Gündem Ve taslak Bakanlar Kurulu’nda

Ve taslak Bakanlar Kurulu’nda

02.12.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bakan Avcı tarafından bugün Bakanlar Kurulu’na sunulacak dershane taslağına göre, ocak ayından itibaren dershaneler yeni kayıt almayacak, yeni dershane açılamayacak. Mevcut dershaneler de faaliyetlerine Haziran 2014’e kadar devam edebilecek...

Ve taslak Bakanlar Kurulu’nda

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile 2 hafta önce dershanecilerin de görüşlerine açılan “dershanelerin kapatılması” yasa taslağı çalışmasında sona gelindi. Cuma günü ulusal dershane birlikleri ile bir final toplantısı yapan bakanlık bürokratları, taslağa son halini verdi. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, bugün revize edilen taslağı Bakanlar Kurulu’na sunacak.
Yeni taslağa göre, ocak ayından itibaren dershaneler yeni kayıt almayacak; yeni dershane açılamayacak. Ancak mevcut dershaneler faaliyetlerine haziran 2014’e kadar devam edebilecek. Yani bu yıl üniversite sınavlarının tamamlanmasının ardından dershaneler dönüşüm sürecine girecek. Ağustos ayı sonunda dönüşümler tamamlanacak.
8 aylık kayıp için anlaşacaklar
MEB, dershanelerin ocak 2014’ten itibaren yeni kayıt alamayacağı için dönüşümün tamamlanacağı ağustos ayına kadarki 8 aylık sürede oluşacak maddi kayıplarıyla ilgili tedbir alacak. Maliye Bakanlığı ile istişarede bulunan MEB, 8 aylık maddi kayıp için belli bir bedel üzerinden dershanelerle anlaşacak.
Dönüşüm için 4 yıl süre verilecek
2013 yazında özel okula dönüşebilecek dershaneler, 2014-2015 eğitim öğretim yılında “kolej” olarak hizmet vermeye başlayacak. Dönüşmek için teşviğe ihtiyacı olan dershanelere de bakanlık tarafından arsa, vergi muafiyeti, kredi kolaylığı gibi imkanlar sunulacak. Özel okullara öğrenci garantisi de verilecek.
Devlet, dershaneden dönüşen özel okullara öğrenci başına 2 bin 500 TL’lik eğitim desteği vererek öğrenci yerleştirecek.
Bu kurumlarda devlet burslusu olarak okuyacak öğrencilerin belirlenmesi için tüm okullarda talep listeleri oluşturulacak. Türkiye genelinde oluşturulacak talep havuzundaki öğrenci sayısının, dönüşen kurumlardaki boş kapasitesinin üstünde olması durumunda, kademeli olarak “başarı” ve “gelir durumu” kriteri ile eleme yapılacak. Eğitim desteği teşviki ve kapasite garantisinde kota olmayacak.
Dönüşemeyen dershanelere ise 4 yıl süre verilecek. 4 yıl için “açık lise” olarak hizmet vermek zorunda olacak dershaneler, buraya kayıt olacak öğrencilere 20 saat yüz yüze, 20 saat uzaktan eğitim verecek.
Liselerin adı da “kulağa daha cazip” gelmesi için “akademik lise” olarak değiştirilecek. İsteyen öğrenciler, Anadolu ya da fen liselerinden bu liselere geçiş yapabilecek. Ancak meslek liselerinde okuyan öğrenciler, nakillerini akademik liselere aldıramayacak. Yalnızca bazı kültür derslerini dışarıdan alıp, e-okul sistemine işletebilecek. Paralı Akademik liselerde mezunlar da üniversite sınavına hazırlanabilecek.
Dönüşmek istemeyeni MEB alacak
4 yıl boyunca asgari standartlarda akademik lise olarak hizmet verecek dershaneler, bu süre içerisinde özel okul olma şartlarını da kademe kademe yerine getirecek. 4 yılın sonunda akademik liseler kapanacak; özel okula dönüşme şartlarını sağlayan özel okul olacak, dönüşemeyen kurum ise kapatılacak.
Hem özel okula, hem akademik liseye dönüşmek istemeyen dershaneleri, 2014 yazında MEB alacak. Bu kurumlar, ücretsiz halk eğitim merkezlerine çevrilecek ve buralarda okula takviye kursları verilebilecek.
Düzenleme ile ücretli etüt eğitim merkezleri de kapatılacak. Ancak parasız etüt merkezleri ile okuma salonları kapatılmayacak, dönüşüme de tabi tutulmayacak.
Dershane öğretmenleri, KPSS’ye girmeden mülakat ile MEB sistemine entegre edilecek. Açıkta kalacak öğretmenler ise halk eğitim ve etüt merkezlerinde değerlendirilecek.