Gündem ‘Türkiye dayatmayı kabul etmeyecek’

‘Türkiye dayatmayı kabul etmeyecek’

16.07.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

15 Temmuz’un yıl dönümünde Meclis ve Beştepe’de anma programı düzenlendi. TBMM Başkanı Şentop “Türkiye hiçbir dayatmayı kabul etmeyecek” dedi.

‘Türkiye dayatmayı kabul etmeyecek’

ANKARA Milliyet - FETÖ’nün hain darbe girişiminin altıncı yıl dönümünde Beştepe ve TBMM’de “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” etkinlikleri ve anma programları düzenlendi.

Haberin Devamı

Ankara’da ilk tören Cumlhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin karşısında bulunan 15 Temmuz Anıtı’nda gerçekleştirildi. Şehit yakınları ve gazilerin katıldığı törende Oktay, anıtın önüne kadar 15 Temmuz gazisi ve dönemin Terörle Mücadele Daire Başkanı Turgut Aslan ile birlikte yürüdü. Anıta çelenk bırakarak dua eden Oktay daha sonra Millet Camii’ndeki programa geçti. Törende, mehter takımı da 15 Temmuz Marşı’nı seslendirdi. Ankara’daki etkinliklerin ikinci adresi ise 15 Temmuz gecesi bombaların hedefi olan TBMM’ydi. TBMM Şeref Holü’nde o gece yaşananları tüm çarpıcılığıyla ortaya koyan fotoğrafların yer aldığı serginin açılışı Meclis Başkanı Mustafa Şentop tarafından yapıldı.

Haberin Devamı

Hain vurgusu

15 Temmuz 2016’da TBMM ve Cumhurbaşkanlığı’nın hedef alındığını hatırlatan Şentop “Bu saldırılar, hain kelimesinin ne kadar yerine oturan kelime olduğunu açıkça göstermektedir. Milletimizin temsil makamı kurumlarımıza yapılan hain teşebbüsü unutmamamız lazım. Böyle bir hareket dünya tarihinde yoktur. Halk hareketi hep siyasi iktidara yönelik gelişmiştir. İlk defa yönetimi korumak için bir halk hareketi gerçekleşmiştir” dedi.

TBMM’de daha sonra 15 Temmuz Şehitler Anıtı önünde anma töreni yapıldı. Törene; Şentop ve Oktay’ın yanı sıra bakanlar Mevlüt Çavuşoğlu, Süleyman Soylu, Mahmut Özer, Vahit Kirişçi, Muharrem Kasapoğlu, Mustafa Varank, Adil Karaismailoğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, İYİ Parti Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu katıldı. Törene, CHP ve HDP’den ise katılım olmadı.

Şentop, konuşmasında özetle şu mesajları verdi: “Aziz milletimizin kararlılığı ve Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın dirayetli liderliğiyle mağlup edilen 15 Temmuz darbe girişiminin altıncı yıl dönümünde Gazi Meclis’imizde toplanma maksadımız, bir matemi diri tutmak, gidenlerin ardından ağıt yakmak değildir. İnanıyor ve biliyoruz ki, kelâmı, ezanı, vatanı korumak için; insanlığın ufkunda bir umut ışığı, bir kurtuluş müjdesi olarak parlayan Türkiye uğruna şehadete yükselen vatan evlatlarının aslî makamı, her fâninin gıpta edeceği ölçüde yücedir, muazzezdir.”

Haberin Devamı

‘Türkiye dayatmayı kabul etmeyecek’

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay gazilerle sohbet etti.

Küresel tasarım

“15 Temmuz gecesi ne olduğuna milletçe şahidiz” diyen Şentop, sözlerini şöyle sürdürdü: “Elbette o gece ne olduğunu bilmek mühimdir, lüzumludur. Fakat asıl üzerinde durulacak husus, 15 Temmuz’da gerçekleşen hain girişimin sebepleridir.  Tarihin hızlandığı bu dönemleri daima küresel tasarımlar, büyük siyasî değişiklikler takip etmiştir. Dünyadaki gelişmelere, özellikle bölgemizde yaşananlara baktığımızda, insanlığın geleceğini doğrudan etkileyecek, belirleyecek yeni bir küresel tasarımın eşiğinde olduğumuz ortadadır. Gerçekçi olalım ve meseleyi açıkça ortaya koyalım; dünya sisteminin yeniden tanzim edildiği, küresel ve bölgesel düzeyde belirleyici tasarımların gerçekleştiği böyle bir dönemde, bazı güçler için Türkiye’nin ekonomik, siyasî ve kültürel düzeyde etkili ve iddialı bir aktör olarak öne çıkması tehdit olarak görülmektedir. Dostlarımız müsterih, düşmanlarımız emin olsunlar ki, Türkiye, güvenliğini, mevcudiyetini ve istikbalini tehlikeye sokacak hiçbir dayatmayı kabul etmeyecek; yeniden insanlığın beklediği adalet ve umut merkezi olma vasfını koruyacaktır”

Haberin Devamı

Başarı hikâyesi

Terör meselesinde son 6 yılda hem sınır içinde hem de sınır ötesinde yürütülen kararlı mücadelenin sonuçlarını verdiğini kaydeden Şentop “Terörü bir diplomasi aracı ve yöntemi olarak kullanmak isteyenlerin aynı zamanda FETÖ’nün de açık veya gizli hamisi olduğu, PKK-PYD terör örgütleri ile FETÖ’yü koordineli ve birbirlerine müzahir aparatlar olarak kullandığı bugün artık çok daha net görülmektedir. İlaveten, Türkiye’nin son yıllarda yerli enerji kaynaklarını arama ve keşfetme konusunda gösterdiği çaba ve ulaştığı sonuçlar, 15 Temmuz da dahil askerî darbelerin ne gerekçeyle planlandığının ve başarısız kılınmasının Türkiye için ne kadar hayırlı sonuçlar verdiğinin en önemli ispatları arasındadır. Türkiye için hayatî önem taşıyan yerli ve millî savunma sanayii kurma stratejisi, parlak neticelerini ve çıktılarını tüm dünyanın kabul ettiği bir başarı hikâyesidir” ifadelerini kullandı.