Gündem Yarım asırlık ödül

Yarım asırlık ödül

06.10.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

50. Antalya Film Festivali’nde 1964’te düzenlenen ilk festivalin ödülleri bronz renkte yeniden dağıtıldı. En İyi Kadın Oyuncu ödülü Şoray’a, En İyi Erkek Oyuncu ödülü İzzet Günay’a sunuldu

Yarım asırlık ödül

50. Antalya Film Festivali’nin açılış töreninde festivalin 50 yıllık tarihine ve Yeşilçam dönemine saygı duruşunda bulunuldu. Mete Horozoğlu’nun sunduğu ve Cam Piramit’e yapılan gecede Nebil Özgentürk’ün festivalin 50. yılı için hazırladığı belgeselin bir bölümü izleyicilerin karşısına çıktı ve gecede Tuncel Kurtiz de anıldı.
1964’de düzenlenen ilk festivalin ödülleri dünkü açılışta yeniden dağıtıldı. Bedii Cemil Aktulga’nın tasarladığı ödül heykelleri 1964’de bronz olduğu için dün gece yeniden sunulan ödüller de altın renginde değil, bronzdu.
İlk festivalde, usta yönetmen Metin Erksan’ın yönettiği Yeşilçam klasiklerinden “Acı Hayat”ta başrolü Ayhan Işık ve Ekrem Bora ile paylaşan Türkan Şoray, kariyerinin ilk ödülünü almış ve En İyi Kadın Oyuncu seçilmişti. Bu yıl festivalde ulusal yarışma jüri başkanlığı görevini üstlenen Şoray, ilk ödülünü tekrar almak için dün sahnedeydi. Şoray konuşmasında, “Türk sinemasının kalbi burada attı ve atmaya devam edecek” dedi ve kariyerinin aldığı bu ilk ödülle başladığını belirterek, Altın Portakal’ın kendisini için çok önemli olduğunu ifade etti.

‘Bayrak gençlerde’
İlk festivalde “Ağaçlar Ayakta Ölür”le En İyi Erkek Oyuncu Ödülü alan İzzet Günay, “Bu tören bayrağı gençlere teslim etme törenidir” dedi. Konuşmalarda hem Nebahat Çehre hem de Fatma Girik, Yeşilçam döneminde yaşadıkları zorluklardan ve imkansızlıklardan bahsettiler.
Nebahat Çehre, Türkan Şoray’ın “Acı Hayat”ta yemek olarak kendisi ve Çehre için evden iki elma alıp çıktığını anlattı. Işık Yenersu, “Antalya’da tekrar gördük ki her yer sinema, her yer direniş” dedi. Yenersu’nun bu sözleri üzerine izleyiciler “Her yer Taksim, her yer direniş” diye bağırdı ve Ahmet Mekin, “Direniş hep sürecek, demokrasi tam var olana kadar,” diye ekledi.

Haberin Devamı

Yarım asırlık ödül

Şerif Gören, Çarşı tişörtünü gösterdi.

‘Her şeye karşıyım’
“Yol” ile Altın Palmiye kazanan yönetmen Şerif Gören ise “Asi bir delikanlı olarak girdiğim sinemada her şeye karşıyım. Darbeye, sansüre, içimdeki otosansüre, karşıyım” dedi ve ceketini açarak Çarşı tişörtünü gösterdi.
Onur Ödülü alan Safa Önal, gece için Nebil Özgentürk tarafından hazırlanan, “Acı Hayat” ve “Gurbet Kuşları” için yapılan esprili videoları beğenmediğini söyleyerek, “İyi ki Metin Erksan görmedi” dedi.
Eşref Kolçak ise “Kim ne derse desin Türk sineması 50 yıl geride. Bana 30 yıldır iş vermiyorlar. Telif haklarımı istiyorum. 70 yıllık hakkımı istiyorum devletten” diye konuştu.
Gecede ayrıca Necip Sarıcı, Göksel Arsoy, Ediz Hun, Ertem Göreç, Güler Ökten, Suna Selen, Yusuf Sezgin, Süleyman Turan ve Yılmaz Atadeniz ve Duygu Sağıroğlu da Onur Ödülü aldı.
Geceden Onur Ödülü de alan Cahit Berkay, Antalya Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde sahne alarak aralarında “Selvi Boylum Al Yazmalım”ın kendi bestesi olan ünlü müziğinin de olduğu parçalar seslendirdi.