Gündem Yerel yerleştirme nedir? Yerel yerleştirmede kaç tercih yapılır?

Yerel yerleştirme nedir? Yerel yerleştirmede kaç tercih yapılır?

02.07.2019 - 13:30 | Son Güncellenme:

LGS sonuçlarının açıklanmasının ardından 1 Temmuz itibariyle tercih işlemleri de başladı. Yerleştirmeler yerel ve merkezi yerleştirme olarak ikiye ayrılıyor. Peki, yerel yerleştirme nedir? Yerel yerleştirmede tercihler nasıl yapılır?

Yerel yerleştirme nedir Yerel yerleştirmede kaç tercih yapılır

Öğrencilerin Yerel Yerleştirme kapsamında yapacakları tercihlere rehberlik etmek amacıyla 2019 Yerel Yerleştirme Tercih Rehberi e-Okul platformunda geliştirilmiştir. Öğrenciler bu rehbere kişisel bilgileri ile giriş yapmakta ve ikamet adreslerine göre tercih edebilecekleri okullar “Kayıt Alanı”, “Komşu Kayıt Alanı” ve “Diğer Kayıt Alanı” şeklinde gruplandırılmaktadır. Öğrenciler Yerel Yerleştirme kapsamında tercih edebilecekleri okulların detaylı bilgilerine de bu rehber aracılığıyla ulaşabilmekte ve okul türlerine göre filtreleme yapabilmektedir.

Haberin Devamı

YEREL YERLEŞTİRME NEDİR?

Yerel Yerleştirme, okulların türü, okulların kontenjanı, ortaöğretim kayıt alanı ile öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanları ve devam-devamsızlık gibi kriterler göz önünde bulundurularak yapılan yerleştirme işlemidir.

YEREL YERLEŞTİRMEDE KAÇ TERCİH YAPILIR?

Yerel Yerleştirmede tercihlerinden ilk 3 (üç) okulu Kayıt Alanından seçmek kaydıyla öğrenciler en fazla 5 (beş) okul tercihinde bulunabileceklerdir. Yapılan tercihlerde; aynı okul türünden (Anadolu Lisesi, Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi) en fazla 3 (üç) okul seçilebilecektir.

Yerel Yerleştirmede tanınan 5 (beş) tercih hakkının tamamını kullanmak zorunlu değildir. Ancak 5 (beş) tercih hakkının tamamının kullanılması yerleşme ihtimalinizi artıracaktır. Yerel Yerleştirmede tercihlerden ilk 3 (üç) okulun Kayıt Alanından seçilmesi zorunludur. Öğrenciler aynı okul türünden en fazla 3 (üç) okulu tercih edebileceklerdir.

Haberin Devamı

KOMŞU KAYIT ALANININ ETKİSİ NEDİR?

Öğrenciler, ikamet adresine göre bulunduğu Kayıt Alanından okul tercih etmeleri durumunda, aynı okulu tercih eden Komşu Kayıt Alanındaki öğrencilerden öncelikli yerleştirilecektir. Komşu Kayıt Alanındaki öğrenciler de Diğer Kayıt Alanındaki öğrencilerden öncelikli yerleştirilecektir.