Gündem Türkiye kıyılarında saldırgan köpek balığı var mı?

Türkiye kıyılarında saldırgan köpek balığı var mı?

15.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Mısır’ın Kızıldeniz’deki turizm merkezi Hurghada, 7 Haziran’da bir kaplan köpek balığı, 23 yaşındaki Rus Vladimir Popov’a saldırmış ve öldürmüştü.

GÖKHAN KARAKAŞ İstanbul - Olayın ardından 46 km’lik sahil turizme kapatılmıştı. Bu olay Türkiye’de de böyle bir saldırının olup olmayacağını günde getirdi. Köpek balığı uzmanları Milliyet’e bu konuda bilgi verdi.. WWF Türkiye Kıkırdaklı Balıklar Danışmanı ve IUCN köpekbalığı Uzmanları Grubu Üyesi Hakan Kabasakal, can kaybıyla sonuçlanan saldırının göz ardı edilmemesi gerektiğini ve doğayla dost önlemler alınması gerektiğini vurguladı. Kabasakal, Türkiye’de 38 tür köpek balığı yaşadığını belirtirken 1881-2019 yılları arasında saldırı kayıtlarının olduğunu vurguladı. Kabasakal, şunları dedi:

Haberin Devamı

“Planktonla beslenen 18 metre boyundaki balina köpekbalığı ve büyük camgöz de kıyılarımızda bulunur. Çekiçbaş, büyük beyaz, mako, keler, domuz köpek balığı ve camgöz türlerine kadar faunamız zengin. Akdeniz’de toplam 48 köpek balığı türü var. Güney Ege ve Akdeniz kıyılarında en çok görülüyorlar. Marmara’da 15, Karadeniz’de 10’dan az köpek balığı türü var. 1980’lere kadar büyük beyazlar orkinosların peşinden Marmara’ya giriyordu. Denizi kontrol edemezsiniz. Kimseyi paniğe sevk etmeden gözümüzü açık tutmalıyız.” 

‘TÜRKİYE’DE OLMAZ’

Deniz biyoloğu Dr. Mert Gökalp ise Kızıldeniz’de turizm tesislerinden, teknelerden atılan ölü balık ile etlerin saldırıyı tetiklediğine dair izler bulunduğunu söyledi. Gökalp, “Onların evini yok eden biziz, kıyıları talan edip balıkları tüketen ve köpek balıklarını avlayan biziz. Kıyılarımızda olma olasılığı çok düşük. Bunca yıllık dalış hayatımda keler dışında, üremeye gelen kum köpek balıkları dışında görmedim” dedi.  

Haberin Devamı

KÖPEK BALIĞI DEHŞETİ! RUS TURİST KURTARILAMADI

Mısır'ın Hurgada kentinde tatil yapan Rus turiste köpek balığı saldırdı. Halk plajında denize giren turist, kıyıdan uzak bir noktada uğradığı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Saldırıdan kurtulmaya çalışan turist, çevredekilerden çığlık atarak yardım isterken, kimsenin Rus turiste yardım etmediği görüldü. Saldırının ardından güvenlik güçleri köpek balığını yakalarken, Rus turistin cansız bedeni ise sudan çıkardı. Saldırı anı kıyıda bulunanlar tarafından anbean kayıt altına alındı.

RUS KONSOLOSLUĞU SALDIRIYI DOĞRULADI

Rusya'nın Hurgada Konsolosluğu tarafından yapılan açıklamada, "Hurgada'da bulunan Rus vatandaşlarının dikkatine. 8 Haziran'da, Hurgada (Dream Beach'te) bir Rus, köpek balığı saldırısında öldü. Hurgada'daki Rus konsolosluğu, Rus vatandaşının ailesine ve yakınlarına taziyelerini sunuyor" ifadeleri kullanılarak, Rus turistlerin denize girdiklerinde dikkatli olmaları istendi.

Saldırının olduğu plaj ise güvenlik gerekçesiyle kapatılırken olayla ilgili soruşturma başlatıldı.