Gündem Vajinismus kaygısı ve korkusu nasıl atlatılır?

Vajinismus kaygısı ve korkusu nasıl atlatılır?

28.04.2018 - 14:40 | Son Güncellenme:

Vajinismus kadınlarda herhangi bir fiziki rahatsızlık olmamasına rağmen yaşadığı korku, kaygı, endişe gibi sebeplerden dolayı kadının cinsel ilişki yaşayamamasıdır. Kadının bilinçaltında oluşturduğu kasılmalar hatta kitlenmeler cinsel ilişkiye izin vermeyen boyutlara ulaştırır.

Vajinismus kaygısı ve korkusu nasıl atlatılır

Vajinismus sorunu olan kadınların büyük çoğunluğu doktora muayene olamaz, bacaklarını kapatır ve ağlama krizine girerler. Bu durumda olan kadın için sıkıntılar, gerginlikler hat safhadadır. Kendisinde suçluluk duygusu ağır bastığından eşi ile olan ilişkisinde bozulmalar başlar hatta evliliği tehlikeye girer. Vajinismusun nedenleri arasında büyük oranı psikolojik sebepler alır. Yaşanan kasılmalar cinsel işlevi engeller niteliktedir. Bu psikolojik nedenler içerisinde çocukluk çağından itibaren cinsellikle ilgili anlatılanlar hatta belki yaşanan olaylar bile etkilidir. Organik açıdan sebeplere gelince kızlık zarı, vajina ve dış genital bölgede olan yapısal problemler sebebi ile cinsel ilişki yaşanamaz.

Haberin Devamı

Vajinismusta hissedilenler nelerdir?


Vajinismus sorunu yaşayan kadın, ne yapacağını bilememe, kaygı, endişe, boğulmuşluk hissi gibi sıkıntılı durumları ardı arkasına yaşadıkça bu durumun yoruculuğu kat be kat artar. Soruna nasıl bir çözüm bulacağını bilememek, eşiyle gün geçtikçe uzaklaşmak, gittikçe artan kaygı ve korkular da hastalığın devamı niteliğindedir.

Vajinismus belirtileri


Vajinismus hastalarında cinsel ilişki yaşanamadığından oluşan kasılmalar tüm vücutta etkili olur. Bu kasılmalara, yaşanan korkular da eklenince panik atak durumları bile yaşanabilir. Beraberinde çarpıntı, nefes alıp verme, terleme gibi durumlar da yaşanır. Belirtiler arasında kadının ilişki sırasında ağrı ve acı duyması, ilişkiye izin vermemesi, kendini kasması, jinekolojik muayene olamama, vajinal ultrason yaptıramama, özel günlerde tampon kullanamama gibi durumlar yer almaktadır. Bu kişiler geleneksel aile yapısı içerisinde büyümüş yetişmiş, onlara cinselliğin utanç kaynağı olduğu benimsetilmiştir.

Haberin Devamı

1- Bir vajinismus hastasında geçmişinde yaşadığı bir travma ya da korku sebep olabilir.
2- Mutlaka tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Kadında sorunlar gittikçe artar.
3- Vajinismus hastası kendini kasar ve cinsel ilişkiye müsaade etmez.
4- Vajinismus hastası jinekolojik muayeneye bile izin vermez.
5- Vajinismus sorunu yaşayan bir kadının öncelikle kendini tanıması tedavisi uygulanır.

Vajinismus tedavisi

Bu rahatsızlık için cinsel terapiler yapılmaktadır. Amaç, kadını korkularından kurtarmak ve yaşadığı kasılmaların sebebine ulaşabilmek ve yaşanan seanslar sonrasında ikili ilişkilerinde cinselliği tekrar hayatlarına sokabilmektir. Tedavide her şeyden önce kadının kendini tanımasına izin verilir. Jinekolojik muayene aşamasının geçilmesi gerekir. Verilen cinsel bilgiler sonrasında artık öğrenme tedavisine geçilir. Bu da egzersizler adı altında gerçekleştirilir. Dokunmak, hissetmek, görmek olması gereken eylemlerdir. Masaj ve nefes egzersizleri de kadını rahatlatıcı niteliktedir.