Gündem Rapor yayınlandı: Yapay zeka, sahte veri oluşturabilir

Rapor yayınlandı: Yapay zeka, sahte veri oluşturabilir

21.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yapay zekanın ilaç geliştirme ve daha hızlı teşhis gibi sağlık hizmetlerinde kullanılmasındaki risklere ilişkin bir rapor yayınladı.

Rapor yayınlandı: Yapay zeka, sahte veri oluşturabilir

ASENA YATAĞAN Ankara - Raporda yanlış yanıtlar, manipülasyon, gizlilik ihlali, otomasyon önyargısına katkıda bulunmak, var olmayan bilgi ve referanslar oluşturmak gibi risklere yer verildi. Raporda, sağlıkta kullanılacak yapay zekayı denetleyecek kurum oluşturma, kullanıcı tarafından girilen veriler için veri koruma yasaları düzenleme, risk veya faydadan bağımsız olarak etik ve insan hakları standartlarını zorunlu kılmak öneriler arasında yer aldı. Güvenli yapay zeka sistemleri oluşturmak için ilgili tüm kuruluşların katılımının gerektiği vurgulandı.

Haberin Devamı

PROF. ÖZDEMİR: ETİK ZORLUKLAR YARATABİLİR

Sağlık sektöründe yapay zeka kullanımını Milliyet’e değerlendiren Hacettepe Üniversitesi Yapay Zeka Mühendisliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Suat Özdemir şunları söyledi: “Yapay zekanın sağlık hizmetlerindeki kullanımı, hastaların özerkliği, fayda sağlama, zarar vermemek ve adalet gibi tıbbi etik ilkeleri açısından değerlendirilmelidir. Özellikle, veri gizliliği ve hasta mahremiyeti, yanlış veya eksik tanı ve tedaviler konusunda etik zorluklar yaratması mümkündür. Yapay zeka uygulamaları, teşhis ve tedavi süreçlerinde verimliliği artırarak, sağlık hizmetlerinin maliyetini azaltabilir ve hastalara daha kaliteli bakım sunabilir. Ancak, bu teknolojilere erişim, teknolojik altyapı ve dijital okuryazarlık düzeyine bağlı olabilir, bu da bazı hastalar için erişim zorlukları yaratabilir.”