Gündem Türkiye kıyılarında Kabotaj Bayramı coşkusu

Türkiye kıyılarında Kabotaj Bayramı coşkusu

02.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 97’nci yılı Yurt genelindeki kıyılarda dün coşkuyla kutlandı.

Türkiye kıyılarında Kabotaj Bayramı coşkusu

İstanbul’daki kutlamaların adresi Sarayburnu Atatürk Anıtı oldu. Sarayburnu’ndaki törene İstanbul Valisi Davut Gül, Kuzey Deniz Saha Komutanı Tümamiral İbrahim Özdem Koçer, İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Meclis Başkanı Başaran Bayrak, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Durmuş Ünüvar, İstanbul İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Yusuf Kenan Topçu ve vatandaşlar katıldı. Saygı duruşunun ardından törende konuşan Tümamiral İbrahim Özdem Koçer, “Halen Atlantik’ten Hint Okyanusuna kadar harekat alanını genişleten ve dünya denizlerinde Türk sancağını şerefle dalgalandıran Türk Deniz Kuvvetleri TCG Anadolu başta olmak üzere tamamı ülkemizde inşa edilmiş yüzde 80’e yakın yerli ürün kullanılan Türk mühendislerin tasarımı MİLGEM korvetler, ilki bu ay içinde tecrübe seyrine başlayan ve bu yıl donanmamıza teslim edilecek yerli ve milli firkateynler, Bayraktar sınıfı tank çıkarma gemileri, ANKA, Bayraktar, Aksungur gibi insansız hava araçları, çok yakında hizmete girecek ve dünyada çok az ülkenin sahip olduğu yerli ve milli tasarımla inşa edilen insansız deniz araçları ve bunları destekleyen uçaklar, helikopterler ve yetişmiş insan gücü sayesinde 16. yüzyılda Akdeniz’de erişilen kuvvet seviyesinden sonra tarihimizin en güçlü dönemini yaşamaktadır” dedi. Tören sonunda Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Kurtarma Botları ile gemilerin denizdeki gösterisi vatandaşlar tarafından ilgiyle izlendi.

Haberin Devamı

Samsun’daki kutlamalarda Samsun Büyükşehir Belediyesi Samsunum-1 Gemisi’nde tören düzenlendi. TCG YAVUZ (F-240) Askeri Gemi de Samsun Limanı’nda demirledi. Dün sabah ziyarete açılan askeri gemi vatandaşların akınına uğradı.

Türk denizciliğinin bayramı deniz turizminin başkenti Antalya’da da her yıl olduğu gibi törenlerle kutlandı. Antalya Bölge Liman Başkanlığı, İMEAK Deniz Ticaret Odası Antalya Şubesi ve Gemi Mühendisleri Odası tarafından Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk bırakıldıktan sonra Antalya BB Bandosu tarafından çalınan İstiklal Marşı’nı vatandaşlar hep bir ağızdan söyledi. Antalya Yat Limanı’ndan denize açılan protokol, Deniz Şehitleri anısına mavi sulara çelenk bıraktı.

Haberin Devamı

‘Denizciliğe yön verdik’

Muğla’nın Marmaris ilçesinde düzenlenen törende de renkli görüntüler oluştu. Atatürk Meydanı’nda düzenlenen törenin ardından Kaymakam Ertuğ Şevket Aksoy ve Aksaz Deniz Üs Komutanı Tuğamiral İbrahim Kurtuluş Sevinç’in de katıldığı protokol üyeleri, Sahil Güvenlik botu TCSG-904’le körfez içinde açılarak, deniz şehitleri anısına iki adet çelenk bıraktı. Su sporları merkezi çalışanları ile Marmaris Limanı’na ait deniz araçlarının gösterileri ise hem karada hem de yatlarında tatilin keyfini çıkaranların büyük ilgi ve beğenisini topladı.

Kutlama mesajı yayımlayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kabotaj Bayramı’nın Türk tarihi boyunca denizlere hâkim olmuş bir milletin torunları olarak kutlandığını ifade etti.