Gündem Yüzde 50 kadın kotası başka bahara kaldı

Yüzde 50 kadın kotası başka bahara kaldı

12.04.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Siyasi partilerce Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) sunulan aday listeleri, yeni dönemde kadınların TBMM’de temsil oranının artması açısından çok umut vermedi. AK Parti ve İYİ Parti’de kadın aday sayısı azalırken, MHP ve CHP’de cüzi bir artış yaşandı.

Yüzde 50 kadın kotası başka bahara kaldı

ANKARA Milliyet - 24 Haziran’da listelerinde 126 kadın adaya yer veren AK Parti, 14 Mayıs seçimleri için 113 kadını aday gösterdi. MHP’de kadın aday sayısı ise 79’dan 90’a çıktı. 24 Haziran’da 137 kadın aday ile yarışa giren CHP, 10’u ittifak ortaklarından olmak üzere toplamda 153 kadını listelerine koydu. İYİ Parti’de ise bir önceki seçimde 158 olan kadın aday sayısı 149’a düştü. HDP’nin 24 Haziran seçimlerinde kadın aday sayısı 230’du. HDP’nin listelerinden seçime girdiği Yeşil Sol’un 14 Mayıs listelerinde 193 kadın yer alırken, TİP’in kadın aday sayısı ise 161 oldu.

Haberin Devamı

MECLİSE YANSIMAYACAK

Buna göre; 600 aday arasında kadınların oranı AK Parti’de yüzde 18.8, MHP’de yüzde 15, CHP’de yüzde 25.5, İYİ Parti’de yüzde 24.8, Yeşil Sol ve TİP’te ise yaklaşık yüzde 35 seviyesinde gerçekleşti. Ancak bu oranların aynen meclise yansıması hem kadın adayların liste sıralamaları, hem de partilerinin performanslarına bağlı milletvekili hesabı nedeniyle mümkün olmayacak. 24 Haziran seçim sonuçları dikkate alındığında, seçilecek sıradan en çok kadın aday gösteren AK Parti’de dahi parlamentoya girecek kadın milletvekili sayısının 60 civarında olacağı ifade ediliyor.

KOTA VAADİ YOK

Kadın örgütlerinin dillendirdiği ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da Mart 2021’de ilk imzacı olduğu “Seçim ve siyasi partiler yasasında yüzde 50 kadın kotası ve fermuar sistemi” getirilmesini öngören düzenleme, 27’nci dönemde komisyon gündemine dahi gelememişti. 14 Mayıs’ta yarışacak başlıca iki ittifakın programında da şu an kota konusunda bir vaat bulunmuyor.

Haberin Devamı

‘EN YÜKSEK ORAN BİZDE’

Yeşil Sol, dün kadın adaylarını tüm milletvekilleri için yapılan tanıtım programından önce özel olarak sahneye çıkardı. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, bu programdaki konuşmasında, “Herkes görecek ki Yeşil Sol, en yüksek kadın oranıyla parlamentoya girecek. Yüzde 45 oranla Meclis’e girmeye hazırlanıyoruz. Bugün kapatma davası için bizim AYM’de sözlü savunma yapmamızı bekleyenler bilsin ki; biz bundan sonra savunmamızı alanlarda, kadınlarla, halkımızla, milyonlarla yapmaya başlıyoruz. AK Parti’nin hileleri varsa bizim de hamlelerimiz var” ifadelerini kullandı.