Gündem Taksim bombacısının Esenler'deki 4 aylık süreci böyle başladı! 'Sana evli çift gönderiyorum'

Taksim bombacısının Esenler'deki 4 aylık süreci böyle başladı! 'Sana evli çift gönderiyorum'

18.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

İstanbul’da 13 Kasım Pazar günü düzenlenen bombalı saldırının faili PKK’lı terörist Ahlam Albashir, emniyetteki ifadesinde terör örgütüne nasıl katıldığını itiraf etti.

FERİT ZENGİN / İstanbul - Terörist Albashir’in, İstanbul Emniyet Müdürlüğü TEM Şube’de alınan ifadesinde, terör örgütü PKK/YPG ile ilk temasının 2017’de Münbiç’te tanışıp sevgili olduğu Ahmed A. adlı bir YPG mensubu üzerinden olduğunu söylediği öğrenildi.

Haberin Devamı

Alınan bilgiye göre Albashir, Ahmed A.’nın kendisini örgütsel faaliyetlere yönlendirdiğini ifade ederek, “Tanışıp sevgili olduktan sonra Ahmed A. Cerablus’a gitti, arkasından da ben gittim.

Burada örgüt beni içine çekmeye çalıştı, görevler teklif etti. Bir süre sonra Ahmed A.’nın izini kaybettim ama örgütle ilişkim kesilmedi. Onlar da beni bırakmadı ve örgütle irtibatım kopmadı” dedi. Albashir ifadesinde, kendisini saldırının talimatını veren ‘Hacı’ kod adlı örgüt yöneticisiyle tanıştıran kişinin de iş adamı olarak tanıdığı ve sonradan terör örgütünde istihbarat biriminde sözde istihbarat komutanı olduğunu öğrendiği Hasan C. olduğunu anlattı.

FOTOĞRAF İDDİASI YALAN

Öte yandan terörist Albashir’in emniyetteki ifadesinde polise göre asılsız ve çelişkili ifadelerde bulunduğu öğrenildi. Terörist Albashir, saldırı günü talimatı verdiğini iddia ettiği “Hacı” kod adlı teröristin kendisini fotoğraflı takiple eyleme zorladığını ifade ederken, terör ve istihbarat uzmanlarınca bu bilginin telefon ve çevredeki kamera görüntüleri üzerinde yapılan inceleme sonucunda doğru olmadığı belirlendi. Albashir’in, kendisini kurtarmak için bu şekilde gerçek dışı bir söylemde bulunduğu ifade ediliyor. Yapılan kamera görüntü incelemesinde, bombalı çantayı çiçek saksısına bırakıp kaçana kadar 40 dakika süreyle yerinden hiç kalkmadığı tespit edilen kadın teröristin, İstiklal Caddesi’nde fotoğrafını çeken ve kendisini izleyen ikinci bir kişinin olmadığı belirlendi.

Haberin Devamı

Yine “Türkiye’ye gelmeden önce Hacı beni Cerablus’a göndermek istedi. Gitmek istemediğimi söyleyince ‘O zaman İstanbul’a gideceksin’ dedi” şeklindeki ifadesinin de örgüt işleyişi ve otoritesiyle uyuşmadığını ifade eden polisler, saldırıdan önce iki kez Taksim’e gittiğini söyleyen kadın teröristin bu sözlerle saldırıdan önce yapılan keşfi sakladığı değerlendiriliyor. Albashir, ilki saldırıdan 20, ikincisi ise 11 gün önce olmak üzere Yasir El Korali ile Taksim’e iki defa gittiğini de ifade etti.

HABEŞ, TERÖRİSTLERİ DÖRT AY SAKLADI

Polis, fail Alham Albashir ile birlikte saldırıya karıştığı tespit edilen ve saldırının kilit isimlerinden ‘Hacı’ kod adlı teröristin İstanbul’da irtibat kurduğu kişi olarak belirlenen Ferhat Habeş’i de gözaltına aldı. Hacı lakaplı teröristin, “Sana evli misafir bir çift gönderiyorum yardımcı ol” şeklinde mesaj gönderdiği Habeş’in, Bilal Hassan ile Alham Albashir’i dört ay boyunca Esenler’de barındırıp sakladığı, ardından kaçışları için Jarkas kardeşlerle irtibata geçtiği tespit edildi. Habeş’in, sosyal medyadan terör propagandası yaptığı, terör örgütünün İstanbul yapılanmasıyla bağlantılı olduğu da belirlendi. Azez’de yakalanan Hüsam kod adlı teröristle, İstanbul’da yakalanan Ferhat Habeş’in emniyetteki işlemleri devam ediyor. Öte yandan saldırının bir numaralı faili ve kilit ismi olarak aranan, Jarkas kardeşler tarafından Bulgaristan’a kaçırıldığı öğrenilen Bilal Hassan’ın kaçırılmasına yardım ve yataklık yaptıkları gerekçesiyle 6 şüpheli kişinin de Bulgaristan’da yakalandığı öğrenildi.

Haberin Devamı

ESENLER'DE TELEFONLA KONUŞARAK İLERLEYİŞİ KAMERADA

Haberin Devamı

Terörist Ahlam Albashır'ın Taksim'e ilerleyişinden kısa süre önce Esenler'de telefonla konuşarak ilerlemesi kameraya yansıdı. Albashır, Esenler'de kaldığı atölyenin yakınında telefonla ilerlediği görülüyor. Teröristin üzerinde, Taksim'deki kıyafeler bulunuyor ancak elinde çanta veya poşet yer almıyor. Hararetli şekilde telefonla konuşarak ilerleyen kadının kameraya yansıdığı saat ise 13.30 sıraları. (Rojda ALTINTAŞ-Ahmet YEŞİLMEN / DHA)

3 KEŞİFTEN SONRA BOMBAYI PATLATTI

Taksim bombacısının Esenlerdeki 4 aylık süreci böyle başladı Sana evli çift gönderiyorum

Saldırının faili PKK/YPG’li Ahlam Albashir’in de aralarında bulunduğu 49 şüpheli emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından dün adliyeye sevk edildi. Şüpheliler, sabah saatlerinde iki çevik kuvvet otobüsü ve iki zırhlı araçla Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na getirildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, şüphelilerin ifade işlemleri için 29 savcı ve iki başsavcı vekili görevlendirdi. Arapça tercüman eşliğinde gerçekleştirilen Ahlam Albashir’in ifade alma işlemine İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Şaban Yılmaz da katıldı.

Haberin Devamı

"UYUŞTURUCU SANDIM"

Albashir’in savcılıktaki ifadesinde, “YPG Türkiye’ye gitmemi söyledi ama niye gitmem gerektiğini söylemediler, beni kardeşlerimi öldürmekle tehdit ettiler. Bilal Hassan ile birlikte Türkiye’ye geldik. Taksim’e üç defa gittim, patlamayla birlikte 4. oldu. Bilal ile birlikte taksiye bindik, Taksim’e gidiyorduk. Taksideyken Bilal’e telefon geldi döndü, ‘Sen bekle döneceğim’ dedi. Elimdeki çantayla İstiklal Caddesi’ne gittim. Banka oturdum, sonra ‘Hacı’ kod adlı şahıs aradı. Bana ‘Çantayı bırak oradan ayrıl’ dedi.

Bıraktığım çantanın üst kısmında abur cubur vardı. Cips falan vardı. Elledim çantayı, içindeki yumuşak bir şeydi, uyuşturucu sandım ve bıraktım. Giderken parfüm bakıyordum seyyar tezgahtan, bomba patladı, patladıktan sonra kaçtım” dediği öğrenildi.

"ARAPLAR EN ÖN SAFTA"

Daha sonra taksiye bindiğini söyleyen Albashir, “Esenler’e tekstil atölyesine gittim. Taksideyken taksici bana patlama olduğunu söyleyerek fotoğrafları gösterdi. O sırada benim yüzümden olduğunu anladım. Bilseydim yapmazdım. Taksim’e daha önce keşif yapmaya gitmedim. Gezmeye gittim. Esenler’den ayrıldıktan sonra da taksiyle yakalandığım eve gittim” ifadelerini kullandı. 6 kardeşinden 3’ünün Suriye’de savaşta öldüğünü belirten Arap kökenli Albashir, “Münbiç’te YPG içinde Arap kökenli var mı?” sorusuna “Var, en ön safta onları kullandılar” yanıtını verdi.

"700 LİRAYA GÖTÜRDÜM"

Şüphelilerden Suriye uyruklu korsan taksi şoförü ise, ifadesinde, Ahlam Albashir’i bir kez Fatih’e, üç kez ise Taksim’e götürdüğünü söyledi.

Albashir’i bu noktalara götürdükten birkaç saat sonra Albashir’in telefonla kendisini arayarak “Gel, beni al” demesi üzerine tekrar evine bıraktığını söyleyen şüpheli, bunun karşılığında 600-700 lira para aldığını ifade etti. Albashir’in saldırıdan bir süre önce kaldığı evin sahibi şüpheli de ifadesinde, Albashir’e acıdığı için yardımcı olduğunu söyledi.

29 KİŞİYE SINIR DIŞI

Savcılıktaki işlemlerinin ardından Ahlam Albashir’in de aralarında bulunduğu 17 şüpheli, “Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak”, “Tasarlayarak kasten öldürme”, “kasten öldürmeye yardım”, “kasten öldürmeye teşebbüs” suçlarından tutuklanma talebiyle, 3 şüpheli ise adli kontrol talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. Savcılık tarafından serbest bırakılan 29 şüpheli ise sınır dışı edilecek.

TUTUKLANDILAR

Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilen aralarında Ahlam Albashır’ın da bulunduğu 17 şüpheli hakimlikçe tutuklandı. 3 şüpheli ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. (ELİF ALTIN / İstanbul)

ALBASHIR MARMARA CEZAEVİ'NE GÖTÜRÜLDÜ

Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğince tutuklanan aralarında terörist Ahlam Albashır'ın da bulunduğu 17 kişi, Bayrampaşa Devlet Hastanesi'nde yapılan sağlık kontrollerinin ardından, Marmara Cezaevine götürüldü. Tutuklular hastaneden çıkarıldığı sırada orada bulunan bir vatandaş "Allah cezanızı versin. Masum insanlardan ne istediniz?" diyerek tepki gösterdi. (Mikail BIYIKLI-Ozan URAL-Soner HASIRCIOĞLU/DHA)