Gündem Son dakika! Erzurum'da 5.1 büyüklüğünde deprem

Son dakika! Erzurum'da 5.1 büyüklüğünde deprem

19.11.2021 - 22:40 | Son Güncellenme:

AFAD, saat 15.40'ta merkez üssü Erzurum'un Köprüköy ilçesi olan 5.1 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini bildirdi. Erzurum Valisi Okay Memiş, merkez üssü Köprüköy ilçesi olan 5,1 büyüklüğündeki depremde, Topçu Mahallesi'nde enkaz altında kalan 2 kişinin sağ çıkarıldığını bildirdi. Sağlık Bakanı Koca, depremde 4 kişinin yaralandığını açıkladı.

Erzurum'un Köprüköy ilçesi merkezli 5.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 15.40'ta merkez üssü Erzurum'un Köprüköy ilçesi olan 5.1 büyüklüğünde deprem kaydedildi.

Haberin Devamı

Depremin 6,94 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlendi. Erzurum'un Köprüköy ilçesinde meydana gelen, 5.1 büyüklüğündeki deprem sonrası AFAD İl Müdürlüğü ekipleri, bölgeye hareket etti.  

BAKAN KOCA: 4 YARALI VAR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Erzurum'da meydana gelen 5,1 büyüklüğündeki depremde 4 kişinin yaralandığını açıkladı.

Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şunları kaydetti: "Erzurum'da meydana gelen 5,1 büyüklüğündeki depremde, 2 köyde küçük çaplı hasar oldu. Depreme bağlı olaylar sonucu 4 kişi yaralandı. 5 adet 112 ambulansı ve 3 UMKE timiyle toplam 27 sağlık personelimiz bölgede görev başında. Erzurum'a, ülkemize geçmiş olsun. Yanındayız Erzurum."

45 EV AĞIR HASARLI

Erzurum AFAD Müdürlüğü, 5.1 büyüklüğündeki depremin ardından köylerde hasar tespit çalışması yaptı. Yapılan ilk çalışmada Alaca Mahallesi'nde 10, Duatepe Mahallesi'nde 11, Kındağut ve Kayabaşı mahallelerinde 2, Topçu Mahallesinde ise 20 olmak üzere toplam 45 evde ağır hasar oluştuğu tespit edildi. Evlerinde ağır hasar olan vatandaşlar, geceyi geçirmek üzere yakınlarının yanına gitti. Kızılay ve vatandaşlarca sıcak çorba dağıtıldı. Erzurum AFAD İl Müdürlüğü, evleri hasar gören vatandaşlara çadır dağıtmak için hazırlıklarını tamamladı. Erzurum Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmet Daire Başkanlığı'na ait araçların getireceği çadırların arama- kurtarma ekiplerince kurulumunu yapılacağı öğrenildi. 

Haberin Devamı

136 PERSONEL DEPREM BÖLGESİNDE

Depremin hemen ardından başta AFAD olmak üzere çok sayıda kurum Köprüköy ilçesi ve köylerinde çalışma yapıldı. Arama- kurtarma, psikososyal, ulaşım- altyapı, enerji, beslenme ve hasar tespiti çalışma gruplarında yer alan 136 kişinin depremin hasara yol açtığı mahallelerde görev yaptığı bildirildi, 200 adet kumanya seti, bisküvi, kek, meyve suyu ve su dağıtımı yapıldı. 

ATEŞ YAKARAK ISINMAYA ÇALIŞTILAR

Depremde 11 evin ağır hasar gördüğü Duatepe Mahallesinde vatandaşlar ve görevliler hava sıcaklığının sıfırın altında 7ye düşmesi sebebiyle yaktıkları ateşlerle ısınmaya çalışırken, ahırların zarar görmesi için hayvanlar uygun alanlara alındı.

Haberin Devamı

Son dakika Erzurumda 5.1 büyüklüğünde deprem

'EVDE OLSAYDIM DUVARIN ALTINDA KALIRDIM'

Duatepe Mahallesi'ndeki evinde tek başına yaşayan 80 yaşındaki Feride Karaca, deprem olduğu anda dışarda olduğunu söyledi. Hasarlı evinin önünde sarıldığı battaniyesi ile bekleyen Feride Karaca, "Deprem anında dışardaydım. Eğer evde olsaydım çöken duvarın altında kalarak hayatımı kaybedebilirdim" dedi.

Son dakika Erzurumda 5.1 büyüklüğünde deprem

DEPREM 12 SANİYE SÜRDÜ

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Erzurum'un Köprüköy ilçesinde 5.1 büyüklüğündeki depremin 12 saniye sürdüğünü, 1 kişinin yaralandığını açıkladı.

AFAD'dan yapılan açıklamada, saat 15.40'ta Köprüköy ilçesinde 5.1 büyüklüğünde, 12 saniye süren depremin, yerin 5.18 kilometre derinliğinde meydana geldiği ve merkeze 52 kilometre uzaklıkta olduğu belirtildi. Depremin, en yakın yerleşim birimi olan Köprüköy ilçesi Alaca Mahallesi'ne uzaklığının ise 3.04 kilometre olduğu belirtilerek, şunlar kaydedildi: 

"SAKOM’dan alınan bilgiye göre Marifet Köyü'nde 1 vatandaşımız yaralanmıştır. Olay yerine 5 adet 112 ambulansı ve 2 UMKE ekibi görevlendirilmiştir. Erzurum İl AFAD Müdürlüğü tarafından olay yerine 6 araç ve 24 personel sevk edilmiştir. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre, haberleşmede kesintiye yol açan olumsuz bir durum oluşmamıştır. Kayabaşı köyü yolunun heyelan nedeniyle kapalı olduğu öğrenilmiştir, Karayolları ekipleri çalışma başlatmıştır. Türk Kızılay tarafından Erzurum ve Ağrı illerinden 3 ikram aracı ile 1 haberleşme aracı olay yerine yönlendirilmiştir. Hasar tespit çalışmaları için Çevre ve Sehircilik ve İklim İl Müdürlüğü ekipleri olay yerine intikal halindedir. Gelişmeler takip edilmektedir."

Haberin Devamı

ARTÇI SARSINTILAR

Erzurum Köprüköy'de, saat 15.40'ta meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremden sonra artçı sarsıntılar oldu. Saat 16.04'te Köprüköy'e 18 kilometre uzaklıktaki Pasinler ilçesinde 1.7 büyüklüğünde deprem olurken, Köprüköy'de saat 16.04'te 1.8 ve saat 16.13'te 2.2 büyüklüğünde artçı sarsıntılar meydana geldi. Saat 16.20'de merkez üssü Pasinler ilçesi olan 1.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Köprüköy'de ise saat 16.26'da 2.0, 16.31'de ise 1.4 büyüklüklerinde 2 sarsıntı daha oldu.

Haberin Devamı

Son dakika Erzurumda 5.1 büyüklüğünde deprem

EVLERDE ÇATLAKLAR OLUŞTU

Erzurum’un Köprüköy ilçesinde meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremde Topçu Mahallesi'ndeki bazı evler hasar gördü. Evlerin duvarlarında çatlaklar oluştuğu görüldü. 

VALİ'DEN AÇIKLAMA: 2 KİŞİ SAĞ ÇIKARILDI

Erzurum Valisi Okay Memiş, merkez üssü Köprüköy ilçesi olan 5,1 büyüklüğündeki depremde enkaz altında kalan 2 kişinin kurtarıldığını ifade etti.

Vali Memiş, Köprüköy ilçesinde bulunduğunu ve gelişmeleri yakından takip ettiğini söyledi.

Büyükşehir Belediyesi ile İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekiplerinin mahallelerde tarama faaliyetlerini sürdürdüğünü belirten Memiş, "Topçu Mahallesi'nde enkaz altında kalan 2 kişi sağ çıkarıldı. Ekiplerin bölgede çalışmaları devam ediyor." dedi.

 "DUVARLAR YIKILMIŞ"

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, "5.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Kaymakam beyle görüştüm henüz bir haber yok. Buradaki evler tek katlı evler. Duvarların yıkıldığını söyledi. AFAD kurtarma ekiplerimizi yola çıkardık. İnşallah acılı bir haber almayız. Bölgede neler yapabiliriz onun hazırlığındayız. Gerekenleri yapacağımızı ifade ederim." şeklinde konuştu.

FUAT OKTAY: CAN KAYBI YAŞANMAMASI SEVİNDİRİCİ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Erzurum'da meydana gelen depreme ilişkin, "İlgili kurumlarımız yaraları sarmak üzere ilk andan itibaren bölgede. Şu ana kadar herhangi bir can kaybı yaşanmaması sevindirici." bilgisini verdi.

Oktay, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, "Erzurum'da meydana gelen depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. İlgili kurumlarımız yaraları sarmak üzere ilk andan itibaren bölgede. Şu ana kadar herhangi bir can kaybı yaşanmaması sevindirici. Rabbim ülkemizi her türlü afetten korusun." ifadelerini kullandı.

BAKAN KURUM'DAN AÇIKLAMA

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Merkez üssü Erzurum'un Köprüköy ilçesi olan 5,1 büyüklüğündeki depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. İl Müdürlüğü ekiplerimizi gerekli incelemeleri başlatmaları için bölgeye sevk ettik. Erzurum'umuza ve ülkemize geçmiş olsun." dedi.

BAKAN YANIK: EKİPLER SAHADA

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Erzurum'daki depremden etkilenen bölgelerde vatandaşlara destek vermek üzere ekiplerin sahada olacağını bildirdi.

Yanık, Twitter hesabından, Erzurum Köprüköy'de meydana gelen 5,1 büyüklüğündeki depreme ilişkin paylaşımda bulundu.

Bakan Yanık paylaşımında şunları kaydetti:

"Erzurum'da meydana gelen depremden etkilenen bölgelerde Bakanlık olarak vatandaşlarımıza destek vermek üzere ekiplerimizle sahada olacağız. Can kaybı olmamasını temenni ediyorum. Geçmiş olsun."

"ŞAŞIRTICI DEĞİL"

CNN Türk canlı yayına katılan İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz, "Erzurum fayların yoğun olduğu bir bölge. Geçmişte çok deprem üretmiş ve gelecekte de olabilecek bir bölge. 5 büyüklüğündeki bir deprem ülkenin çoğu yeri için şaşırtıcı değildir. Türkiye bir deprem ülkesi. Gelecekte de bu tür depremleri çok sık yaşayacağız, yaşıyoruz da zaten" dedi.

"Artçılar beklenir mi?" sorusuna yanıt veren Tüysüz, "Olağan koşullarda beklenmez. Ülkemizdeki yapı koşullarının kötü olması nedeniyle bu tür depremlerde geçmişte hasarlar yaşadık. Kırıklar, çatlaklar binada varsa AFAD tarafından incelenip oturulacağına dair raporun verilmesi gerekir." ifadelerine yer verdi.

Son dakika Erzurumda 5.1 büyüklüğünde deprem

"DEPREM SÜRPRİZ DEĞİL"

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Haluk Eyidoğan sürpriz bir depremin olmadığını söyledi. Eyidoğan bu tür depremlerde bir hasarın beklenmediğini belirterek, 'Bazı kerpiç yapılarda çatlaklar olabiliyor. O konuda bir rapor var mı bilgimiz yok. Orta kuvvetle sınırlandırdığımız bir deprem.' dedi.

"DOĞU ANADOLU'NUN EN TEHLİKELİ BÖLGESİ"

Deprem uzmanı Osman Bektaş, A Haber'de yaptığı açıklamada, "Depremin bölgedeki etkileri ne olabilir 5 büyüklüğünde deprem de olsa çevredeki faydaları az çok etkiler. Diğer fayların depreme ne kadar hazır olup olmadığına bağlı. 5 büyüklüğünde depremin yer altında çıkardığı enerji 2 ton patlayıcıya karşılık gelir. Bu 2 ton patlayıcı çevrede bir fiziksel değişim oluşturuyor. yakın bölgedeki faylarda bir etkileşim oluşturuyor. Bazı fayları depreme yakınlaştırırken bazılarını uzaklaştırır. Bunu da zaman gösterecek. Bir araba lastiğinin basıncı dahi çevredeki fayların hareket etmesine sebebiyet verebilir. Bölge zaten Doğu Anadolu’nun en tehlikeli bölgesidir. Depremin olduğu yer de nüfus yoğunluğunun olduğu bir bölge. Umarım daha fazla depreme hazırlık çalışmalarına önem verilir." dedi

SON İKİ HAFTADA 4. DEPREM

Son iki haftada Konya, Malatya ve Düzce'den de aynı büyüklükte deprem haberleri gelmişti.