Gündem Meteoroloji'den yeni uyarı! Yağışlar yarın da devam edecek

Meteoroloji'den yeni uyarı! Yağışlar yarın da devam edecek

25.08.2022 - 08:37 | Son Güncellenme:

Bu sabah saatlerinde şiddetli yağış etkisini gösterirken Meteoroloji'den yarın için de uyarı geldi. Öte yandan Esenyurt'ta yaşanan sel faciasında yolun karşısına geçmeye çalışan bir çocuk sele kapıldı. İşte son durum...

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, günlerdir birçok kenti kuvvetli yağışa karşı uyarıyor. Bugün de 11 kentte gök gürültülü sağanak bekleniyor.

Haberin Devamı

MGM tarafından yapılan son değerlendirmelere göre: Yurdun kuzey, iç ve batı kesimlerinin parçalı ve yer yer çok bulutlu, Marmara, Ege, Batı Akdeniz, İç Anadolu’nun kuzeybatısı, Batı Karadeniz, Çorum çevreleri, Hatay’ın kıyı, Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize’nin iç kesimleri ile Doğu Akdeniz'in Toroslar kesiminin yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.

Yağışların; Marmara Bölgesi, Manisa, Kütahya, Eskişehir, Bolu ve Düzce çevreleri ile Ankara’nın kuzeybatı kesimlerinde yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor.

BİR UYARI DA YARIN İÇİN YAPILDI

MGM İstanbul Bölge Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi'nce yapılan açıklamada, yarın sabah saatlerinden itibaren Marmara Bölgesi’nde görülecek gök gürültülü sağanak yağışların, İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ ve Yalova çevrelerinde kuvvetli (21-50 kg/m2), Edirne’nin güney ilçelerinde (Enez, İpsala, Keşan, Uzunköprü, Meriç) yer yer çok kuvvetli (51-75 kg/m2) olacağının tahmin edildiği bildirildi. Açıklamada ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, hortum oluşma riski ve yağış anında kuvvetli rüzgar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiği belirtildi.

İSTANBUL'DA YAĞIŞ BAŞLADI

Uyarıların ardından İstanbul'da beklenen yağış sabah erken saatlerde başladı.

Haberin Devamı

ESENYURT'TA CAN PAZARI BÖYLE GÖRÜNTÜLENDİ

Esenyurt’ta sabah saatlerinden itibaren etkili olan yağmur sele dönüştü. Pınar Mahallesi’nde dereye dönen yokuşta, 1'i çocuk 2 kişi yolun karşısına geçmeye çalışırken, akıntıya kapıldı. Akıntıya kapılan çocuk bir süre sürüklendikten sonra park halindeki otomobile tutundu. Bir binanın altında bekleyen kişi ise çocuğu koşarak yakaladı.

Yine aynı yerde yolun karşısına geçmeye çalışan kadın da sel sularına kapıldı. Yere düşen kadın, arabaya tutununca vatandaşlar tarafından kurtarıldı. Araçlar ise yolda ilerlemekte güçlük çekti.

O anlar ise cep telefonu kamerası ile kaydedildi. Görüntülerde, üç kişi yolun karşısına geçmeye çalışırken çocuk sel sularına kapılıyor. Güçlükle araba tamponuna tutunan çocuk, kurtarılıyor. Bir diğer görüntüde de kadın sel sularına kapılıyor. Kadın, vatandaşlar tarafından yol kenarına çekilerek kurtarılıyor.

Meteorolojiden yeni uyarı Yağışlar yarın da devam edecek

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya bölgeye gelerek incelemelerde bulundu. Vali Yerlikaya, Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, Avcılar Kaymakamı Kemal İnan yetkililerden bilgi aldı. Vali Yerlikaya ve beraberindekiler Pınar Mahallesi'nde selden etkilenen sokakları teker teker gezerek ev sahipleri ile bir araya geldi. Vali Yerlikaya Haramidere'nin çevresinde de incelemede bulundu.

BELEDİYE BAŞKANINA VATANDAŞTAN TEPKİ

Haberin Devamı

Sel sonrası bölgeye gelen Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt'a, mağdur olduğu belirten daire sahibi tepki gösterdi. Daha önceki selde de evi zarar gören İsmail Uyruk, Başkan Bozkurt'a "Benim yüzümü hatırladınız mı?" diyerek tepki gösterdi. İkili bir süre tartışırken Başkan Bozkurt, Uyruk'a "Siyaset yapıyorsun" dedi.

Meteorolojiden yeni uyarı Yağışlar yarın da devam edecek

ÜSKÜDAR'DA VATANDAŞLAR HAZIRLIKSIZ YAKALANDI

Üsküdar'da aniden etkili olan sağanak yağış nedeniyle vatandaşlar zor anlar yaşadı. Kimileri Marmaray istasyonuna ve büfelere sığınırken kimileri ise ellerindeki kıyafetler ve naylonlarla yağmurdan korunmaya çalıştı.

ORHAN ŞEN: BU SİSTEM DEĞİŞİK, DÖNEREK DEVAM EDİYOR

CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, İstanbul'daki yağışlarla ilgili canlı yayında açıklamalarda bulundu. Şen'in açıklamaları şöyle;

Avrupa yakasında Beylikdüzü'nden havaaalanından Bağcılar'a kadar kuvvetli yağmur var. Her an sel ve su baskınları meydana gelebilir. Saat 15.00'e kadar bu ytğamur şiddetli bir şekilde devam edecek. Bu sistem değişik bir sistem. Dönerek devam ediyor. Bu meteorolojik açısından önemli bir sistemdir. Çok fazla yağış bırakabilir. İstanbul'da dolu yağışı olacağını tahmin etmiyorum.

Haberin Devamı

Mevsim normal gitmiyor. Gitmemesinin sebeplerinden biri şu; çok sıcak gidiyor. Sıcaklık hiç düşmüyor. Yerde ısınma meydana getirdi. Karışım meydana getiriyor, o bulutları meydana getiriyor. Yarından sonra ara verecek. Kapalı bir hava olacak yarın. Marmara bölgesinin güneyi İstanbul dahil olmak üzere buralar risk altında. Yazlıkçılar ağaç altında kalmasınlar.

Meteorolojiden yeni uyarı Yağışlar yarın da devam edecek

(Saat 17.15 itibarıyla Meteoroloji'nin radarına yansıyan görüntü)

HAVA SICAKLIĞI

Hava sıcaklığının kuzeybatı ve iç kesimlerde 2 ila 4 derece azalacağı diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı tahmin ediliyor.

Meteorolojiden yeni uyarı Yağışlar yarın da devam edecek

RÜZGAR

Genellikle kuzeyli, Akdeniz kıyıları ile doğu kesimlerde güney yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, yağış alan yerlerde yer yer kuvvetli olarak esmesi bekleniyor.

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI

Yağışların; Marmara Bölgesi, Manisa, Kütahya, Eskişehir, Bolu ve Düzce çevreleri ile Ankara’nın kuzeybatı kesimlerinde yerel olarak kuvvetli olması beklendiğinden yaşanabilecek sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, yağış anında kuvvetli rüzgar ve fırtına ile hortum gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

Haberin Devamı

YARIN 17 İL İÇİN SARI KODLU UYARI

  • Afyonkarahisar
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Denizli
  • Edirne
  • Eskişehir
  • Isparta
  • İstanbul
  • Kocaeli
  • Kütahya
  • Sakarya
  • Tekirdağ
  • Uşak
  • Yalova

 

Meteorolojiden yeni uyarı Yağışlar yarın da devam edecek