Gündem Tükenmişlik sendromundan nasıl kurtulabilirsiniz?

Tükenmişlik sendromundan nasıl kurtulabilirsiniz?

30.04.2018 - 12:27 | Son Güncellenme:

FM sendromu var olan kişide, yaşamının kalitesini fazlasıyla olumsuz etkileyen ağrıların kronik hâle gelen yorgunluklara sebep olduğu bir hastalıktır. Beraberinde kas ağrıları, geçmeyen baş ağrıları, yorgunluk, bitkinlik gibi durumlar da yaşanır.

Tükenmişlik sendromundan nasıl kurtulabilirsiniz

Gerek iş hayatında gerek sosyal hayatında hem dikkati azaltır hem de algılamada zayıflamalara sebep olur. Hayata olan enerjide düşüşler başlar, keyif almama hat safhadadır.

Haberin Devamı

FM Sendromu En Çok Kimlerde Görülür?

Genelde kadınlarda çok sık görülür. Özellikle hormonal sistemlerin değişkenlik gösterdiği dönemler olan âdet dönemleri, hamilelik, menapoz gibi zamanlarda artış gösterir. Bu dönemlerde var olan stres, kaygı, baş edememe endişesi yaşanan duygu karmaşalarıdır.

FM Sendromu Görülme Nedenleri

Hastalığın nedeni tam olarak teşhis edilememiş olsa da genel olarak hassas yapılı kişilerde, işine aşırı bağlı insanlarda, stresli iş gruplarında çalışanlarda fazlaca görülür.

FM Sendromu Belirtileri

Hastalığın belirtileri arasında depresyon halleri, uyku hâli, halsizlik, sürekli olan bir baş ağrısı, ellerde ayaklarda uyuşma ve vücutta ağrı olayının sürekliliği dikkat çekici belirtilerdendir. Bu belirtiler nezdinde hastada artık hayat çekilmez bir hal alır. Mutsuzluk, umutsuzluk, kaygı, endişe hat safhadadır.

Haberin Devamı

FM Sendromu Tedavisi

Hastalıkla ilgili net bir ilaç tedavisi olmamakla beraber hastaya anti depresan ilaçları uygulanabilmektedir. Vücudunda var olan ağrılar için de fizik tedavi önerilir ama bu hastalıkta tedavi amaçlı en önemli detay psikolojik tedavidir. Psikolojik tedavi desteği hastalığın gidişatı için son derece yardımcıdır.

FM Sendromu ve Yaşanan Uyku Bozuklukları

FM hastaları sabah uykudan kalktıklarında sanki hiç uyumamışçasına, son derece yorgun ve halsiz kalkarlar. Geceleri de huzursuz bir uyku dilimi yaşadıklarından devamlı uyanırlar. Derin bir uyku bu tip hastalar için söz konusu bile değildir. Sabah uyandıkları andan itibaren vücutlarında bir uyuşma yaşanır, baş ve yüz ağrıları bütün gün geçmez ve baş dönmesi devamlı vardır. Üzerlerinde yük taşırcasına bir ağırlık binmiştir.

FM Sendromu ve Yaşanan Psikolojik Bozukluklar

Vücutta yaşanan sıkıntılı durumlar doğal olarak hastada psikolojik açıdan da sorunların başlangıcıdır. Stresle baş edememe, sürekli kaygılanma, hayattan keyif alamama gibi durumlar gün geçtikçe artış gösterir. Genel olarak bu hastalığa yakalananlar hassas kişiler olup hastalıkla birlikte hassaslık hat safhaya ulaşır. Kişi son derece mutsuzdur, keyifsizdir.