Gündem Erdoğan 12 yıl sonra Mısır'da: Ortaklık zamanı

Erdoğan 12 yıl sonra Mısır'da: Ortaklık zamanı

15.02.2024 - 06:48 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı es-Sisi ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “Gazze halkının topraklarından sürgün ettirilmesi yönünde girişimler bizim için yok hükmündedir. Gazze için Mısır ile birlikte çalışmaya hazırız” dedi.

HABER MERKEZİ - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 yıl aradan sonra resmi ziyarette bulunduğu Mısır’da Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile bir araya geldi. 

Haberin Devamı

Erdoğan, başkent Kahire’de Mısırlı mevkidaşı Abdulfettah es-Sisi tarafından İttihadiye Sarayı’nda resmi törenle karşılandı. Erdoğan, Sisi ile ikili ve heyetler arası görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu. Erdoğan, yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi: 

TİCARET HACMİ 15 MİLYAR DOLARA ÇIKARACAĞIZ: Türkiye-Mısır ilişkilerini güçlü seviyeye ulaştırma gayretindeyiz. Konsey toplantımızı gerçekleştirmek üzere ilk fırsatta değerli kardeşimi Ankara’ya beklediğimi söyledim. Bu ziyaret ilişkimizde bir dönüm noktası olacaktır. Ticaret hacmini 15 milyar dolara çıkarmak için mutabık kaldık. Savunma sanayii ciddi potansiyele sahip bir alandır. Mısır bu alana önemli yatırımlar yapıyor. Mısır ile güç birliği yaparak ortak projeler yapabiliriz.  

Haberin Devamı

Erdoğan 12 yıl sonra Mısırda: Ortaklık zamanı

GAZZE GÜNDEMİMİZİN İLK SIRASINDA: İşgal edilmiş Filistin toprakları gündemimizin ilk sırasında yer aldı. 28 binden fazla Filistinli kardeşimiz şehit edildi. Savaşta dokulmaması gereken yerler bombalandı. Netenyahu yönetimi işgal, yıkım ve katliam politikasını tüm tepkilere rağmen pervasızca sürdürüyor.  

BİRLİKTE ÇALIŞMAYA HAZIRIZ: Gazze halkının topraklarından sürgün ettirilmesi yönünde girişimler bizim için yok hükmündedir. Mısır’ın bu konudaki gayretli tutumunu takdir ediyoruz. İslam dünyası ve BMGK başta olmak üzere uluslararası toplum böyle bir çılgınlığa izin vermemelidir. Orta vadede Gazze’nin yeniden toparlanması ve imarı için Mısır ile birlikte çalışmaya hazırız. 

TEMASLARIMIZI ARTTIRMA KARARLIĞINDAYIZ: Biz çatışma, gerilim ve kriz görmek asla istemiyoruz. Barış ve güvenlik için Mısırla temaslarımızı her zaman artırma kararlılığındayız.

‘TÜRKİYE’Yİ ZİYARET EDECEĞİM’

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi konuşmasında özetle şunları kaydetti: 

GURUR DUYUYORUZ: Strateji ortaklığı kesinlikle iki ülkenin çok iki merkezli ağırlıklı, barış anlamında, istikrarı ve aynı zamanda refah ve gelişme açısından görüyoruz. Burada şu andaki Mısır’la Türkiye arasındaki ilişkilerden ciddi anlamda gurur duyuyoruz. Ticari ilişkilerimizi artırmak ve yeni konuları yaratacağız. İleride Türkiye ziyareti yapacağım.  

Haberin Devamı

TÜRKİYE İLE İYİ BİR SEVİYEYE GETİRECEĞİZ: İnsani yardımlar, Gazze’deki yardımları ciddi anlamda önemsiyoruz. Erdoğan’la konuştuğumuzda özellikle ateşkesin yapılması, Batı Şeria’da sukunete ulaşılmasını ve bir an önce Filistin’in ilanını istiyoruz. Başkentin Kudüs olarak ilan edilmesi lazım. Bölgedeki bütün ilişkileri Türkiye ile beraber bir an önce daha iyi bir seviyeye getireceğiz. 

Her alanda güçlü iş birliği yapılacak

İki ülke arasında ortak bildiri imzalandı. Türkiye ve Mısır arasında köklü, ortak tarihi ve kültürel bağların bulunduğuna işaret edilen bildiride, Türkiye Cumhuriyeti ve Mısır Arap Cumhuriyeti’nin, iki ülkenin ve halklarının ortak çıkarlarına hizmet edecek, bölgelerinde ve ötesinde barış, istikrar, refahı teşvik edecek dayanışmalarını ve iş birliklerini geliştirmek amacıyla güçlü ilişkilerini her alanda daha da pekiştirme yönündeki kararlılıklarını teyit ettikleri vurgulandı. Buna göre, iki ülkenin cumhurbaşkanı, bundan sonraki Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantılarına eş başkanlık edecek.