Gündem Suriye AB’den yardım istedi

Suriye AB’den yardım istedi

09.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Suriye’de, 1200’ü hükümetin kontrolü altındaki yerlerde olmak üzere deprem nedeniyle ölenlerin sayısının 2 bin 800’e yaklaştığı haber verilirken, 12 yıldır iç savaşla mücadele eden ülkenin Avrupa Birliği (AB) sivil koruma mekanizmasını etkinleştirdiği açıklandı.

Suriye AB’den yardım istedi

 

Avrupa Komisyonu’nun Kriz Yönetimi Başkanı Janez Lenarcic, Suriye hükümetinden sivil koruma mekanizması aracılığıyla yardım talebi aldıklarını duyurdu. Bu mekanizma sayesinde Avrupa ve ötesindeki bir ülkenin,  acil ve müdahale kapasitesini aşan bir durumda söz konusu programdan yardım talep edebileceği belirtilirken, Lenarcic, üye devletlerin yardım sağlamaya teşvik edildiğini söyledi. Lenarcic, Şam yönetimince “yönlendirilmediğinden” emin olmak amacıyla, verilen yardımların kullanımını yakından izleyeceklerini de ifade etti.

Haberin Devamı

Öte yandan, AB tarafından Beşar Esad yönetimine 2011’den beri uygulanan yaptırımlar nedeniyle yalnızca asgari düzeyde yardım teklifi alan Suriye’de, iç savaş yüzünden yerinden edilmiş binlerce vatandaş bulunuyor. Buna ek olarak Suriye devlet medyası, hükümet kontrollü bölgelerde deprem nedeniyle 298 binden fazla kişinin evlerini terk ettiğini bildirdi. Yetkililer, savaştan kaçmak için gittikleri Türkiye’de depremde ölen 100’den fazla Suriyelinin cenazelerinin ise Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan defnedilmek üzere evlerine getirildiğini söyledi.