Gündem Türkiye, Finlandiya, İsveç ve NATO arasındaki kritik toplantı 14 Haziran'da

Türkiye, Finlandiya, İsveç ve NATO arasındaki kritik toplantı 14 Haziran'da

12.06.2023 - 21:46 | Son Güncellenme:

Türkiye, Finlandiya, İsveç ve NATO heyetlerinin yer alacağı, Üçlü Mutabakat uyarınca tesis edilen Daimi Ortak Mekanizma'nın dördüncü toplantısı, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç'ın ev sahipliğinde, Ankara'da yapılacak.

Türkiye, Finlandiya, İsveç ve NATO arasındaki kritik toplantı 14 Haziranda

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre; Türkiye, Finlandiya, İsveç ve NATO heyetlerinin yer alacağı, Üçlü Mutabakat uyarınca tesis edilen Daimi Ortak Mekanizma'nın dördüncü toplantısı, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç'ın ev sahipliğinde, 14 Haziran 2023 Çarşamba günü saat 09.00'da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılacak. Toplantıya, NATO heyeti başkanı olarak NATO Genel Sekreter Kabine Şefi Stian Jenssen, İsveç heyeti başkanı olarak İsveç Dışişleri Bakanlığı Devlet Sekreteri Büyükelçi Jan Knutsson ve Finlandiya heyeti başkanı olarak da Finlandiya Dışişleri Bakanlığı Daimi Devlet Sekreteri Jukka Salovaara katılacak.

Haberin Devamı

Dünyanın gözü İsveç kararında! İşte kritik tarih

Aydın Hasan - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İsveç’in NATO’ya üyeliği konusunda açıklayacağı kararı yalnız NATO üyeleri değil tüm dünya merakla bekliyor. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Erdoğan ile Dolmabahçe’deki görüşmesinin ardından bugün de ABD Başkan Joe Biden ile görüşecek. Stoltenberg’in ABD ziyareti, İsveç’in NATO üyeliği nedeniyle Türkiye merkezli diplomasiyi bir kez daha dünya gündeminde öne çıkardı. Erdoğan’ın, 28 Mayıs’ta yeniden seçilmesinin ardından 3 Haziran’da göreve başlama töreni, dünya çapında ilgi görümüştü. Yeni kabinesini kuran Erdoğan, yurt dışı gezilerine Türk devlet geleneğine uygun bir biçimde KKTC ve Azerbaycan ile başlayacak. Erdoğan, bugün KKTC’ye, 13 Haziran’da ise Azerbaycan’a ziyarette bulunacak.

Haberin Devamı

VİLNİUS ZİRVESİ

NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı, 11-12 Temmuz 2023’te Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta yapılacak. Zirveye, Finlandiya’nın katılımı ile sayıları 31’e çıkan NATO üyesi ülkelerin liderleri katılacak. Zirvede, Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Erdoğan temsil edecek. 1991 yılında Sovyetler Birliği’nden ayrılan Litvanya’yı Rus askerleri, 1993 yılında terk etmişti. Litvanya, 2004 yılında NATO’ya üye oldu. ABD Başkanı Biden, Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta yapılacak zirve öncesinde İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin katılım sürecinin tamamlanmasını istiyor. Böylece zirvede, İsveç’in üyeliğinin başlaması planlanıyor. Ancak İsveç’in NATO’ya üye olabilmesi için Türkiye ile Macaristan’ın onayı gerekiyor.