Gündem Yüz binler akın etti

Yüz binler akın etti

11.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Resmi törenin ardından halka açılan Anıtkabir doldu taştı. Erdoğan, Anıtkabir Özel Defterini’ne “Atatürk’ün bize bıraktığı en önemli miraslardan biri olarak gördüğümüz Türkiye’yi muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkarma hedefi doğrultusunda gece gündüz çalışmayı sürdürüyoruz” diye yazdı

Yüz binler akın etti

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün 79. yılında geniş güvenlik önlemleri altında düzenlenen resmi törenin ardından halka açılan Anıtkabir’e yüz binlerce vatandaş akın etti. Anıtkabir’deki resmi tören 08.45’te devlet erkanının Aslanlı Yol’dan yürüyüşüyle başladı. Törene; Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Bakanlar Kurulu üyeleri, yüksek yargı organlarının başkanları, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, kuvvet komutanları, siyasi partilerin temsilcileri ve bürokratlar katıldı. Erdoğan’ın mozoleye çelenk bırakmasının ardından 09.05’te Ankara’nın dört bir yanından duyulan siren sesleri ile saygı duruşu başladı. Saygı duruşu sırasında gönderde bulunan Türk Bayrağı yarıya indirildi; ardından İstiklal Marşı okundu. Daha sonra Erdoğan, Misak-ı Milli Kulesi’ne geçerek, Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladı. Erdoğan, deftere şunları yazdı:

Haberin Devamı

Hürmetle yad ediyoruz

“Vefatının 79. yıl dönümünde Kurtuluş Savaşımızın büyük komutanı, cumhuriyetimizin banisi, ilk Cumhurbaşkanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü bir kez daha rahmetle hürmetle saygıyla yad ediyoruz. Atatürk’ün bize bıraktığı en önemli miraslardan biri olarak gördüğümüz Türkiye’yi muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkarma hedefi doğrultusunda gece gündüz çalışmayı sürdürüyoruz.”

Resmi törenin ardından Anıtkabir, halka açıldı. Anıtkabir’e akın eden yüzbinlerce vatandaş, yolları tıklım tıklım doldurdu. Aşırı yoğunluk nedeniyle vatandaşların nizamiyeden geçişleri bile saatler sürdü. Atatürk’ün mozolesini ziyaret edebilmek için de uzun kuyruklar oluştu. Anıtkabir görevlileri, mozolenin çevresinde izdiham yaşanmaması için vatandaşları gruplar halinde içeri aldı.

Haberin Devamı

Genç, yaşlı, çocuk, ellerinde Türk bayrakları ve çiçeklerle mozolenin önüne gelen binlerce vatandaş, “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganları attı. Bazı vatandaşlar, mozolenin önünde dua etti ve getirdikleri çiçekleri bıraktı. Duygusal anların yaşandığı ziyaret sırasında bazı vatandaşlar, gözyaşlarına hakim olamadı.

Yüz binler akın etti

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 79’ncu yılında, ebedi istirahatgâhı Anıtkabir’de binlerce kişi tarafından anıldı. Başkentteki soğuk havaya ve gece saatine aldırış etmeyen vatandaşlar, 22.00’ye kadar açık tutulan Anıtkabir’i genç yaşlı, çocuk demeden doldurdu. / Seyfettin Ersöz

TBMM’de düzenlenen anma töreninde TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Ak Parti İstanbul Milletvekili Hasan Sert, Ak Parti Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, Kayseri Bağımsız Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, Isparta Bağımsız Milletvekili Nuri Okutan, TBMM Genel Sekreteri Mehmet Ali Kumbuzoğlu ile Meclis bürokratları ve çalışanları katıldı. Aydın, TBMM Atatürk Anıtı’na çelenk bıraktı.

Yüz binler akın etti

Yeni kamuflajlar ve dronesavar

10 Kasım anma töreninde 29 Ekim törenine kıyasla güvenlik önlemlerinin artırıldığı görüldü. Anıtkabir’e giden yollar kapatılırken, Anıtkabir içi ve dışındaki alanlarda yüzlerce polis ve asker görev yaptı. Güvenlik önlemleri kapsamında garnizonda görevli askerler, Anıtkabir’e girişlerinde tek tek elektronik cihazlarla kimlik kontrolünden geçirilirken,
Cumhurbaşkanlığı korumalarının, özel olarak üretilen ve dünyada başka bir örneği bulunmayan kamuflajları ilk kez bu törende kullandığı öğrenildi. Anıtkabir’deki törende “dronesavar” olarak bilinen silahı taşıyan Cumhurbaşkanlığı korumaları da dikkati çekti.

Haberin Devamı

Yüz binler akın etti

Devlet erkânı katıldı

Anıtkabir’deki tören, devlet erkanının Aslanlı Yolda yürüyüşü ile başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki devlet erkanı, Anıtkabirde saat 09.05’te Atatürk’ün mozolesine çelenk koyarak saygı duruşunda bulundu.

Yüz binler akın etti

Akşener’den ziyaret

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Atatürk’ün ebediyete intikalinin 79. yılı dolayısıyla Anıtkabir’i ziyaret etti. Beraberindeki parti yönetim kurulu üyeleriyle Anıtkabir’e gelen Akşener, Atatürk’ün mozolesine çiçek bıraktı, dua etti. Akşener, kendisine ilgi gösteren vatandaşlarla fotoğraf çektirdi ve bir süre sohbet etti.