Gündem Türkiye Gezi Parkı için sokaklardaydı

Türkiye Gezi Parkı için sokaklardaydı

02.06.2013 - 08:51 | Son Güncellenme:

Taksim Gezi Parkı'nda yapılan eyleme destek için yurdun dört bir yanında gösteriler dün de sürdü. Başta İzmir, Adana, Antalya, İzmit, Tunceli, Antalya ve Mersin olmak üzere bir çok ilde protesto gösterileri düzenlendi. Çok sayıda ilde protesto gösterilerine polis müdahale etti.

Türkiye Gezi Parkı için sokaklardaydı

İzmir'deki eylemler sırasında, Basmane'deki Ak Parti Konak İlçe Başkanlığı binası önüne gelen yaklaşık 500 kişilik grup, ile polis arasında önce samimi diyaloglar yaşandı. Topluluktan bazıları bir kadın komiser yardımcısına Türk bayrağı verdi. Bu kişiler polislerle panzerin önünde fotoğraf çektirdi. Ancak daha sonra sol gruplar ile polis arasında gerginlik yaşandı. Bu gruptakiler polise ve Ak Parti Konak İlçe binasına doğru taş atmaya başladı. Polis ekipleri de eylemcileri su sıkarak ve gaz bombası atarak müdahalede bulundu. Basmane Meydanı'nı trafiğe kapatan grubun polisle çatışması sürüyor. Bu arada bölgedeki bazı vatandaşlar da eylemcilere tepki gösterdi.

ALSANCAK DA KARIŞTI

Haberin Devamı

İzmir'de yaklaşık 30 bin kişinin katıldığı gösterinin ardından dağılmayan yaklaşık 1000 kişilik bir grup da Gündoğdu Meydanı ile Kıbrıs Şehitleri Caddesi arasında eylemini sürdürdü. Eylemcilerden birinin biber gazı sıkması grubu galeyana getirdi. Polisin gaz attığı sanıldı. Gazdan etkilenenler maske bulmanın derdine düşerken, sosyal medypada eylemcileri içeri almadığı yer alan, uluslararası bir kahve zincirinin (Starbucks) şubesinin camları kırıldı.

BANKA ŞUBESİ YAKILDI

İzmir'in Çankaya semtinde göstericiler bir banka şubesini yağmalayıp, ateşe verdi. Bir gazete binasının ve bazı dershaneler ile işyerlerinin de camları kırıldı. Banka şubesindeki yangın itfaiye ekipleri tarafından söndürülürken, polis grupları gaz bombası kullanarak ve su sıkarak ana güzergahlardan çıkardı.

Haberin Devamı

İKİ GÜNDE GÖZALTI SAYISI 250'Yİ BULDU

İzmir'deki eylemlerde iki günde gözaltına alınan kişi sayısı 250'yi aştı. İlk günkü protestoda gözaltına alınan 110 eylemcinin ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldığı öğrenildi. Yaşanan olaylarda, aralarında Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nde görevli bir emniyet müdürünün de bulunduğu 5 polis memurunun yaralandığı belirtildi. Karşıyaka'daki eylemde Ak Parti İlçe Teşkilatı'nın bulunduğu binanın camlarının kırıldığı bildirildi.

HASTANEYE MOLOTOF ATILDI

Bankaların camları ve ATM'lerine zarar veren eylemciler, Ziraat Bankası'nın başına sprey boyayla TC yazdı. Eylemcilerin ilk gün çevredeki işyerlerine zarar vermesi üzerine Talat Paşa Bulvarı üzerinde dükkanları bulunan esnaf nöbet tuttu. Sabah saat 05.30 sıralarında iki kişi Alsancak Devlet Hastanesi'ne molotof kokteyli attı. Şans eseri binaya isabet etmeyen ve bahçeye düşen molotof herhangi bir hasara yol açmadı. Olayla ilgili Ş.C. ile E.D. adlı kişiler yakalandı, Alsancak Polis Merkezi'ne götürüldü.

ADANA'DA ARBEDE ÇIKTI

Atatürk Park'ında akşam saatlerinde toplanan Adanalılar, Gezi Parkı'nda süren olayları protesto etmek için yürüyüşe geçti. Yaklaşık 500 kişilik bir grup, Atatürk Caddesi'nden Kasım Gülek Köprüsü'ne doğru yöneldi. Buradan Ak Parti İl binasına doğru gitmek isteyen grubunun yolunu polis kesti. Vatandaşların yürüyüş için ısrar etmesi üzerine polis gruba müdahale etti. Grubun polise taşla karşılık vermesi üzerine arbede çıktı. Çıkan arbede polis ve vatandaşlardan yaralanan olduğu bildirildi. Bölgeye takviye polis kuvveti ve ambulanslar sevk edildi.

9 YARALI, 30 GÖZALTI VAR

Haberin Devamı

Kasım Gülek Köprüsü'nde yaklaşık 3 saat süren eylem, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş olay yerine giderek gruplarla yaptığı konuşmanın ardından sona erdi. Vali Coş, gruptan bir kişinin polisin orantısız güç kullandığı yönündeki açıklamasına tepki gösterdi. Bu sırada bir otomobilin arkasına bağlanan Türk bayrağının yerde sürünmesine de Vali Coş müdahale etti. Otomobili durduran Vali Coş, yerde sürünen Türk bayrağını alıp öpüp alnına koyduktan sonra sürücüye 'Türk bayrağı böyle taşınmaz' deyip teslim etti. Burada toplanan gruplar ile Atatürk Caddesi'nde ateş yakarak yolu kapatan gruba polis müdahale etti. Dağıtılan gruplar ara sokaklara girerek kaçtı. Ancak kentin en işlek caddelerinde vatandaşlar konvoy oluşturarak Gezi Parkı'nda yaşananlara tepki gösterdi. Caddelerde toplanan vatandaşlar da Türk bayrakları açıp ellerindeki tencere ve kapakları birbirine çarparak tepkilerini ifade ettiler. Kentin bir çok noktasından yola çıkan gruplar Baraj Yolu'ndaki Ak Parti İl Başkalığına doğru yürüyüşe geçti. Bu gelişme üzerine Vali Coş, Ak Parti'nin önüne giderek beklemeye başladı. Vali Coş gün boyu yaşanan gösteriler sırasında atılan taşlarla aralarında 3 polisin de olduğu 9 kişinin yaralandığını, 30 kişinin gözaltına alındığını söyledi. Vali Coş eylemlerin yapıldığı caddelerden 2 kamyon dolusu taş toplandığını kaydetti.

Haberin Devamı

ANTALYA'DA GÖZALTI SAYISI 60'A ULAŞTI

Antalya'da Taksim'deki Gezi Parkı protestosu nedeniyle akşam saatlerinden bu yana polisle çatışan göstericilerin eylemi sürüyor. Gözaltına alınanların sayısı 60'ı bulurken gazdan etkilenen bazı polislere ve vatandaşlara çok sayıda sağlık ekibi müdahale etti. Havai fişek ve molotof kokteyli ile polise direnen göstericiler iki gruba ayrılıp sırayla polisle çatıştığı belirtildi. Yüzlerce gaz bombasının kullanıldığı olaylarda polis tabancayla havaya ateş ederek göstericileri Ak Parti il binasından uzaklaştırdı. Gözaltına alınan bir kişi arbede ve gazın etkisiyle bayıldı. Yaklaşık 500 dolayındaki göstericinin Çevreyolu üzerindeki eylemi sürüyor.

Haberin Devamı

3'Ü POLİS 8 KİŞİ GAZDAN ETKİLENDİ

Antalya Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam, twitter hesabından, 3'ü polis 5'i vatandaş olmak üzere 8 kişinin atılan gazdan etkilendiğini, bu kişilerin sağlık durumlarının iyi olduğunu açıkladı.

YARALI GENÇ İÇİN GÖSTERİYE ARA VERİLDİ

Diğer yandan göstericiler arasında bulunan ve kaçarken düşüp başından ağır yaralanan bir genç için sağlık ekipleri alarma geçti. Barikatı açan göstericiler, yaralı arkadaşlarını barikat önüne çıkarttı, polis ekipleri de biber gazı ve tazyikli su sıkmaya ara verdi. 112 Acil Servis ambulansı barikat önüne yaklaşarak yaralı genci alıp hastaneye götürdü.

Diğer yandan Lara ve Konyaaltı'nda oturanlar, İstanbul'daki polis müdahalesini protesto etmek amacıyla evlerindeki ışıkları yakıp söndürüyor, tencere ve tavalarda balkonlarda tempo tutuyor.

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

Antalya Valilliği'nden yapılan açıklamada bugün meydana gelen olaylarda 3'ü polis, 5'i sivil olmak üzere 8 kişinin biber gazı ve atılan taşlardan yaralandığı bildirildi. Hastaneye kaldırılan yaralıların tedavilerinin devam ettiği bildirilen açıklamada, 'Bunun dışında çıkarılmaya çalışalan kasıtlı ve maksatlı haberler doğru değildir' denildi.

GÖSTERİCİLER AK PARTİ EDİRNE İL BAŞKANLIĞINA GİRDİ

İstanbul Taksim Gezi Parkı'ndaki olayları Edirne'de protesto için yürüyüş yapan gruptan 20 kişi, Ak Parti İl Başkanlığı binasına kapıları kırarak girdi. Gruba müdahale eden polis, 8 kişiyi gözaltına aldı. İstanbul'da Taksim Gezi Parkı'ndaki olayları protesto etmek için Edirne'de sivil toplum kuruluşlarının çağrısı üzerine yalaşık 7 bin kişi, Zübeyde Hanım Parkı?nda toplandı. Eylemciler sloganlar atarak yaklaşık 5 kilometre yürüyerek Saraçlar Caddesi?ne geldi. Burada yapılan basın açıklamasının ardından protestocular 400 metre uzaklıktaki Özdinç İş Merkezi?nde bulunan Ak Parti Edirne İl Teşkilatı?nın bulunduğu binanın önüne geldi. Eylemciler, 'Hükümet istifa, katil AKP' sloganları atıp sprey boyalarla duvarlara sloganlar yazdı. Bu sırada eylemcilerin arasından ayrılan yaklaşık 20 kişilik bir grup iş merkezinin 3'ncü katında bulunan Ak Parti Edirne İl Başkanlığı'na çıktı. Kilitli olan kapıyı tekmeleyerek açan grup içeri girerek masaları devirdi, parti binasınından pankart astı. Yüzleri maskeli grup duvarlarda asılı olan fotoğrafları indirerek çerçevelerini kırdı. Atatürk ve Türk bayrağı çerçevelerini de yanlarına alıp dışarı çıkmak istedikleri sırada parti merkezine gelen sivil polisler 8 eylemciyi gözaltına aldı.

BARO BAŞKANI PARTİDEN ÇIKARDI

Ak Parti Edirne İl Teşkilatı'na kapıları kırarak giren ve ardından polis tarafından gözaltına alınan 3 kişi, kalabalığın polise tepki göstermesi nedeniyle olaylardan yaklaşık bir saat sonra Edirne Baro Başkanı Özgür Yıldırım tarafından parti teşkilatının bulunduğu binanın arka kapısından çıkartıldı. Gözaltındaki 3 kişi ardından, baroya ait araçla ifadeleri alınmak üzere Edirne Adliyesi'ne götürüldü.

BURSA'DA AK PARTİ İL BİNASI TAŞLANDI

Bursa'da, İstanbul Taksim'deki Gezi Parkı protestosuna destek vermek için bugün düzenlenen yürüyüş Kültürpark'ta başladı, Heykel'e yürüyüş ile devam etti. Heykel'de toplanan kalabalık yaklaşık 30 bin kişiye ulaştı.

Bu arada bazı protestocular, Haşim İşcan Caddesi'nde, Ak Parti İl teşkilatının bulunduğu binayı taşladı. Polis bu grubu uzaklaştırdı.

KALABALIK YOLU TRAFİĞE KAPATTI

Akşam saatlerinde Heykel'e yürüyen kalabalık, gecenin ilerleyen saatine kadar eylemlerini sürdürdü. Şehir içi trafiğin aksaması sonucu Emniyet Müdür Yardımcısı Ahmet Pehlivan, megafonla kalabalığın dağılmasını istedi. Kalabalık uyarılara rağmen dağılmayınca, polis, oluşan uzun araç kuyruğu nedeniyle Heykel'den araçların geçmesine izin verdi. Bunun üzerine kalabalık yolu bir kez daha trafiğe kesti, havayi fişekler attı.kalabalık arasında çıkan kavgada ismi öğrenilemeyen birn kişi bacağından yaralanırken, alkollü olduğu belirtilen bir başka kişi ise vucudunu keserek zarar verince ambulansla hastaneye kaldırıldı.

İZMİT SOKAKLARI SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ 100 GÖZALTI VAR

Taksim Gezi Parkı'nın yıkımı ve ağaçların sökülmesiyle ilgili direnişe destek vermek amacıyla dün akşam saatlerinde gerçekleştirilen yürüyüşten sonra İzmit'te ortam sakinleşmesine rağmen, yaklaşık 300 kişilik grup saat 01.00 sıralarında Ak Parti İl Binası'na yürüyünce polis müdahele etti. Aktivist ve öğrenci gruplarından oluşan yaklaşık 300 göstericiye polis biber gazı ve tazyikli su sıktı. Yaklaşık 100 gösterici yaka paça gözaltına alındı. İzmit sokaklarında polisle aktivistler arasında kovalamacalar yaşandı. Protestoculardan bazılarını vatandaşlar apartman kapılarını açarak evlerine aldı. İzmit Cumhuriyet Parkı'nda saat 19.00'da toplanan ve sayıları 10 bini bulan grup burada şarkılar söyleyip hükümeti protesto etti. Daha sonra Ak Parti binasına yürümek isteyen Perşembe Pazarı mevkiinde Ak Parti İl Binasının yakınında Çevik Kuvvet ekibi engel oldu. Daha sonra grubun büyük bir bölümü gece yarısına doğru dağılırken yaklaşık 300 kişilik grup Cumhuriyet Meydanı'nda protestolarını sürdürdü. Saat 01.00 sıralarında grup yine Perşembe Pazarı alanında bulunan Ak Partil İl Binası önüne yürüdü. Parti binası önünde Çevik Kuvvet Ekiplerine taş atan gruba polis biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etti. Hürriyet Caddesi'nde çöp konteynırlarını devirip yakan grup TOMO araçlarıyla dağıtıldı. Vatandaşlar da pencerelerden çıkıp polisin müdahelede bulunduğu gruba tencere ve tava çalarak destek oldu. Bazı vatandaşların polise saksı ve cam eşya attığı görüldü. Bazı apartman sakinleri de kapıları açılarak protestocuları evine aldı. Biber gazı ve tayzikli sudan etkilenenler ambulanslarla Kocaeli Devlet Hastanesi'ne götürüldü. İzmit sokaklarında gösterici grup saat 03.00 sıralarında dağılırken polis de sokaklarda saklanmış olan gençleri aramaya devam ettiği görüldü.

SAMSUN'DA GEZİ PARKI OLAYLARI ÇIKTI

Samsun'da Gezi Parkı'na destek için yürüyüş yapan yaklaşık 500 kişilik gruba polis tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etti. çıkan olaylar nedeniyle Samsun-Sinop karayolu ulaşıma kapandı. Göstericiler çöp konteynrları ile yolu kapatıp ateş yakıp, polise taş attı. Samsun'un Atakum İlçesi'nde toplanan yaklaşık 500 kişi Atatürk Bulvarı üzerinde yürüyüş yaparak İstanbul Taksim'deki Gezi Parkı'na destek verdi. Polisin tüm uyarılarına rağmen dağılmayan grup, 'Hükümet İstifa' sloganları atarak tepkilerini dile getirdi. Polis bunun üzerine göstericileri iki gruba ayırarak tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etmeye çalıştı. Çok sayıda çevik kuvvet ekibi de bölgede hazır bulundu. Polisin biber gazı ve tazyikli suyuna karşılık göstericilerde taş atarak cevap verdi. Samsun-Sinop karayolu çıkan olaylar nedeniyle ulaşıma kapandı. Göstericiler çöp konteynrları ile barikat kurup polisin geçişini engelledi. Panzerler ile bölgeye gelen ekipler göstericilerin yaktığı ateşi söndürmeye çalıştı. Polis itfaiye ekiplerinde de su desteği aldı. Çok sayıda vatarndaş su ve biber gazından etkilendi. Aralarında gazetecilerin de bulunduğu yaralılar, hastanelere kaldırılarak tedaviye alındı. Polis, çıkan olaylar nedeniyle çok sayıda kişiyi gözatına aldı. Olaylar halen bölgede devam ediyor.

ESKİŞEHİR'DE BİNLERCE KİŞİ AK PARTİ İL BİNASINA YÜRÜDÜ

Eskişehir'de Taksim Gezi Parkı eylemine destek gösterileri bugün de devam etti. 20 bini aşkın kişi Adalet ve Kalkınma Partisi il binasına yürüdü. Bina önündeki çevik kuvet polisi, kendisine taş ve şişe atan göstericilere yarım saat kadar süreyle müdahalede bulunmadı. Grubun yaklaşması üzerine polisler önce tazyikli su ardından da biber gazı sıkıp önce kendileri taş atan grubu dağıttı.

Akşam saatlerinde Eskibağlar Mahallesi Ünivesite Caddesindeki Espark Alışveriş Merkezi önünde toplanan binlerce kişi ellerinde Türk Bayrakları ve Atatürk posterleriyle yürüyeşe geçerek, sık sık "Hükemet istifa" , "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" ve "Ne mutlu Türküm diyene" şeklinde slogan attı. Sayıları 20 bini aşan kalabalık Kurtuluş Mahallesi Yunus Emre Caddesi'ndeki AK Parti binası yanına geldi. Grupta bulunan Eğitim Sen Şube Başkanı Ali Paşa Şanlı, polislere parti binası önünde basın açıklaması yapıp dağılacaklarını söyledi. Polislerle görüşmeler sürerken kalabalığın yanına CHP Milletvekili Kazım Kurt ve İl Bşkanı Erman Gölet de geldi. Kazım Kurt ile Eğitim Sen Şube Başkanı Ali Paşa Şanlı kalabalığı basın açıklaması yapıp dağılmaları konusunda ikna etmeye çalıştı. Grupta bulunanlardan bazıları basın açıklamasının ardından yürümeye davam etmek istediklerinde ısrarcı olmaları üzerine milletvekili Kurtve il başkanı Gölet, kalablığın yanından uzaklaştı. Kalabalık toplu halde İstiklal Marşı okudu. Bazı evlerden Türk Bayrakları açılarak kalabalığa destek verdi. Grup adına basın açıklamasını Eğitim Sen Şube Başkanı Ali Paşa şanlı yaptı. Şanlı'nın konuşmasından sonra kalabağın büyük bir bölümü geri dönüp ket merkezine doğrdu giderken yaklaşık 200 kişilik grup ise çevik kuvvet polisleriyle çatıştı. Göstericilere TOMA aracından tazyikli su ardıdan da biber gazı sıkıldı.

POLİS MÜDAHALESİ SONRASI GÖSTERİCİLER DAĞILDI

Eskişehir'de polisle göstericiler arasında yaşanan çatışmanın ardından, dağılan grup daha sonra Espark Alışveriş Merkezi önünde yeniden toplandı. Yaklaşık 3 bin kişilik kitle, "Hükümet istifa" sloganlarıyla Adalet ve Kalkınma Partisi il binasına doğru yürüyüşe geçti. Yolda, Odunpazarı İlçe Emniyet Müdürlüğü binasına taş atan kalabalığın önü çevik kuvvet polisleri tarafından AK Parti il binasının bulunduğu Yunus Emre Caddesi'nde kesildi. Karşı karşıya gelen polis ve göstericiler arasından yeniden çatışma çıktı. Göstericiler, güvenlik güçlerine taş atarken, biber gazı ve tazyikli suyla karışılık verdi. Grup olaylar sırasında çöp konteynerlerini devirip ateşe verdi. Eylemciler polisin polisin müdahalesi sonrası dağıldı.

BODRUM"DA GEZİ PARKI EYLEMİNE 15 BİN KİŞİ KATILDI

Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde, Taksim Gezi Parkı'nın yıkımına ve polisin müdahalelerine tepki için Ak Parti Bodrum İlçe binasına yürümek isteyen gruba polis müdahele etti. Çıkan olaylarda grubun attığı taş, şişe, sopa ve meşalelerden 5 polis yaralandı.Taksim Gezi Parkı'nda yaşananları kınamak için bugün saat 19.00 sıralarında yaklaşık 15 bin kişilik bir grup, Belediye Meydanı'nda toplandı. Grup, daha sonra Cevat Şakir Caddesi'ndeki Ak Parti Bodrum İlçe binasına doğru yürüyüşe geçti. Yol boyunca, "Mustafa Kemal'in Askerleriyizö, "Her Yer Taksim Her Yer Dirençö sloganları atan grup, caddeyi trafiğe kapattı. Polis, binaya 200 metre kala berikat kurup, grubu durdu. Polis, gruptan 10 kişinin Avukat Bertaç Öztözün ile Ak Parti binasına siyah çelenk bırakmasına izin verdi. Çelengin bırakılmasının ardından grup tekrar parti binasına doğru yüremek istemesi üzerine 50 kişilik bir Çevik Kuvvet ekibi etten duvar ördü. Bunun üzerine ortam birden gerildi. Grubun attığı taş, sopa, bira şişesi ve meşalelerden 5 polis çeşitli yerlerinden yaralandı. Polis ve eylemcilerin karşılıklı birbirlerine biber gazı sıkmasıyla ortam daha da gerildi. Sıkılan biber gazından etkilenen 6 kadın eylemci fenalık geçirip, ambulaslarla hastaneye taşındı. Kargaşada polisleden birin kalkanını alan grup üzerine sprey boyayla yazı yazdı. Olayların büyemesi üzerine takviye olarak Milas'tan 100 kişilik çevik kuvvet ve 50 asker istendi. Takviye ekipler, olayların çıktığı Cevat Şakir Caddesi ve Omurca Caddeleri'ne sevk edildi. Polis, dağılmaları için yaptığı uyarı dikkate alınmayınca gruba copla müdahale edince Göstericilerin yanı sıra evlerinin pencerelerine çıkanlar polisi yuhaladı.

29 YARALI VAR

Bodrum'daki Taksim Gezi Parkı protestosunda çıkan olaylarda saat 00.00 itibariyle 11'i polis olmak üzere 29 kişi yaralandı. Ambulanslarla yaralılar, Bodrum Devlet Hastanesi'ne götürülüp tedaviye alındı. Olaylarda 20'ye yakın ev ve işyeri de zarar gördü. Çarşı Mahallesi, Cevat Şakir Caddesi, Omurca Caddesi'ndeki olaylar sürüyor.

BALIKESİR'DE PROTESTO COP VE BİBER GAZI İLE BİTTİ

Balıkesir'de siyasi partiler, sendikalar ve gençlik örgütlenmelerinin İstanbul'daki Gezi Parkı'nda yaşanan olayları protesto için gerçekleştirdiği eylem olaylı bitti. Polis, Ak Parti İl Başkanlığı'na yürümek isteyen bir grubu dağıtmak için biber gazı ve cop kullandı. Balıkesir'deki etkinlikler saat 16.00'da Yeşilli Meydanı'ndaki basın açıklaması ile başladı. Meydanda toplanan yaklaşık 10 bin kişi, 'Her yer Taksim, her yer direniş', 'Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek', 'Mustafa Kemal'in askerleriyiz' sloganları atıp, tepkilerini dile getiren pankartlar açtı. Etkinliğe katılan CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, "İstanbul'da Taksim özgürlüğün, demokrasinin simgesi olmaya devam edecek. Gelin Balıkesir'de de Alihikmetpaşa Meydanı'nı özgürlüğün meydanı yapalımö diyerek vatandaşları Alihikmetpaşa Meydanı'na yürümeye çağırdı. Grup, ellerinde Türk bayrakları ile Milli Kuvvetler Caddesi'nden Alihikmetpaşa'ya yürüdü. Yüzlerce vatandaşda eylemcileri alkışlayarak destek verdi. Meydanın ardından bu kez Atatürk Anıtı'na gitmek isteyen binlerce kişi polis barikatı ile karşılaştı. Polis eylemcilere Ak Parti İl Teşkilatı Binası önünden geçecekleri için izin vermek istemedi. Yaklaşık bir saat boyunca grup ile polis arasında tartışma yaşandı. CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça'nın Vali Ahmet Turhan'la telefonla görüşmesi sonrası barikat açıldı. Ancak eylemciler Ak Parti binasının olduğu caddede basın açıklaması ve oturma eylemi yaptı. Bir grup tüm ısrarlara rağmen Ak Parti İl Başkanlığı önünden ayrılmadı.

Eylemciler hükümeti istifaya çağırdı. Gençlerin başını çektiği bir grup tarafından polise maytap ve su şişeleri atıldı. Ardından bu grup barikata yüklenip, Ak Parti İl Binası'na yürümek istedi. Polis bu kez biber gazı ve cop kullanıp, kalabalığı dağıttı. Kalabalık ara sokaklara kaçıştı. Olaylarda çok sayıda vatandaş fenalaştı, yaklaşık 10 kişi gözaltına alındı. Olaylar sonrası yeniden toplanan vatandaşlarla polisler arasında tartışmalar yaşandı. Esnaf eylemcilere işyerlerine zarar verdiği için tepki gösterdi. Ellerinde Türk bayrakları taşıyan kadınlar orantısız güç kullandıkları gerekçesiyle polisle tartıştı. Bazı vatandaşlar da polisin biber gazı ve cop kullanmasını alkışlarla protesto etti.

14 GÖZALTI

Balıkesir'de gündüz polisin cop ve biber gazı kullandığı olaylardan sonra gece de küçük gruplar protestolarını devam ettirmek istedi. Polis, göstericileri, biber gazı ve cop kullanarak dağıttı. Anafartalar Caddesi'nde yürümek isteyen gruba polis müdahale etti. Göstericiler ara sokaklara kaçışırken, 14 kişi gözaltına alındı.

TUNCELİ'DE 4 BİN KİŞİ GEZİ PARKI'NA DESTEK İÇİN YÜRÜDÜ

Tunceli'de İstanbul Taksim Gezi Parkı'ndaki eyleme destek vermek için yürüyüş düzenlenip, Ak Parti il binası önünde oturma eylemi yapıldı. Tunceli'de sivil toplum örgütleri 'Taksim'e destek' adı altında yürüyüş düzenledi. Akşam saatlerinde yaklaşık 4 bin kişi Devlet Hastanesi önünden Ak Parti il binası önüne 'Direnişin kalesi Dersim tüm doğa severlerin yanında' pankartı açıp, hükümet aleyhine sloganlar atarak yürüdü. Ak Parti önünde 30 dakika kadar oturma eylemi yapan göstericileri attıkları sloganlarla Dersim Çarşı grubu coşturdu. Daha sonra Seyit Rıza Parkı'na yürüyen göstericiler adına basın açıklamasın Hüseyin Tunç, okudu. Türkiye'de artık her şeyin eskisi olmayacağını öne süren Tunç, "Bugün görüldü ki, Türkiye'de artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı ve AKP'nin faşizan tutumunun karşılıksız kalmayacağı gerçeği bütün dünyaya gösterilmiştir. Bu gösteriler ve direnişler AKP için artık sonun başlangıcıdır. Taksim'de, Ankara'da ve diğer illerde direnin milyonlarca vatandaşımız AKP faşizmine direniyor, Ve AKP artık şunu bilmelidir ki hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır. Halk artık gerçek AKP yüzünü görmüş ve tanımıştır bugün meydanlarda AKP'ye gereken ders veriliyor" dedi.

ZONGULDAK'TAKİ EYLEMDE KAVGA

Zonguldak'ta, Taksim Gezi Parkı tepkisi akşam saatlerinde yapılan ikinci yürüyüşle sürdü. Madenci Anıtı önünde toplanan yüzlerce kişi, CHP ve İşçi Partililerin taşıdığı 'Hükümet İstifa' parkartı eşliğinde Gazipaşa Caddesi'ni takiben valilik önüne kadar sloganlarla yürüdü. Kalabalığın büyük bölümü valilik önündeki Atatürk Anıtı'nda toplanırken, yürüyüşte yer alan TKP ve Gençlik Muhalefeti üyeleri anıtın yanındaki İsmet Paşa Parkı'na geçti. CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz ile İşçi Partisi Merkez Yürütme Kurulu üyesi Mehmet Akkaya, anıt önündeki kalabalığa hitaben birer konuşma yaptı.

POLİS MÜDAHALE ETMEDİ

Akkaya'nın konuşması sırasında İsmet Paşa Parkı'nda iki grup birbirine girdi. TKP ve Gençlik Muhalefeti grubu ile Türkiye Gençlik Birliği (TGB) ve CHP Gençlik Kolları üyelerinin yer aldığı diğer grup arasındaki kavgaya polis müdahale etmedi. Tekme tokat birbirine giren gençler, kavgada ellerindeki bayrakların sopalarını da kullandı. İki grubu çevredekiler sakinleştirdi. Park içinde yaşanan kavganın ardından iki grup arasındaki gerginlik kent merkezinde de devam etti. TGB üyelerinin yer aldığı grup, parktan ayrılan TKP ve Gençlik Muhalefeti üyelerini takip etti. İki grup arasında Soğuksu Semti girişinde yeniden kavga çıktı. Taşlı sopalı kavgaya polis yine müdahale etmedi. İki grubu çevredekiler sakinleştirdi. Yürüyüşe katılanların büyük bölümü Valilik önünden ayrılırken, CHP, TGB ve İşçi Partililerin yer aldığı az sayıdaki kişi, yaktıkları ateşin etrafında toplanarak tepkilerini sürdürüyor.

MERSİN'DE 6 POLİS YARALANDI

Mersin'de Barış Meydanı'nda toplanan yaklaşık 300 kişilik grup, ellerindeki şişe ve taşlarla panzerlere saldırdı. Çevik Kuvvet polisi gruba tazyikli su ile müdahale etti. Bu sırada olayların meydana geldiği bölgeye gelen CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Mersin İl Emniyet Müdürü Arif Öksüz'den bilgi aldı. Atıcı, çevredeki taş atan vatandaşların yanına giderek dağılmalarını istedi. Grup, yoldaki otobüs durakları ve trafik levhalarını kırarak, ara sokaklara dağıldı. Çıkan olaylarda 6 Çevik Kuvvet polisi yaralandı. Yaralı polisler, Mersin Devlet Hastanesi'nde ayakta tedavi edildi.

SİVAS'TA GEZİ PARKI GERGİNLİĞİ

İstanbul Taksim'deki göstericilere destek vermek üzere Sivas'ta bir araya gelen grubun izinsiz yürüyüş yapması üzerine gerginlik çıktı. Caddeyi trafiğe kapatan 5 bin kişilik grup valilik önünde toplandı. Polis barikat kurup gruba dağılması uyarısında bulundu. Göstericiler kent meydanında eylemini sürdürüyor. İstanbul Taksim'deki Gezi Parkı'nın kaldırılarak yerine Topçu Kışlası yapılması yönündeki plana tepkiyle başlayan gösterilere Sivas'tan da destek geldi. Cumhuruiyet Halk Partisi ve kentteki çeşitli sivil toplum kuruluşlarının önderliğinde kent meydanında toplanan çoğu gençlerden oluşan yaklaşık 5 bin kişilik grup hükümeti protesto etti. Beraberlerinde gaz maskeleri, limon gibi ürünler getiren kalabalık grup sık sık sloganlar atarak hükümeti istifaya davet etti. Grubun basın açıklama yapma çabası kalabalığın sloganları nedeni ile gerçekleştirilemedi. Saat 18.00'de başlayan etkinlikte Atatürk Caddesi istikametine yürümek isteyen grubun önünü polis kesti. Öndeki grup ile çevik kuvvet polisleri arasında kısa süreli kargaşa yaşandı. Kargaşada bazı polisler yerde kaldı. Araya girenlerin olay çıkmasını önleme çabaları sayesinde öndeki grubun öfkesi azaltıldı.

Zaman zaman oturma eylemi yapan ve bulunduğu yeri terk etmeyen grubu müdahale için destek polis ekipleri ile TOMA aracı da getirildi. Geri dönen grup Selçuklu Parkı yönü istikametine yöneldi. Dağılacağı sanılan grup daha sonra kentin en büyük caddesi durumundaki İnönü Bulvarı istikametine yürüyerek yolu trafiğe kapattı. 50'inci yıl kavşağına kadar ilerleyen grup daha sonra toplu halde geri dönüş yaparak kent meydanına yürüdü. Grubun valilik binası önüne yaklaştığını gören polis ekipleri, TOMA ve panzer yardımı ile önlerini kesti. Polis, gruba gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefet suçunu işlediklerini belirterek dağılmaları uyarısında bulundu. Ancak grup önlerini kapatan polis ekiplerine çakmak ve benzeri malzemeler fırlatarak protestosunu sürdürdü.

OĞUZ AKSAÇ GRUBA SESLENDİ

Bu arada konser için kentte bulunan şarkıcı Oğuz Aksaç da grubun bulunduğu kent meydanına gelerek hoparlör ile gruba seslendi. Olayların tatsız boyuta gelmemesi için sakin olunması çağrısında bulunan sanatçının ikna çabaları da yeterli olmadı. Bu arada Atatürk Caddesi istikametinden yaklaşık 20 kişilik bir ülkücü grup gelerek meydanda toplananlar aleyhinde sloganlar atarak polisin müdahale etmesini istedi. Ancak bu grup polis ekiplerinin çabası ile alandan uzaklaştırılarak gerginlik çıkması engellendi. Kent meydanında zaman zaman sloganlar atan, zaman zaman ise oturma eylemi yapan grubun gösterileri devam ediyor.

KONYA'DA ÜLKÜCÜLER, BDP'LİLERE TEPKİ GÖSTERDİ

Konya'da, Taksim Meydanı'ndaki Gezi Parkı'ndaki göstericilere destek eylemleri akşam saatlerinde Selçuk Üniversitesi öğrencilerinin çoğunlukta oturduğu Bosna Hersek Mahallesi'nde devam etti. Yaklaşık 3 bin kişi Büyükşehir Belediyesi'ne ait Gençlik Merkezi'nin gösteri alanında toplanarak, 'Hükümet istifa' sloganları attı. Göstericiler ardından mahalle içinde yürümeye başlayınca, bir grup ülkücü de 'Bosna'da PKK istemiyoruz' sloganları atarak göstericiler arasında bulunan BDP'lilere tepki gösterdi. Polis, müdahale ederek ülkücü grubu göstericilere yaklaştırmadı. Ülkücü grup polis tarafından güçlükle uzaklaştırıldı.

Bu kez aralarında CHP'li gençlerin de bulunduğu bir grup gösterici İstiklal Marşı söyledi ve ellerinde Türk bayraklarıyla 'Burada PKK'lı istemiyoruz' sloganları attı. Zaman zaman gergin anlar yaşanırken polis BDP'li grubu korumak için güvenlik çemberine aldı. Bir süre oturma eylemi yapan BDP'li grup polisin güvenlik koridoru altında alandan ayrıldı. Daha sonra programda sona erdi. Polis, yeni bir olayın çıkmaması için Bosna Hersek Mahallesi'nde yoğun güvenlik önlemi aldı.

FETHİYE'DE, ZIPLAYARAK PROTESTO ETTİLER

Muğla'nın Fethiye İlçesi'nde 2 bin kişilik grup, Taksim Gezi Parkı'nın korunması için yapılan eyleme destek verdi.

Sosyal medya üzerinde örgütlenerek saat 18.30'da Fethiye Belediyesi Kültür Merkezi önünde toplanan kalabalık, 'Hükümet istifa, Tayyip istifa', 'Hepimiz Mustafa Kemal'in askerleriyiz', 'Her yer Taksim, her yer direniş', 'İsyan, devrim, özgürlük', sloganları attı, 'AKP yıkılsın, AVM yapılsın', 'Taksim direniş değil, diriliştir' pankart açtı.

Göstericiler 'Zıpla, zıplamayan Tayyip olsun' diye tempo tutup zıplayarak Taksim Gezi Parkı'ndaki polis müdahalesini protesto etti. Beşkaza Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na yürüyen eylemciler, saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşı okudu. Sivil polisler eylemcileri uzaktan izledi.

KUTLAMALAR İÇİN MEYDANI BOŞALTILAR

PTT 1'inci Lig'e çıkan Fethiyespor'un Beşkaza Meydanı'nda yapacağı kutlamalar nedeniyle eylemcilerin alanı boşaltılması istendi. Bir süre daha meydanda slogan atan eylemciler, daha sonra gruplara ayrıldı. Bir grup genç 501 Sokak'taki Ak Parti Fethiye İlçe binasına yürüyünce polis bina önünde barikat kurdu. Eylemciler bina önünden sloganlar atarak geçip yürüyüşe devam etti.

Fethiye'deki eylem, saat 21.30 sıralarında grubun dağılmasıyla sona erdi.