Gündem Yemin ikinci tur sonrası yapılacak

Yemin ikinci tur sonrası yapılacak

17.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

14 Mayıs’taki genel seçimin ardından milletvekilleri mazbatalarını almaya başlarken gözler, TBMM’de 28. Dönem’in nasıl başlayacağı konusunda YSK ve Meclis yönetimine çevrildi.

Yemin ikinci tur sonrası yapılacak

ÖNDER YILMAZ Ankara - TBMM Başkanı Mustafa Şentop, milletvekili seçilen bakanların yemin edene kadar görevde olduklarını belirtirken, yemin töreninin de ikinci tur sonrasına kalacağını söyledi.

Haberin Devamı

Şentop, CNN Türk’te yaptığı açıklamada “İllerden gelecek tutanaklar, itirazlar, YSK’nın nihai değerlendirmesi ve ilanı takvim dahilinde seçimlerden aşağı yukarı bir 15 gün gibi zaman sonrasında Meclis toplanır. Haziran başına kalmaz, tahminim 29-30 Mayıs olabilir” dedi.

YSK’nın duyurduğu seçim takvimine göre 19 Mayıs Cuma günü kesin seçim sonuçlarının duyurulması gerekiyor. YSK’nın bu duyusunu takip eden üçüncü gün saat 14.00’te Meclis çağrısız toplanacak ve ilk önce and içme töreni yapılacak. Normal takvimin işlemesi halinde yemin töreninin 22 Mayıs Pazartesi günü yapılması gerekiyor.

KESİN SONUÇLAR

Ancak kulislere yansıyan bilgilere göre; YSK’nın seçimin kesin sonuçlarını açıklaması önümüzdeki haftaya kalacak.

Haberin Devamı

YSK’nın 27 Mayıs’ta kesin seçim sonuçlarını açıklaması ve takip eden üçüncü gün yani ikinci tur seçimleri sonrası 30 Mayıs’ta Meclis’in toplanması öngörülüyor. 

DÖRT ÖNEMLİ GEREKÇE

Yemin törenin geciktirilmesinde dört önemli gerekçe olduğu belirtiliyor. En temel nedeninin “milletvekil seçilen mevcut bakanların görevleri sona ereceği için oluşacak boşluğun önlenmesi” olduğu dile getiriliyor.