Gündem Son dakika... Volkan Bozkır'dan Montrö Boğazlar Sözleşmesi açıklaması

Son dakika... Volkan Bozkır'dan Montrö Boğazlar Sözleşmesi açıklaması

26.02.2022 - 10:25 | Son Güncellenme:

AB Eski Bakanı Volkan Bozkır, CNN Türk'te Hakan Çelik'in sorularını yanıtladı. Rusya'nın Ukrayna işgaliyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Bozkır, Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ne ilişkin de dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Son dakika... Volkan Bozkırdan Montrö Boğazlar Sözleşmesi açıklaması

AB Eski Bakanı Volkan Bozkır'ın açıklamaları şöyle; Gerçekten bu günlerde yaşadığımız gelişmeler belki de yeni bir dünya düzeni kurulmasına yol açabilecek ciddiyette. Gerçekten 21. yüzyıl sorunlarının 21. yüzyıl araçlarıyla çözülmesi lazım.

Haberin Devamı

Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra Rusya'yı çok aşağıladılar. NATO'ya acaba gerek var mı anlayışı içine girildi. Rusya bakımından Karadeniz çok önemli. Karadeniz'de Sivastopol Ukrayna bağımsızlığını kazandıktan sonra demirlemesi mümkün değildi. Sivastopol Limanı'nı alacağı aşikardı. Gürcistan'ı bir şekilde Karadeniz'in doğu sahillerini de ele geçirdi. Karadeniz'in Romanya'ya kadar olan sahillerini ele geçirip Ukrayna'nın deniz bağlantılarını bölmek. Rusya'nın bugün yaptığı bu.

Türkiye, Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nde nasıl hareket etmeli?

Türkiye için tek çıkar yoldur. Başka da çaresi yoktur. Burada en önemli madde savaş zamanı ve Türkiye'nin yakın tehdit ortama göre iki ayrı senaryo var. Henüz savaş hali bence denilemez. Savaş hali olması için ordular arası çatışma olması lazım. Savaş hali olması Türkiye'nin Boğazları kapama yetkisi veriyor. Karadeniz'e sahili olan ülkeler daha önce Karadeniz'e giden gemiler gitmişse buna izin vermeli diyor. Uluslararası hukuku iyi yorumlamak lazım.

Haberin Devamı

Rus ruleti benzetmesi

Rusya diplomasisi çok iyi yetişmiş, aynı ağızdan bir diplomasi uygularlar. Bence dünyada en iyisisidir. Çünkü tek bir ağızdan konuşur.İyi incelerler. Tek bir ağızdan konuştuğu için yeteneğiyle bunu satranç gibi oynarlar. Ama santranç oynarken de karşısındakini de Rus ruleti oynamaya mecbur bırakırlar. Bu piyonları oynuyorsan şu tabancayı da bir yokla bakayım. O şekilde oynar. Çok güçlü ve son derece tehlikeli. Ama iyi oynarlar.

Putin, Doğu Almanya'daki Rus biriminin başında. Ana dili gibi Almanca konuşuyor. Putin 10 yılda Washington'da casusluk yapmış. Bir kere ne Almanca, ne İngilizce konuştuğunu duymassın. KGB'den geliyor. KGB bugün 300 bin personeli olan bir örgüt. Bütün bu operasyonları yürütüyor. Zelenskiy seçimle gelmiş, ülkede direniyor şuan. Putin başka bir şey. 

Ukrayna sonrada çıkmış bir ülke değil. Çok güçlü bir orduları vardır. Aynı sistemde yetişmiş generalleri var. Putin'den başka nihai olarak ne yapmasını bilen çok sayıda insan yoktur. Bunun esas amacı Kiev'i işgal etmese bile Zelenskiy'i devirmek ve Rus yanlısı birini oraya getirmek. Batıcı olmayan biri başa girerse bu operasyonu durdurabilir. Moldova'da da bunu gördük. Belarus'tan memnun.