Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'Kaan' açıklaması: Daha gidecek çok yolumuz var

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'Kaan' açıklaması: Daha gidecek çok yolumuz var

02.05.2023 - 09:26 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya hesabından Türkiye'nin yerli ve milli muharip uçağı 'Kaan' ile ilgili açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğandan Kaan açıklaması: Daha gidecek çok yolumuz var

Kahramankazan’daki TUSAŞ yerleşkesinde düzenlenen ‘İstikbalin Yüzyılı Tanıtım Programı’na Cumhur İttifakı ortakları MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ve DSP Genel Başkanı Önder Aksakal da katıldı.

Haberin Devamı

Erdoğan törende HÜRJET ve MMU pilotlarına bağlanarak hareket etme talimatını verdi. Ardından HÜRJET ve MMU, talimatı üzerine taksi yaptı. Sahne önünde belirlenen noktada taksisini tamamlayan MMU’nun üzerinde “Kaan” ismi dikkat çekti. HÜRJET ve MMU KAAN’ın pilotları kask ve peçlerini Erdoğan’a takdim etti. Pilotlara plaket veren Erdoğan, KAAN’ın gövdesine 1 Mayıs 2023 tarihini atıp imzaladı. Daha sonra kokpite geçen Erdoğan, gazetecilere el salladı. Kokpitte kanopiyi de kapatan Erdoğan, objektiflere pilot selamı verdi. Erdoğan özetle şunları söyledi:

HER ALANDA VARIZ: Savunma ve havacılık alanındaki tarihi günlerimizden birini daha yaşıyoruz. Son aylarda savunma sanayinde ardı ardına milletimizi sevince boğan müjdeler verdik. Bunlar içinde TCG Anadolu Gemimizin donanmaya katılması, İMECE’nin başarıyla uzaya fırlatılması, Altay tankımızın test için TSK’ya teslimi, Gökbey helikopterinin yerli motorla uçması var, insansız deniz aracından torpido atılması var. Artık karada, denizde ve deniz altında, havada, uzayda her alanda varız. Gazi Mustafa Kemal 1925’te ‘İstikbal göklerdedir’ demişti. Gazi’nin işaret ettiği çalışmalara Vecihi Hürkuş’lar, Selahattin Reşit Alan’lar, Nuri Demirağ’lar, Nuri Killigil’ler teşebbüs etmişti, ama bu vizyoner ve cesur girişimcilerimiz hem içeriden hem dışarıdan engellendiler. Esasen rahmetli hocamız Necmettin Erbakan’a, her ‘ağır sanayi hamlesi’ deyişinde yapılan hücumlar da aynı habis zihniyetin ürünüydü.

Haberin Devamı

İSİM BABASI DEVLET BEY: Türk havacılığında kritik bazı projelerimizde önemli kilometre taşlarını geride bıraktık. Hava Kuvvetlerimizin ana savaş gücü olacak MMU’yu hangardan çıkardık ve pist başı yaptırdık. Ülkemizin ilk insanlı, süpersonik jet uçağı olan Hürjet’imizin ilk uçuşunu gerçekleştirdik... Dünyanın ilk uçan insansız savaş uçağı Kızılelma’dan sonra ANKA 3 muharip insansız savaş uçağımız da ilk yürüyüşünü yaptı. MMU’nun ismi artık Kaan’dır. İsim babası da Devlet Bey’dir.

1/13

2/13

3/13

4/13

5/13

6/13

7/13

8/13

9/13

10/13

11/13

12/13

13/13

SUYUN ÖTESİ RAHATSIZ: Şimdi bunlar birilerini çok rahatsız edecek... Bunlara da herhalde maket diyeceklerdir. Dikkat ederseniz ülkemizin savunma sanayinde elde ettiği her başarıda bunlar bir de suyun öte tarafındakiler rahatsız oluyor. Kusura bakmasınlar. Biz bunları da suyun öteki tarafındakileri de rahatsız etmeyi sürdüreceğiz.

Haberin Devamı

F-16’LARIN YERİNE: Önümüzdeki yıllarda ordumuzu bu uçaklarla, İHA’larla, helikopterle donatarak dosta güven, düşmana korku salmaya devam edeceğiz... İlk jet motorlu süpersonik savaş uçağımız Hürjet kahraman pilotlarımızı yetiştirecek ve gerektiğinde silahla donatıp harp sahasına da gidebilecek. Bu özelliğiyle Hürjet kısmen F-16’larımızın yerine de geçebilecek... Hürjet’imizi TCG Anadolu’da da konuşlandıracağız.

RADARA GÖRÜNMEDEN: MMU Kaan bütün ihtişamıyla işte gözlerimizin önünde, çok yakında o da uçacak. Öyle bir uçak düşünün ki harp ortamında radarlara görünmeden düşmanın inine girecek. Silah yuvasını açıp füzesini bombasını düşmanın üzerine bırakacak. Sonra da geldiği gibi sessizce üssüne geri dönecek... Bu tablo karşısında duygulanmamak mümkün mü? Dünyada bu tipte 5. nesil savaş uçağı üreten 5 ülkeden biri olacağız.

Haberin Devamı

TWITTER'DAN YENİ AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün de sosyal medya hesabından 'Kaan' ile ilgili paylaşım yaptı. Erdoğan'ın açıklamaları şöyle; Gazi Mustafa Kemal’in “İstikbal göklerdedir” diyerek işaret ettiği çalışmalara Vecihi Hürkuşlar, Selahattin Reşit Alanlar, Nuri Demirağlar, Nuri Killigiller teşebbüs etmişti.

Ama bu vizyoner girişimler içeriden ve dışarıdan engellendi, ta ki bizim dönemimize kadar... Rahmetli hocamız Necmettin Erbakan her “ağır sanayi hamlesi” dediğinde linç edildi.

Merhum Özal ile atılan adımların devamı, sonraki koalisyonlar döneminde getirilmedi. Nice idealist mühendisimizin, sanayicimizin, yüreği ülkesi için çarpan pırıl pırıl gencimizin samimi çabaları sinsi yöntemlerle akamete uğratıldı. Biz de “savunma sanayinde tam bağımsız Türkiye” idealiyle yola çıktığımızda birçok engelle karşılaştık.

Bunu kimi zaman açıkça, kimi zaman da sureti haktan görünerek yaptılar. “Durduracağız” diyemediklerinde “dokunacağız” dediler, “kapatacağız” deme cesareti gösteremediklerinde “rekabet” dediler; süslü cümlelerle niyetlerini gizlemeye çalıştılar.

Haberin Devamı

Buna rağmen durmadık, yılmadık, pes etmedik, hedeflerimizden bir an olsun ayrılmadık. Daha önce yapılmayan, başlasa da ilerlemeyen, hatta sabote edilen, Gazi’nin hayali “İSTİKBALİ” milletimize hamdolsun biz yaşattık. Ama daha gidecek çok yolumuz var...

"'PARÇASI KALORİFER PETEĞİNE BENZİYOR' DİYE AŞAĞILAR"

İşte dün “Parçası kalorifer peteğine benziyor” diyerek aşağıladıkları millî muharip uçağımız KAAN’ı hangardan çıkardık. Ülkemizin ilk süpersonik jet uçağı HÜRJET’in, ağır sınıf taarruz helikopterimiz ATAK-2’nin, ANKA-3 insansız savaş uçağımızın çok kritik aşamalarına şahitlik ettik.

Biz sadece uçak, helikopter, uydu, tank, füze, silah üretmiyoruz.

KAAN'IN ÖZELLİKLERİ

TUSAŞ tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilen milli muharip uçak Kaan ile Türkiye, dünya üzerinde ABD, Rusya, Çin’den sonra bu kabiliyetlerde hava aracı geliştiren 4’üncü ülke oldu. Kaan, İnsansız Hava Araçları ve Havadan İhbar ve Kontrol gibi platformlar ve tedarik edilmesi planlanan diğer unsurlarla ortak çalışabilecek. Yeni nesil silahlarla havadan havaya muharebe, süpersonik hızda dahili silah yuvalarından hassas vuruş gerçekleştirebilecek. Yapay zeka ve nöral ağ desteğiyle artırılmış muharebe gücü sağlayacak. Kaan'ın, 2070’lere kadar Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde yer alması öngörülüyor.

ANKA 3'ÜN ÜZELLİKLERİ

Programda tanıtılan Anka 3, İHA ailesinin 3'üncü üyesi. Jet motoru sayesinde daha hızlı, yüksek faydalı yük taşıma kapasitesine sahip. Kuyruksuz yapısı ile radarda daha az görünecek. Dost-düşman hava unsurlarını tespit edebilecek. Keşif, gözetleme ve istihbarat; farklı hava-yer mühimmatları ile taarruz; hava-hava mühimmatları ile karşı hava araçlarına angaje av taraması gerçekleştirebilecek. Dost unsurlarla beraber operasyon ve haberleşme rölesi gibi birçok görevi yerine getirebilecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğandan Kaan açıklaması: Daha gidecek çok yolumuz var

HÜRJET'İN ÖZELLİKLERİ

Türkiye’de ilk kez bir jet uçağının tasarım ve üretim faaliyetleri HÜRJET ile yürütüldü. Filolarda göreve başlamadan önce muharip pilotların eğitim sürecinde önemli rol oynayacak. Jet Tekamül Eğitimi kapsamında kullanılan T-38 uçakları ile Akrotim gösterilerinde kullanılan F-5 uçaklarının yerine Türk Hava Kuvvetleri envanterine dahil edilmesi hedefleniyor. HÜRJET ile birlikte Iron Bird (Demir Kuş) Test Tesisi, mühendislik ve eğitim simülatörleri, yakıt test tesisi, kuş çarpma test tesisi gibi tesislerin ülkemize kazandırılması sağlandı. Ayrıca kanopi mekanizma dayanıklılık, çevresel kontrol sistemi ve aksesuar dişli kutusu üretimi gibi kabiliyetler de kazandırılıyor. HÜRJET geliştirme kapsamında jet uçağı uçuş kontrol sistemi, uçuş kontrol bilgisayarı, active side stick ve eyleyici kontrolcüsü geliştirilmesi, eyleyici entegrasyonu ve ataletsel sensör sistemi milli imkanlarla geliştirilerek kabiliyet kazanımı gerçekleştirilmiş oldu. Milli Muharip Uçak başta olmak üzere 5’inci nesil savaş uçaklarını kullanacak olan pilotların yetiştirilmesi için yerli ve milli imkanlarla platform kullanıma alınacak.