yüz yüze eğitime bir gün ara verildi. İşte Meteoroloji'nin il il uyarıları...

Türkiye genelinde dün akşam ve bugün de etkisini sürdüren fırtına ve şiddetli rüzgar nedeniyle ağaçlar devrildi, binaların çatıları uçtu. İstanbul'da lodosun hızı 130 kilometreye çıktı. Kentte bir çok yerde çatı uçtu. Rüzgarın hızı Beylikdüzü'nde 130, Adalar'da 100, Boğaz çevresinde ise 80 km/saate kadar ulaştı.

Haberin Devamı

FIRTINA NE KADAR SÜRECEK?

"Fırtına ne kadar sürecek? sorusuna yanıt veren CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, "70-80-90 km. eser ama bir hamle yapar ama o hamlede bunun hızı 100'ü geçer. Dün 132 km. saate kadar İstanbul'da o hamlelere çıktı. Ve o durumda bütün çatıları atar kaldırır. İşte biz buna hamleli rüzgar diyoruz. Hamleli rüzgarı dün çok iyi gördük. Ve tabiki o tatsız can kayıpları da meydana geldi. İklim artık değişti, rüzgarın hızı da değişti. Artık Yönetmeliğin de değişmesi lazım. Bugün fırtına hızı azaldı. Hatta öğleden sonra yön değiştirecek İstanbul'da. Karayele doğru ondan sonra da kuzey batıya doğru gidecek. Tabi bu dönüş esnasında rüzgarların hızı azalır. Dün 100 km. ortalama olarak verdiğimiz rüzgar hızı bugün 70'e filan düşecek. Ama rüzgar Anadolu'da devam edecek. Anadolu'nun Karadeniz Bölgesi'nde Doğu Anadolu Bölgesi'nde güneyli akımlı rüzgarlar devam edecek." dedi.

Haberin Devamı

"Dün yaşadığımız olayları yaşamak istemiyoruz ama tedbir almamız lazım. diyen Şen, "Okulların kapanması da isabet oldu. Sabah çok şiddetli yağmur vardı. Soba zehirlenmelerine dikkat edelim. Bu lodoslu günlerde sobayı ne olur üstten yakın alttan yakmayın. Kömürle ilgili konuşuyorum." ifadelerine yer verdi.

"ANİ SU BASKINLARINA KARŞI HAZIRLIKLI OLUNMALI"

İstanbul İl Afet ve Acil Durum Müdürü Gökhan Yılmaz, dünkü fırtınada İstanbul'da 4 kişinin hayatını kaybettiğini 46 kişinin de yaralandığını açıkladı. Resmi açıklamalar dışında yapılan açıklamalara itibar edilmemesini belirten Yılmaz, 'Ani su bbaskınlarına karşı hazırlıklı olunmalı' dedi.

AFAD, İSTANBUL'DA YAŞANAN LODOSUN BİLANÇOSUNU AÇIKLADI

İstanbul’da dün etkili olan lodos nedeniyle 93 çatı uçtu, 233 ağaç devrildi, 343 tehlike arz eden parça, 95 trafik ışığı ve yön tabelası, 18 araç ise hasar gördü. 

Afet ve Acil Durum Yönetmeliği Başkanlığı (AFAD) tarafından yapılan yazılı açıklamada, “29.11.2021 tarihinde İstanbul ili genelinde meydana gelen ve hızı zaman zaman 100 km/s üzerine çıkan şiddetli rüzgâr, çeşitli seviyede kazalara neden olmuştur. İstanbul 112 Acil Çağrı Merkezinden 2075 ihbar alındığı bildirilmiştir. Olumsuz hava şartları nedeniyle 93 çatı uçması, 233 ağaç devrilmesi olayı yaşanmış, 343 tehlike arz eden parça, 95 trafik ışığı ve yön tabelası, 18 araç ise hasar görmüş ve tüm bu olaylara müdahale edilmiştir. 112 Sağlık Komuta Merkezinden İstanbul AFAD Müdürlüğüne iletilen bilgi çerçevesinde, yaşanan olumsuzluklar nedeniyle 44 vatandaşımızın yaralandığı ve 4 vatandaşımızın hayatını kaybettiği bilgisi alınmıştır. Ortaya çıkabilecek ihtiyaçlar çerçevesinde İstanbul AFAD Müdürlüğü ekipleri teyakkuz halindedir” ifadeleri kullanıldı.

Haberin Devamı

EĞİTİME ARA VERİLEN İLLER

İstanbul, Bartın, Tekirdağ, Çanakkale, Balıkesir, Düzce, Sinop, Bursa, Sakarya ve Kocaeli'de yüz yüze eğitime bir gün ara verildi.

METEOROLOJİ'DEN YENİ UYARI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre; Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz, Doğu Anadolu'nun kuzey ve batısı ile Muş, Bitlis ve Adıyaman çevrelerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Yağışların yağmur ve sağanak yer yer gök gürültülü sağanak, akşam saatlerinden sonra Batı Karadeniz'in iç kesimleri, Doğu Anadolu'nun kuzeydoğusu, İç Anadolu'nun kuzeybatısı ile Kütahya ve Bilecik çevrelerinde karlakarışık yağmur ve kar şeklinde olmak üzere Marmara'nın güney ve doğusu, Ege, Batı Karadeniz, İç Anadolu'nun kuzeybatısı, Doğu Karadeniz ile Isparta, Antalya'nın doğu kesimleri, Sivas, Erzincan, Tunceli çevreleri, Malatya'nın batısı ve Kayseri'nin doğu ilçelerinin yerel olmak üzere kuvvetli olması bekleniyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan tahminlere göre, hava sıcaklığının kuzey, iç ve batı kesimlerde 4 ila 8 derece azalacağı, Doğu Anadolu'nun doğusunda biraz artacağı, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı, doğu kesimlerde mevsim normalleri üzerinde, batı kesimlerde mevsim normalleri civarında seyredeceği tahmin ediliyor.

Son dakika... Canlı yayında hava durumu uyarısı Fırtına yön değiştiriyor

(MGM'nin saat 09.00 itibarıyla son radar görüntüleri)

Rüzgarın genellikle güney ve güneybatı, öğle saatlerinden sonra Marmara'da batı ve kuzeybatı yönlerden kuvvetli ve fırtına (50-100km/sa), Ege, İç Anadolu, Batı Akdeniz, Doğu Akdeniz’in iç kesimleri, yüksek kesimleri başta olmak üzere Karadeniz ile zamanla Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusunda kuvvetli ve tam fırtına (60-110 km/sa) şeklinde eseceği tahmin ediliyor. Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle:

Haberin Devamı

Ankara: Parçalı ve çok bulutlu, sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, gece saatlerinden sonra karla karışık yağmur ve hafif kar yağışlı (Yağışların yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor) 17

İstanbul: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 15

İzmir: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı (Yağışların yerel olmak üzere kuvvetli olması bekleniyor) 19

Son dakika... Canlı yayında hava durumu uyarısı Fırtına yön değiştiriyor

(Tekirdağ'da fırtınada kıyıya vuran dalgalarla sahil sular altında kaldı.)

Adana: Parçalı, zamanla çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra yerel olmak üzere sağanak yağışlı 23

Antalya: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı (Yağışların doğusunda yerel olmak üzere kuvvetli olması bekleniyor) 23

Samsun: Parçalı ve çok bulutlu, sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 17

Trabzon: Parçalı ve çok bulutlu, sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı (Yağışların gece saatlerinden sonra yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor) 18

Erzurum: Parçalı zamanla çok bulutlu, gece saatlerinden sonra yağmurlu yüksekleri karlakarışık yağmur ve kar yağışlı 13

Diyarbakır: Parçalı ve az bulutlu zamanla parçalı çok bulutlu 16

Son dakika... Canlı yayında hava durumu uyarısı Fırtına yön değiştiriyor

Son dakika... Canlı yayında hava durumu uyarısı Fırtına yön değiştiriyor

Son dakika... Canlı yayında hava durumu uyarısı Fırtına yön değiştiriyor

Son dakika... Canlı yayında hava durumu uyarısı Fırtına yön değiştiriyor