Gündem Trafik terörü okul yollarına pusu atıyor

Trafik terörü okul yollarına pusu atıyor

25.09.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Trafik terörü okul yollarına pusu atıyor

Trafik terörü okul yollarına pusu atıyor





Türkiye’de yılda 10 bine yakın kişi trafik kazalarında yaşamını yitiriyor. Özellikle okulların açılmasıyla birlikte çocuk ölümlerindeki artış dikkat çekiyor. Trafik kazalarında geçtiğimiz eğitim yılı boyunca sadece İstanbul’da 0 - 11 yaş arası 37 çocuk hayatını kaybetti. Son iki yılda okul servislerinin neden olduğu kazalarda da okul çağındaki yedi öğrenci kendi servislerinin altında kalarak can verdi. Bu listeye önceki gün bir isim daha eklendi: Dilara Şahin...

ÖNLEM ALAN YOK
Dilara da cep telefonuyla konuştuğu için kendisini fark etmeyen servis sürücüsünün kurbanı oldu. İki yılda sürücülerin yaptığı hata ve servis hostesinin bulunmaması nedeniyle ölümle sonuçlanan kazalarda sorumluların çoğu serbest kaldı. Her eğitim döneminin başında okul servisleriyle ilgili önlemlerin alındığı belirtilmesine rağmen üzücü olaylar devam ediyor. Öyle ki aynı şirketin araçları hatta aynı şoför, kısa süre arayla iki çocuğun ölümüne neden olabiliyor.

Trafik terörü okul yollarına pusu atıyor

• BERFİN DENİZ DİREK: Ortadoğu Koleji öğrencisi olan 8 yaşındaki Berfin, servis aracının altında kaldı. Aracı şoförün kardeşi Mehmet Çaykuş kullanıyordu ve yanındaki arkadaşıyla konuştuğu için Berfin’i görememişti. 2 ay 17 gün cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edilen Çaykuş, 03 Haziran 2002 günü davanın görüldüğü Kartal 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nce 3 yıl hapse mahkûm edildi. Çaykuş’un cezası 2 yıl 7 ay 15 güne indirildi. Sanık temyize başvurdu.
• SENA GİRİT: Maltepe’de İlkokul 2. sınıf öğrencisi olan Sena 8 yaşındaydı. Berfin gibi Fantazi Turizm’e ait servisin kurbanı oldu. Tekerleklerin altında kalarak ağır yaralandı. Aracı kullanan Doğan Şirin’in yüksek sesle müzik dinlediği için olayın farkına varmadığı iddia edildi. Araçta hostes de yoktu. Zeynep kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Üç yıl ceza alan şoför şimdi serbest.

SERBEST KALDILAR
• ZEYNEP YEĞENOĞLU: Fatih Koleji İlköğretim Okulu’na giden Zeynep (8), 18 Nisan’da evinin önünde indiği aracın altında kaldı. Servis şöförü Ali Sarılı ve Asel Tur Müdürü Nuri Katılmış hakkında beş yıl hapis istemiyle dava açıldı. Her iki sanık da serbest bırakıldı.
• METİN KESKİN: Doğa İlkoğretim Okulu öğrencisi Metin (8), araçtan indikten sonra düşen matarasını almak isteyince aracın altında kalarak can verdi. Gözaltına alınan şoför Yunus Gürsoy, ‘Suçun küçük Metin’de olduğu’ gerekçesiyle serbest kaldı.

HOSTES OLSAYDI...
• SULTAN BALTACI: Doğa İlköğretim Okulu öğrencisi Sultan (9), iki yılın ardından Metin’in ölümüne neden olan şoför Yunus Gürsoy’un kurbanı oldu. Şubat 2000’de Gürsoy’un açık bıraktığı kapıdan minibüsün altına düşerek hayatını kaybetti. Gürsoy, bu kez tutuklandı.
• NADİDE UZUNLU: Antalya’da anaokulu öğrencisi Nadide (6), 30 Mayıs 2001 günü indiği aracın önünden geçip evine gitmek isterken ezildi. Tayyar Çulhacı gözaltına alındı, Milli Eğitim Müdürlüğü’nün idari soruşturması sonucu okul yöneticileri görevlerinden alındı.
• GİZEM SOĞUKSU: Hatay Cemil Şükrü Çolakoğlu İlköğretim Okulu’nda okuyan Gizem (8), evinin önünde servisten inerken, hareket eden aracın altında kaldı. Gizem olay yerinde can verdi, gözaltına alınan şoför serbest kaldı.
• DİLARA ŞAHİN: Okul servisleri-nin son kurbanı Dilara oldu. Güngören’de bir okul servisi, sokakta oynayan Dilara’yı ezdi. Gözaltına alınan sürücü Recep Deniz, "Dikkatsizlik sonucu ölüme sebebiyet vermek" suçundan tutuklandı. Görgü tanıkları Dilara’nın olay anında cep telefonuyla konuştuğunu iddia etti.

Berfin’in babası Kemal Direk, okul yönetimleri ve devletin servis sorununa duyarsız yaklaştığını öne sürdü. Direk, "Yetkililer duyarsız kaldığı sürece kazalar devam edecek. Okulların bu ranttan çıkarı var. Devlet okullarında servis şirketleri okul aile birliğine bağış yapıyor, özel okullarda ise ücretsiz hizmet veriyorlar. Örneğin serviste görev yapacak adamı okulun temizlik işinde çalıştırıyorlar, Berfin’in okulunda böyleydi. Çıkar anlaşmaları var, çocukların ölümleri onları ilgilendirmiyor" dedi.

Servis kazalarında en önemli neden, hostes bulundurma zorunluluğunu içeren Milli Eğitim Bakanlığı genelgesine uyulmaması. Hostes almamakta ısrar eden şirketler için caydırıcı önlem de yok. Çünkü hostesi bulunmayan servisin ödeyeceği ceza sadece 40 milyon 200 bin lira. Yönetmelikte olmasına rağmen "Okul taşıtı" ibaresi ve "Dur" levhası bulundurmamanın cezası ise sadece 20 milyon 200 bin lira. Diğer taraftan açılan kamu davalarında ölüme neden olan sanıklar hakkında iki yıldan 10 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Ancak bu cezalar da çoğu zaman ya erteleniyor ya da paraya çevriliyor. Genellikle sürücü bir iki ay cezaevinde yatıp kurtuluyor.



Girdiği virajı dönemeyen alkollü trafik canavarının kurbanı olan ilköğretim ögrencileri Muharrem Şükrü Alıcı (10), ağabeyi Mustafa Baki Alıcı (11) ve Bayram Ören’in (11) cenazeleri toprağa verildi. Ören’in cenazesi Kızıllı köyünde, Muharrem ve Mustafa Alıcı’nın cenazeleri de Habibler mezarlığında toprağa verildi. Kazayı yapan Yıldıray Uz ise "kasıt olmadan adam öldürme" suçundan yargılanacak.






















Yazarlar