Gündem ‘Srebrenitsa’yı unutmayacağız’

‘Srebrenitsa’yı unutmayacağız’

12.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Srebrenitsa Soykırımı’nın yıl dönümünde hayatını kaybedenler için anma törenleri düzenlendi. Törene video mesaj gönderen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Srebrenitsa’yı asla unutmayacağız ve unutturmayacağız” dedi.

‘Srebrenitsa’yı unutmayacağız’

Sırp birliklerinin 1995’te 8 binden fazla Boşnak sivili öldürdüğü Srebrenitsa Soykırımı, aradan 28 yıl geçmesine rağmen kurban yakınlarının ve Boşnak halkının kanayan yarası olmaya devam ediyor. Srebrenitsa Soykırımı’nın yıl dönümünde hayatını kaybedenler törenlerle anıldı. Başkent Saraybosna ile birlikte birçok kentte saatler 12.00’yi gösterdiğinde soykırım kurbanları anısına sirenler çaldı, trafik durdu ve vatandaşlar soykırım kurbanlarına saygılarını ortaya koydu.

Haberin Devamı

Avrupa’da İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak tanımlanan Srebrenitsa Soykırımı’nda katledilen 30 kurban için dün cenaze töreni düzenlendi. Kimlik tespitleri yapılan 30 kişi soykırımın yıl dönümünde düzenlenen törenle toprağa verildi. Potoçari Anıt Mezarlığı’nda düzenlenen törene, Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak üyesi Denis Becirovic, Hırvat üyesi Zeljko Komsic, Bosna-Hersek Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt, Karadağ Başbakanı Dritan Abazovic, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ve binlerce ziyaretçi katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Srebrenitsa Soykırımı’nın yıl dönümü nedeniyle anma törenine video mesaj gönderdi. Erdoğan, konuşmasında Srebrenitsa Soykırımı’nın 28. yılı olduğunu hatırlatarak “Bu matem günümüzde şehitlerimizin kederli ailelerine ve tüm Boşnak kardeşlerimize bir kez daha en içten taziyelerimi sunuyorum. Merhum Aliya’nın ‘Ne yaparsanız yapın ama soykırımı unutmayın, çünkü unutulan soykırım tekrarlanır’ sözündeki hikmeti ve acı gerçeği aklımızdan çıkarmıyoruz. Bir daha benzer vahşetler yaşamamak için Srebrenitsa’yı asla unutmayacağız ve unutturmayacağız” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘Onları lanetliyorum’

“Tüm dünyanın gözleri önünde Srebrenitsa’da işlenen soykırımın yüreklerimizde açtığı yara 28 yıldır kanamaya devam ediyor” diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Defnettiğimiz her bir şehidimizle o günleri bir daha yaşıyor, bir daha hatırlıyor, gözyaşlarımızı bir kez daha içimize akıtıyoruz. Bugün 30 şehidimizi daha ebedi istirahatgahlarına uğurlayacağız. Şehitlerimizin ruhları şad, mekanları cennet olsun.” Şehitlerin ailelerine ve Boşnak halkına sabırlar dileyen Erdoğan, “Uluslararası mahkeme kararlarına rağmen hala Bosna Hersek’teki soykırımı inkar edenler, ‘işlediği savaş suçlarından pişmanlık duymadığını’ söyleyenler ve maalesef bu şahısları destekleyenler çıkabilmektedir. Bu vicdansızları ve yapılan müessif açıklamaları lanetliyorum” dedi. Erdoğan, Bosna Hersek’teki acıların tekrarlanmaması için nefret söyleminin geride bırakılıp, barış, hoşgörü ve uzlaşma kültürünün hakim kılınması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

TBMM’DEN ORTAK SREBRENİTSA SOYKIRIMI BİLDİRİSİ

‘Kalbimizin en derinlerinde hissediyoruz’

TBMM Genel Kurulu’nda, Srebrenitsa Soykırımı’nın 28’inci yıl dönümü nedeniyle tüm siyasi parti gruplarının ortak imzasıyla bildiri okundu. İnsanlık tarihinin en kara lekelerinden biri olan Srebrenitsa Soykırımı’nın 28’inci anma yıl dönümünde şehitlerin yakınlarına ve tüm Boşnaklara taziyelerin sunulduğu ortak bildiride, şu ifadelere yer verildi:

“TBMM olarak, Boşnak kardeşlerimizin bundan tam 28 yıl önce Srebrenitsa’da maruz kaldıkları soykırımı kalbimizin en derinlerinde hissediyor, Avrupa’da 2’nci Dünya Savaşı’ndan bu yana görülmemiş bir zulümle katliama uğrayan şehitlerimizin tarifi mümkün olmayan acısını en içten duygularımızla paylaşıyoruz. Srebrenitsa Soykırımı’nı bir kez daha kınıyor, bu acıların bir daha yaşanmaması için Srebrenitsa Soykırımı’nı asla unutmayacağımızı ve unutturmayacağımızı, benzer olayların yeniden vuku bulmasına asla müsaade etmeyeceğimizi vurgulamak istiyoruz.” -ANKARA Milliyet

Haberin Devamı

‘Srebrenitsa’yı unutmayacağız’