Gündem Yoldaki sesi 10 desibel düşürecek

Yoldaki sesi 10 desibel düşürecek

04.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İstanbul’da araç sayısı her geçen gün artıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre İstanbul’da trafiğe kayıtlı toplam 4 milyon 940 bin 10 araç bulunuyor. Bu sayı 23 ilin toplam nüfusu kadar

Yoldaki sesi 10 desibel düşürecek

GÜLDEN ÇOKTAN İstanbul -  Araç sayısının yüksek olması hava kirliliği, trafik yoğunluğunun yanı sıra ciddi oranda gürültü kirliliğini de beraberinde getiriyor. Özellikle yerleşim yerlerine yakın bölgelerde trafik gürültüsünü azaltmak için İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki İSFALT A.Ş, sessiz asfalt projesini hayata geçirdi. Sıcak asfalt karışımlarında tekerlek ile yol yüzeyi arasında oluşan sürtünme nedeniyle oluşan gürültüyü azaltmak için üretilen sessiz asfalt, yollarda oluşan sesi önemli ölçüde yok edebiliyor. Reçine esaslı katkı maddeleri ile özel gradasyonlu üretilen bu asfalt kaplamanın içindeki yüksek hava boşlukları, gürültü seviyesini azaltıyor. Yapılan testlerle, özel olarak tasarlanmış, boşluk derecesi yüksek sessiz asfalt ile kaplanmış yollarda araçlardan kaynaklanan gürültü seviyesinin, normal asfalt karışımları kullanılan yollara göre en az 6-10 desibel azaldığı belirlendi.

Haberin Devamı

Okul ve hastaneler...

Yol kaplamalarında, tekerlek ile yol yüzeyi arasında oluşan gürültü, yol kenarlarında yaşayan kişiler için rahatsız edici düzeyde gürültü kirliliği oluşturuyor. Buna çözüm için üretilen “sessiz asfalt” ile yapılan kaplamalar, hem çevre sakinlerine sessiz bir yaşam alanı sunuyor hem de sürücülere daha konforlu sürüş deneyimi oluşturuyor. Sessiz asfalt özellikle okul, hastane, huzurevi gibi sessizliğin daha da önemli olduğu alanlarda kullanılacak.