Gündem YÖK Başkanı Saraç: Özel Üniversite tartışılmalı

YÖK Başkanı Saraç: Özel Üniversite tartışılmalı

12.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

YÖK Başkanı Yekta Saraç, vakıf üniversitelerinde yüzde 75 bursun kaldırıldığını ve düşük kontenjanların artı 10 artırılacağını açıkladı. Vakıf üniversitelerinde sınırsız büyümenin artık bittiğini kaydeden Saraç, özel üniversite kavramının da artık tartışılması gerektiğini söyledi

YÖK  Başkanı Saraç: Özel Üniversite  tartışılmalı

Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) 3 yıl önce belirlediği araştırma üniversiteleri ve aday araştırma üniversiteleriyle ilgili gelinen nokta, Gebze Teknik Üniversitesi’nde (GTÜ) önceki gün düzenlenen “Araştırma Odaklı İhtisaslaşma Üniversiteleri Çalıştayı”nda masaya yatırıldı. Çalıştayda eğitim editörleriyle bir araya gelen YÖK Başkanı Yekta Saraç, birçok konuyla ilgili açıklamada bulundu. Saraç’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

5 ADAY ADAYI: Türkiye’de yükseköğretimde son dönemde güzel şeyler oluyor. Bunlardan biri araştırma üniversiteleri konsepti. Şu an 11 araştırma 5 aday olmak üniversite toplam 16 üniversitemiz var. Bölgesel kalkınmada 5 artı 5 olmak üzere 10 üniversite vardı 5 üniversite ilave edeceğiz, 15 olacak. Sistemin bütünü yarışmaya odaklandı. Önümüzdeki günlerde 5 aday adayı üniversitenin çağrısına çıkacağız.

ÜNİVERSİTELER DÜŞÜŞTE: Araştırma üniversitelerinde bazıları düşüşte, adaylardan yukarı çıkanlar var. Gazi, Uludağ düştü. Düşüşün sebepleri var. Atıf sayısı, ulusal Ar-Ge ve proje sayısında düşüş oldu. Üniversiteleri notlandırıyoruz, kapasite, kalite, iş birliği gibi yaklaşık 35’e yakın kriter geliştiriyoruz. Sistem kendi kendine hesap soracak. Kamuoyu da bana hesap sorsun. Hesap verilebilirlik şeffaflıkla olur.

YABANCI ÖĞRETİM ÜYELERİ: Araştırma üniversitelerinde 524 yabancı uyruklu öğretim elemanı var. Bunların 170’i doktoralı. Diğerleri değil. Bunu tersine çevirmek istiyoruz. Yabancı dil okutmanlarına kriter getireceğiz. Bundan sonra getireceğimiz yabancı uyruklu kimseler, yabancı dil öğretimiyle ilgili tecrübesini belgelemesi lazım. Eğer belli sıralamalarda yer alan üniversitelerde doktorasını bitirmiş birini istihdam edecekse üniversite, ona yüksek ücret vereceğiz. Gelen hocaların yürüttükleri proje çerçevesinde kendi doktora öğrencilerini getirmesine de imkân veriyoruz.

KONTENJANLARA SINIRLAMA: Vakıfların kontenjanlarında çok düşük olanların iyileştirilmesinde artı 5 sıkıntı olabilir bunu artı 10 olarak konuştuk. Bir de alt limit getireceğiz. Tam burslularda herhangi bir kısıt olmayacak. Artık vakıfların sürekli büyümek yerine nitelikte, kalitede derinlik kazanmalarını istiyoruz. Geçen yıl 40 ise kontenjan, bu yıl 15’se bunu 25 yapabilir. Devlette geçen ay 40 civarında programın ikinci öğretimini kapattık. Boş kontenjan meselesini Türkiye’nin gündeminden çıkarmak istiyoruz.

ÖZEL ÜNİVERSİTE: Türkiye’de gerçek vakıf üniversitesinin tanımının yapılması ve özel üniversitenin getirilmesi lazım. Bu Anayasa değişikliği gerektiriyor. Vakıf üniversitelerinde vergi muafiyetinin olmayacağı özel üniversitelerden elde edilecek verginin yüksek tahsilinde maddi açıdan zor durumda olan çocuklara harcanması gerekir. ‘Yükseköğretim özelleştiriliyor’ söyleminden uzak kalmak için özel üniversiteden elde edilen gelirin bu çocuklara harcanması lazım. Biz yükseköğretimin özelleştirilmesinden yana değiliz. Özel üniversitelerde 70’li yılların tecrübesinden hareket ederek güvence fonlarının oluşturularak mali bakımdan Maliye tarafından, akademik olarak da YÖK tarafından denetlenmesi gerekir.

% 75 burs kaldırıldı

YEMEK ÜCRETLERİ:
Devlet üniversitelerine yemek ücretlerinin makul düzeyde olması için telkinlerde bulunuyoruz. Müdahale söz konusu olamaz. Fakat bundan sonra öğrencilerden gelen talep doğrultusunda vakıf üniversitelerinin raporlarına yemek ücretlerini koyacağız.

YÜZDE 75 BURS KALDIRILDI: TOBB’daki toplantıda 1-2 üniversite hariç bütün mütevelliler vardı. Ve denildi ki yüzde 75 burs istismara yol açıyor, vakıflar için olumsuz bir algı oluşturuyor. Bütün sistem için geçerli olmak üzere tam burslu, yüzde 25 ya da yüzde 50 bursun ikisinden biri ve ücretli olacak. Yüzde 75 bursu vakıf üniversitelerin talebi üzerine kaldırıyoruz onun yerine tam bursluya teşvik ediyoruz.

DEĞİŞİKLİK OLMAYACAK: 2020 ve 2021’de üniversite sınavlarında bir değişiklik yok. Çocuklarımız rahat etsinler. Çocuklarımızı öğretmenleri daha çok kitap okutmaya yöneltmeli.