Gündem Yeni dönemde ‘neo Kemalist’ hat

Yeni dönemde ‘neo Kemalist’ hat

13.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Değişimin tartışıldığı CHP, yeni dönemde “politika hattını” güncelleyecek. Yeni dönemde CHP’nin neo Kemalist bir hatta oturacağını belirten kurmaylar, “Atatürk vurgusu daha belirgin olacak” diyor.

Yeni dönemde ‘neo Kemalist’ hat

Mehtap Gökdemir - Değişim tartışmalarının gölgesinde kurultay ve yerel seçim süreci yaşayan CHP, politik çizgisini değiştiriyor.

Haberin Devamı

CHP’li kurmaylar yeni döneme ilişkin Milliyet’e yaptıkları değerlendirmede, “Atatürk vurgusu daha belirgin olacak, milli değerler duygusu daha görünür olacak. CHP’nin yeni hattında başörtülü siyasetçiler var. Buradan geri adım atmıyoruz. Daha görünürleştiriyoruz. Marjinaliteden uzaklaşıyoruz ama ana hatta sahip çıkıyoruz. ‘Türkiye’nin Kürt sorunu vardır’ demeye devam ediyoruz. CHP’nin helalleşme hikayesini sürdüreceğiz” bilgisini verdiler.

Parti kurmaylarının aktardığına göre, CHP yerel seçimde, “rövanş duygusu” yaratacak ve topluma “28 Mayıs’ın rövanşı” mesajını verecek. Bu çerçevede seçim için kullanılacak bilboardlarda partinin adaylarının yanında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tartışma yarattığı düşünülen bazı açıklama ve resimlerine de yer verilmesi planlanıyor.

Haberin Devamı

Kurultay bekleniyor

“28 Mayıs’ın rövanşı” olarak gördükleri yerel seçimde başta büyükşehirler olmak üzere mevcut belediyelerini koruyup, bunlara yeni büyükşehir ve il belediyeleri ekleme hedefiyle çalışmalarını yürüten CHP’de, İYİ Parti’nin kendi adaylarıyla seçime girme çıkışı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, bu parti kanadından yapılan açıklamalara rağmen Genel Başkan Meral Akşener ile görüşebileceği mesajı vermesi de tartışma konusu. İmamoğlu, son olarak İstanbul seçimleri için “kendisiyle yüz yüze konuşup İstanbul stratejisini daha net anlatmak isterim” diyerek, Akşener ile görüşebileceği mesajı vermişti.

İmamoğlu’nun söz konusu açıklamasına ilişkin CHP’li kurmaylar Milliyet’e şu değerlendirmeleri yaptı:

‘Masayı parti kurar’

“Müzakerelerin başlaması için kurultayı bekliyoruz. Yeni Parti Meclisi’nin (PM) oluşması lazım. PM’nin bu konuda görüşme yapma yetkisini Kemal Bey’e vermesi gerekir. Kemal Bey de görüşüp görüşmeme konusunda duruma, tabloya, gelişmelere, CHP yetkili kurullarının ve İYİ Parti’nin tavrına göre bir karar verir. Bir görüşme olacaksa, parti yapar o işi. Ekrem Bey görüşür ama neticede partinin belediye başkanı. Günün sonunda masayı parti kurar. Şu anki tabloda yapılan açıklamalara baktığımızda İYİ Parti sert oynuyor oyunu. Biz ise denge gözetiyor, dengeli götürüyoruz süreci. Günün koşullarında bakılır; şartlar neyi getirdi, neyi götürdü, onlara bakılır, değerlendirilir. Biz kesip atmıyoruz. Çünkü bu, tabanlar arasında gerilim yaratır. Biz buna dikkat ediyoruz. Çünkü yarın oy isteyeceğiz.”

Haberin Devamı

‘Elbette İmamoğlu adayımızdır’

ANKARA Milliyet - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul’da yeniden Ekrem İmamoğlu’nun aday gösterileceğini söyledi. Kılıçdaroğlu, bir televizyon kanalına verdiği röportajda özetle şunları söyledi:

GÜÇLENEREK ÇIKACAĞIZ: CHP tarihinin hiçbir döneminde değişime kapalı bir parti olmamıştır. Parti içi tartışmalardan her zaman güçlü çıkmıştır. Bu dönemden de yenilenerek, güçlenerek çıkacağız.

MİLLET İTTİFAKI: Ben demokrasiden yana olanların birlikte hareket etmesi gerektiğine inanan bir insanım. Bu dün de böyleydi bugün de böyle. İttifak demek güç birliği demektir. Neden demokrasiden yana olanlar ayrışsın?

NEDEN DEĞİŞTİRİLSİN?: Bir insan bir görevde başarılıysa, neden değiştirilsin? Elbette Ekrem İmamoğlu                    adayımızdır.