Gündem Türkiye seferber oldu! Zaman daralıyor... 11 il için flaş çağrı

Türkiye seferber oldu! Zaman daralıyor... 11 il için flaş çağrı

22.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Öykü Arin... 3.5 yaşında... Kasım ayından bu yana löseminin nadir görülen türü olan Juvenil Miyelomonositik Lösemi (JMML) ile mücadele ediyor ve Antalya’da tedavi görüyor. Hastalığın görülme sıklığı 1 milyon kişide 1-9. Tek kurtuluşu ise uygun bir donörden yüzde 100 uyumlu ilik nakli olması. Ancak akrabaları ve dünyada kemik iliği bilgi bankalarında kayıtlı 32 milyon insandan hiçbiri Öykü Arin’in dokusuna uymadı.

Türkiye seferber oldu Zaman daralıyor... 11 il için flaş çağrı

Tüm Türkiye’nin seferber olduğu, yurtdışında da kampanyalar düzenlenen küçük kız için zaman giderek daralıyor. 2 ay içerisinde nakil gerçekleşmezse küçük Öykü’nün de yaşama şansı giderek azalacak. Yeni yıla girerken tek dileği ‘bir daha iğne olmamak’ olan Öykü Arin için kan bağışı ne kadar çok olursa, Öykü ve onun gibi olan diğer çocukların mucizelerini yaşama şansı da o kadar artacak. Uygun ilik bulunursa Öykü Arin, en sevdiği şarkı olan ‘Senden daha güzel”i yeniden söyleyecek.

Haberin Devamı

‘En ufak şüphem yok’

“Bazı Öykü’ler kimi zaman dramatik olarak zora girebilir ama umutla, sevgiyle ve dirençle mutlaka ama mutlaka iyi biter. Bizimki de öyle olacak. Bütün kalbimle canım kızımın iyileşeceğini hissediyorum. En ufak bir şüphem yok” mesajı veren anne Eylem Yazıcı, herkesi Öykü Arin’e ve onun gibi nakil bekleyen hastalara umut olmaya ve kararlarından vazgeçmemeye çağırdı.

Yazıcı, Türkiye’deki donör sayısının en az 3 milyon olması gerekirken, 400 bin civarında olduğunu belirtirken, Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi’nin (TÜRKÖK) verdiği bilgilere göre, 80 milyon nüfuslu Türkiye’de kök hücre bağışında bulunan kişi sayısı sadece 370 bin 759.

‘Ulaşılamayan yerler’

“Öykü için Brezilya’da yüzde 70 uyumlu olduğu tespit edilen donörün verilerinin diğer testlerde uyumsuz çıktığını belirten anne Yazıcı, kök hücre bağışının yapılması için birçok şehirde çalıştıklarını ancak ulaşamadıkları yerler olduğunu söyledi. Bu kentlerdeki vatandaşlara seslenen Yazıcı, “Bağış etkinliği yapamadığımız şehirlerde destek bekliyoruz. Çankırı, Kilis, Afyonkarahisar, Nevşehir, Isparta, Kahramanmaraş, Osmaniye, Erzurum, Kars, Siirt ve Hakkari’de etkinlik yapamadık” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ünlülerden destek

Vatandaşların bağışları dışında belediyeler ve STK’lar da düzenledikleri kampanyalarla Öykü Arin’e umut olmaya çalışıyor. Kök hücre bağışına dikkati çekmek ve destek olmak için birçok ünlü de kan bağışı ve çağrıda bulundu. “Çukur” dizisinin başrol oyuncuları Aras Bulut İynemli, Rıza Kocaoğlu, Ercan Kesal ve Perihan Savaş, set ekibiyle birlikte “Öykü Arin ve diğer bütün lösemi hastalarına umut olalım” diyerek kan bağışında bulundu. Bağışta bulunan bir diğer ünlü ise oynadığı dizide lösemi hastasını canlandıran Özge Özpirinçci oldu. Feridun Düzağaç, Can Bonomo, Demet Akbağ ve Güven Kıraç da sosyal medya hesaplarından Öykü için çağrıda bulunan ünlüler arasında yer aldı.

Çocuklarda görülen en yaygın kanser

Lösemili Çocuklar Vakfı’nın (LÖSEV) verdiği bilgilere göre çocukluk çağındaki kanser vakalarında ilk sırayı yüzde 35 ile kan kanseri olarak da bilinen lösemi alıyor. Türkiye’de her yıl 16 yaşın altında bin 200 - bin 500 yeni lösemili çocuk vakası bildiriliyor.

Haberin Devamı

‘Benim Öyküm’

Kızlarının sesini daha fazla insana duyurmak için “Benim Öyküm” ismiyle kısa bir film hazırlayan Yazıcı ailesine, birçok dizi oyuncusu da filmde “Donör olun” çağrısında bulunarak destek verdi. Kampanya ve bağışlarla ilgili güncel bilgilere ise www.oykuarineumutol.com resmi hesabından ulaşılıyor.