Gündem Teklife CHP ve İYİ Parti  ortak önerge verecek

Teklife CHP ve İYİ Parti  ortak önerge verecek

20.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

AK Parti’nin başörtüsüne anayasal güvence getiren ve aile birliğini yeniden düzenleyen anayasa değişikliği teklifinin görüşmeleri dün TBMM Anayasa Komisyonu’nda başladı.

Teklife CHP ve İYİ Parti  ortak önerge verecek

AK Parti’li Yusuf Beyazıt başkanlığında toplanan komisyonda, CHP ve İYİ Partili üyeler yer alırken HDP’liler katılmadı. Anayasa komisyonunda dün teklifin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanması, 24 Ocak Salı günü komisyonun yeniden toplanarak maddelerin görüşülmesine geçilmesi kararlaştırıldı. Maddelere geçildiğinde İYİ Parti ve CHP’nin ortak hazırladığı değişiklik önergesinin komisyona sunulacağı öğrenildi.

Haberin Devamı

 ‘Din’ ifadesi çıkıyor

CHP ve İYİ Parti’nin ortak yaptığı çalışmada, AK Parti’nin “Din ve Vicdan Hürriyeti”ni düzenleyen 24. maddede yaptığı değişikliğin üzerinde kritik bir düzeltme yapılıyor. Buna göre AK Parti’nin metninde yer alan, “Hiçbir kadın; dini inancı sebebiyle başını örtmesi ve tercih ettiği kıyafetinden dolayı eğitim ve öğrenim, çalışma, seçme, seçilme, siyasi faaliyette bulunma, kamu hizmetlerine girme ile diğer herhangi bir temel hak ve hürriyeti kullanmaktan ya da kamu veya özel kesim tarafından sunulan mal ve hizmetlerden yararlanmaktan hiçbir surette yoksun bırakılamaz” cümlesindeki “dini inancı sebebiyle” bölümü metinden çıkarılıyor. Bunun yerine “Hiçbir kadın; başını örtmesi de dahil olmak üzere tercih ettiği kıyafetinden dolayı eğitim ve öğrenim, çalışma, seçme, seçilme, siyasi faaliyette bulunma, kamu hizmetlerine girme ile diğer herhangi bir temel hak ve hürriyeti kullanmaktan ya da kamu veya özel kesim tarafından sunulan mal ve hizmetlerden yararlanmaktan hiçbir surette yoksun bırakılamaz” ifadesi getiriliyor.

Haberin Devamı

‘Bir kadın, bir erkek’

CHP ve İYİ Parti, teklifin aile birliğini düzenleyen maddesine yönelik de önerge sunacak. Teklifte yer alan “evlilik birliği ancak kadın ile erkeğin evlenmesiyle kurulabilir ve eşler arasında eşitliğe dayanır” cümlesi, hazırlanan önergede “Evlilik birliği ancak bir kadın ve bir erkeğin evlenmesiyle kurulabilir ve eşler arasında eşitliğe dayanır” şeklinde düzenleniyor.

Kurmaylar: Mutabık kaldık

 

CHP ve İYİ Parti arasında teklife ilişkin geçtiğimiz hafta sonundan beri yoğun bir temas trafiği yaşandı. İYİ Parti’nin değişiklik önerilerini Kılıçdaroğlu’na iletmesinin ardından iki parti kurmayları önceki akşam ve dün sabah ortak önerge üzerinde uzlaşı aradı. Görüşmelerde teklif metni kelime, kelime gözden geçirildi. Metnin son haline Kılıçdaroğlu ve Akşener onay verdi. Partili kurmaylar, toplantı öncesi Milliyet’e, “Mutabık kaldık, ortak bir teklifi sunuyoruz” dedi. -MEHTAP GÖKDEMİR/ANKARA