Gündem TEOG sınav sonuçları açıklandı! İşte ilk değerlendirme

TEOG sınav sonuçları açıklandı! İşte ilk değerlendirme

06.01.2017 - 09:17 | Son Güncellenme:

MEB tarafından 23-24 Kasım 2016 tarihlerinde 1,3 Milyon 8. Sınıf öğrencisinin katıldığı Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı (TEOG) sonuçları 3 Ocak Salı günü açıklandı. İlk gün Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, ikinci gün ise Fen Bilimleri, TC İnkıla Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil sınavlarına giren aday öğrencilere, toplam 6 dersten 120 soru soruldu. Öğrencilerin her bir dersi 100 üzerinden puanlandı.

TEOG sınav sonuçları açıklandı İşte ilk değerlendirme

Sınav sonuçlarını değerlendiren Kültür Eğitim Kurumları Genel Müdürü Ahmet Sait Yurtseven, TEOG’un çoklu sınavlardan oluşmasının bir avantaj olduğunu, açıklanan sınav sonuçlarının ilk basamak olmasının ötesinde büyük bir anlamının olmadığını, öğrencilerin Nisan ayında yapılacak sınavın ikinci ayağında daha iyi bir performans sergileyerek, hedefledikleri başarıya ulaşabileceklerini söyledi.

Haberin Devamı

TEOG hesaplamalarında şu an açıklanan sonuçların % 35 oranında etkiye sahip olduğunu, ikinci dönem uygulanacak sınavın da yine % 35’lik bir katkı sağlayacağını belirten Ahmet Sait Yurtseven, ‘’Kalan % 30’luk kısmın ise öğrencilerin öğretmenlerince okullarında yapılan sınavların etkisinin olduğunu’’ belirtti.

ASIL MARATON ÜNİVERSİTE SINAVI

TEOG sonuçlarıyla öğrenci alan okullar arasında en çok tercih edilmek istenenlerin Fen, Sosyal Bilimler ve Anadolu liseleri olduğunu söyleyen Yurtseven, Lisenin sonrasında üniversiteye yerleşmede artık katsayı uygulaması yer almadığı için öğrenci ve velilerin eskiden olduğu kadar TEOG başarısını önemsemelerinin yersiz olacağını ifade etti.

TEOG sonucunda istediği başarıyı yakalayamayan öğrencilerin de önünde ikinci bir uygulamanın daha olduğuna işaret eden Yurtseven, Nisan ayında yapılacak ikinci sınavla şu an elde edilemeyen bazı hedeflere öğrencilerin ulaşabileceklerini ve bunu telafi edebileceklerini belirtti.

TEOG adaylarının velilerine de seslenen Yurtseven çocukların sınav başarısını yaşam başarısı olarak velilerin algılamamaları gerektiğini, çocuklarını yargılamadan, kıyaslamadan, doğru ve objektif bir şekilde sonuçları değerlendirip, nasıl yardımcı olabileceklerini planlamaları gerektiğini söyledi: “ Bir öğrencinin eğitim hayatı süresince çeşitli sınavlar var. Bunlardan en önemlisi kuşkusuz, geleceğini kariyerini belirlediği üniversite sınavları. Aileler TEOG’a üniversite sınavı gibi yaklaşıyor, çocuklar henüz ergenlik yaşlarında benzer bir strese giriyor. Halbuki iyi bir üniversiteye giden yol sadece TEOG ile kazanılan liselerden geçmiyor. Son 2 yılda ülkemizde liseler anlamında önemli bir çeşitlilik sağlandı. Dershanelerin dönüşümü ile örgün eğitim vermeye başlayan temel liseler, bugün üniversite sınavında çok önemli başarılara imza atıyor. O nedenle 13-14 yaşındaki çocukları strese sokmak çok yersiz. Enerjilerini geleceklerini belirleyecekleri üniversite sınavına saklamalı ve çocukluklarını yaşamalılar…”

Haberin Devamı

TEOG SONUÇLARI AÇIKLANDI!

Haberin Devamı

Toplam 1 milyon 190 bin 826 kişinin girdiği TEOG sınav sonuçları açıklandı. 23 ve 24 Kasım 2016 tarihlerinde düzenlenen sınavın sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte, milyonlarca öğrenci ve veli, E-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi’ne girmeye çalıştı, sistem geçici bir süre için devre dışı bile kaldı. Daha sonra Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinin sorunu çözmesi ile birlikte, E-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi internet sayfası erişime tekrar açıldı. TEOG sınav sonuçlarında bir yanlışlık yapıldığını düşünen bazı adaylar, itirazların nasıl yapılacağını merak etmeye başladı. Milli Eğitim Bakanlığı, itirazlarla ilgili açıklamalar yapmıştı. TEOG sonuçlarına itiraz etmek isteyen öğrenciler, sonuçların yayınlanma tarihi itibariyle 5 gün içerisinde itirazlarını elektronik ortamlardan iletebiliyorlar.

TEOG TERCİH SONUÇLARI HAKKINDA BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ!

TEOG SINAV SORULARI VE CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ!

TEOG SONUÇLARI HAKKINDA DETAYLI BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

TEOG Sınav Sonuçları Nasıl Öğrenilir?

TEOG ortak sınav sonuçlarının açıklanması ile birlikte, milyonlarca öğrenci ve aileleri sonuçları öğrenmek için uğraşıyor. E-okul.meb.gov.tr internet adresi üzerinden TEOG sonuçları erişime açık. Verilen adrese tıklayıp girdikten sonra, Öğrenci T.C. kimlik no, Öğrenci Okul No ve güvenlik kodunu ilgili alanlara girmeniz gerekiyor. Bütün bu alanları doldurduktan sonra, giriş linkine tıklayıp sisteme girebilir, TEOG sınav sonuçlarınızı öğrenebilirsiniz.

TEOG Sınavlarında İtiraz Edilecek Sorular

TEOG ortak sınavlarının sonuçlarının açıklanması ile birlikte, itiraz edilecek soru ve puanlamaların konusu açılmaya başlandı. Özellikle, Türkçe, Matematik, İngilizce ve Din kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden birer adet sorunun hatalı olabileceği konuşuluyordu. Bu sorularının bir kısmının yanlış hazırlandığı, bir kısmının ise müfredatta işlenmediği ve bu nedenle geçersiz sayılması gerektiği söyleniyor. Milli Eğitim Bakanlığı’na sorular için yapılan itirazlar arasında, özellikle Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testindeki sorulardan birinde geçen ‘’Merve’nin babaannesi’’ kelimelerinin geçtiği soru ve Türkçe testindeki sorulardan birinde geçen ‘’unutmak’’ kelimesinin anlamı ile ilgili kafalarda oluşan soru işaretleri nedeni ile itirazlar olmuş durumda. Milli Eğitim Bakanlığı’nın görevlendirdiği bir komisyonun, bu itirazlarla yakından ilgileneceği, Bakanlık tarafından belirtildi.
Peki TEOG Mazeret Sınavı Sonuçları Açıklanma Tarihi Hakkında Bir Açıklama Var Mı?

23 ve 24 Kasım 2016 tarihlerinde TEOG ortak sınavlarının düzenlenmesi ardından, neredeyse 1 ay sonra 17 ve 18 Aralık 2016 tarihlerinde TEOG mazeret sınavlarının düzenlenmişti. TEOG ortak sınavlarının E-Okul ve MEB resmi sayfaları üzerinden açıklanmasının ardından TEOG mazeret sınavına girmiş olan binlerce öğrenci TEOG mazeret sınav sonuçlarının ne zaman açıklanacağını merak ediyordu. Tüm TEOG sınav sonuçlarının aynı anda Milli Eğitim Bakanlığı resmi internet adresi üzerinden açıklanacağı belirtildi.

TEOG Sınav Sonuçlarında, Alınan Puanlar Nasıl Hesaplanıyor?

TEOG sınavlarında tüm puanlar tek bir puan türü üzerinden hesaplanıyor ve her sorunun önemi birbiriyle aynı. ÖSYM sınavlarının aksine, MEB’in düzenlediği TEOG sınavlarında 4 yanlışın 1 doğruyu götürdüğü sistem uygulanmıyor. Yapılan itirazlar sonucu, yanlışlık olduğu belirlenen sorular, MEB tarafından iptal ediliyor ve TEOG sınavına katılan bütün adayların iptal edilen soruları doğru cevapladığı kabul ediliyor.

TEOG sınavları, her eğitim öğretim senesinde, 1. Dönem 6 ve 2. Dönem 6 olmak üzere 12 kez düzenleniyor. Bütün ortak TEOG sınavları sonucu Yerleştirme Esas Puanı (YEP) belirleniyor. Öncelikle, TEOG sınavları sonucu belirlenen Yerleştirme Esas Puanı belirlenmesi için, öğrencinin girdiği tüm merkezi yazılı sınavlar ile yılsonu başarı puanlarının ortalamaları alınıyor. 6. 7. Ve 8. Sınıf derslerinde alınan puanlar ile ders saatleri ile çarpıldıktan sonra, toplam haftalık derslerin saatlerine bölünerek Yerleştirme Esas Puanları bulunuyor. Bazı öğrencilerin Yerleştirme Esas Puanlarının eşit olması durumunda ise, bu öğrencilerin diğer başarı kriterlerine veya yaptıkları tercihlerin önceliğine göre yerleştirme sonuçları belirlenecek.

TEOG’da Başarılı Olmak İçin Yapılması Gerekenler

Öğrencilerin, sürekli ek çalışmalar ile eksik oldukları konuları tamamlamaları gerektiği, sürekli denemeler ile hakim olunan ve eksik olunan konuları tespit etmeleri gerektiği söyleniyor. TEOG 1. Ve 2. Dönem sınavlarında, o sene Kasım ve sene başından Nisan ayına kadar işlenen konularından sorular çıktığı için, okul derslerini düzenli bir şekilde tekrar edip sistematik çalışan öğrencilerin daha başarılı olacağı uzmanlar tarafından belirtiliyor. Çalışma programları ve denemeler dışında, ailelerin kıyaslama yapmaması veya öğrenciyi strese sokan davranışlardan uzak durması gerektiği belirtiliyor.