Gündem Son dakika... Biden ile F-16 görüşmesi! Erdoğan: Her zamankinden daha umutluyum

Son dakika... Biden ile F-16 görüşmesi! Erdoğan: Her zamankinden daha umutluyum

12.07.2023 - 17:35 | Son Güncellenme:

NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nin ardından basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç'in NATO başvurusu, Türkiye'nin AB üyeliği ve ABD'den F-16 alım sürecine ilişkin önemli detayları açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Litvanya’nın başkenti Vilnius'ta düzenlenen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nin ardından basın toplantısı düzenledi.

Haberin Devamı

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları: Sizleri en kalbi duygularımla, saygıyla selamlıyorum. Kritik bir zirveyi daha başarıyla gerçekleştirdik.

Rusya-Ukrayna savaşında 504. günü geride bıraktık. Çatışma uzadıkça yıkım ve gözyaşı artarak devam ediyor. Türkiye olarak müttefiklerimizle dayanışma içinde hareket ederken savaşın sona ermesi için çaba harcıyoruz. Savaş gemilerinin Türk boğazından geçmesine müsaade etmedik, savaşın diğer bölgelere sıçramasını engelledik.

BARIŞIN KAYBENİ OLMAZ

Tahıl Koridoru anlaşmasının uzatılması için girişimlerimiz devam ediyor. Sayın Zelenski Karadeniz Tahıl Girişiminin devamından yana Sayın Putin'in de bazı önerileri var. Her iki tarafı da dinliyoruz. Savaşın kazananı barışın da kaybedeni olmaz. Bölgemizde barış umutlarını yeniden yeşertmek istiyoruz.

Haberin Devamı

BUNU KONUŞMAK ACI VERİCİ

Bazı müttefiklerimizin PKK'nın Suriye'de kurdukları çarpık ilişki ittifakın bütünlüğüne zarar veriyor. Son yıllarda yaşadığımız acıya rağmen halen terörle mücadele bunu konuşmak acı verici.

TERÖRLE MÜCADELE KIRMIZI ÇİZGİMİZ

40 yıldır bölücü terörle mücadele eden bir ülkeyiz. NATO'nun iki temel tehditten biri olarak gördüğü terörizmle mücadele şart. Şimdiye kadar binlerce vatandaşımızı terör örgütlerinin saldırılarında kaybettik. Terörle amansız ve amasız mücadele bizim kırmızı çizgimizdir, artık tüm müttefiklerimizde kararlı bir mücadele bekliyoruz. NATO tarihinde ilk defa Genel Sekreter tarafından Terörizmle Mücadele Özel Koordinatörü atanacağı duyuruldu.

Son dakika... Biden ile F-16 görüşmesi Erdoğan: Her zamankinden daha umutluyum

İLİŞKİLER ÜST DÜZEYE TAŞINDI

NATO Ukrayna ilişkilerini bir üst düzeye taşımış olduk. Türkiye, NATO'nun açık kapı politikasını her zaman desteklemiştir. İttifak tarihine baktığımızda sırf anayasal isminden dolayı tam 17 yıl kapıda bekleyenleri görürsünüz.

KEYFİ SEBEPLERLE ENGEL ÇIKARMADIK

Türkiye, NATO'nun açık kapı politikasını daima desteklemiş bir ülkedir. Şimdiye kadar hiçbir ülkenin ittifaka girmesine keyfi sebeplerle engel çıkarmadık. İsveç'in NATO'ya katılım meselesi gündemimizde yer aldı.

İSVEÇ YOL HARİTASI SUNACAK

Ortak açıklama ile İsveç için önümüzdeki dönemde atılacak adımları tespit ettik. 2'li güvenlik mekanizması ile terörle mücadelede işbirliğini artıracağız. İsveç bir yol haritası sunacak. İsveç ülkemizin AB'ye üyelik sürecine ve vize serbestisine aktif destek verecek. Savunma sanayi alanında kısıtlamaların kaldırılması için gerekeni yapacak.

AÇIKLAMALARI NOT ETTİK

Haberin Devamı

Kur'an-ı Kerim'e yönelik alçakça saldırılarının ardından İsveç hükümetinin saldırıyı kınayan açıklamalarını not ettik. Bugün BM İnsan Hakları Konseyi Kur'an-ı Kerim'i yakma eylemini nefret suçu olarak nitelendirdi. İnsanların kutsallarına saldırmak fikir özgürlüğü değil barbarlıktır.

KARARI TBMM VERECEK

İsveç için kararı TBMM verecek. İsveç'ten somut irade göreceğimize inanıyorum. Sınırlarımız içinde veya dışında terör örgütlerine vurulan her darbe ülkemiz için kazanımdır. 

SORU-CEVAP

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI

Taraflar arabulucu olmamızı teklif ederse elbette bunu kabul ederiz, buna yönelik potansiyele biz zaten hazırız. Tahıl Koridoru'nda İstanbul nasıl merkez olduysa, biz arabulucuk rolünü de üstlenebiliriz. Ancak böyle bir teklif gelmiş değil.

Haberin Devamı

İSVEÇ'İN NATO ÜYELİĞİ

Şu anda bir yol haritası mevcut. Şu anda İsveç makamları yol haritasını bize sunacak. Biz de buna TBMM'ye sunacağız. 7 maddeyi Meclis'e göndereceğiz. Meclis açıldığı zaman süratle öne alınacak sözleşme bu olacaktır. Onay makamı Meclis'tir. Ondan sonra benim onayıma gelir. Yakından takip edeceğiz, sürecin bir an önce bitmesini istiyoruz.

AB ÜYELİK SÜRECİ

Biz bunu bütün liderlerle görüştük. Gere gümrük gerekse vize serbestisi... Kendilerinden olumlu bir yaklaşımı bekliyoruz. Konuyla ilgili büyükelçim Çağatay Bey bunun takipçisi.

ABD'DEN F-16 ALIMI

Sayın Başkan'ın bizlere ifade ettiği konu onlarda da kongrenin bağlayıcı olduğunu söylüyor. Kendisi takipçi olacağını ve umutlu olduğunu söyledi. Kongreden geçmesi gerektiğini söyledi. Sayın Başkan takipçisi olacağını söyledi. Ben de her zamankinden daha umutluyum. 

IRAK'TAN PETROL İHRACATI

Bizim Irak'ta petrol alımına yönelik bir sıkıntımız söz konusu değil. Bu konuda ilgili arkadaşlarım görüşmelerini yapıyor. Kuzey Irak ile merkezi yönetim arasında sıkıntıyı aşmalıdır. Biz petrol kuyularının açılmasından yanayız. Onlar da kazansın biz de kazanalım. 

Haberin Devamı

"TÜRKİYE'Yİ TANIMIYORSUNUZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Euronews muhabirinin 'ABD'nin F-16 alım şartlarına' ilişkin sorusuna dikkat çeken bir yanıt verdi.

"Birinci derece Türkiye'yi tanımıyorsunuz." diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye'de yüzde 90 katılımla hangi ülkede seçim yapıldığını gördünüz. Bizim son seçim yüzde 88 katılımla neticelendi. Hak ve özgürlükler konusunda eksik olan bir şey yok. Terör örgütü kendisine göre ne yazık ki istediğini yapıyor. Kuzey Kıbrıs'a yönelik bizim düşman kazanmak gibi bir derdimiz yok. Erdoğan hedefi dostları artırmaktır. Bizim hedefimiz budur. Bugün de dostluğumuzu nasıl perçinleyeceğimizin görüşmelerimizi yaptık. Asla F-16'ların bu istikamette kullanılması gibi bir şey olamaz." dedi.