'Edirne'yi savunan tarihi tabyalar yok olma tehlikesiyle karşı karşıya'
'Edirne'yi savunan tarihi tabyalar yok olma tehlikesiyle karşı karşıya' Edirne’de Balkan Savaşları sırasında kentin savunulmasının en önemli unsuru olan tabyaların bir kısmı yok olma tehlikesi altında. Kentin çevresinde bulunan 35 tabyadan 2'sinin restore edilerek korunmasına rağmen geriye kalan tabyalar atıl durumda kaldı.
24.04.2023 Gündem
Prof. Dr. Beksaç dikkat çekti: Trakların kültürel mirası dolmenler acilen korunmalı
Prof. Dr. Beksaç dikkat çekti: Trakların kültürel mirası dolmenler acilen korunmalı Edirne’nin Lalapaşa ilçesine bağlı Doğanköy’de Traklara ait, nadir yapısı ile dikkat çeken 3 bin yıllık dolmen, definecilerin tahrip etmesi ve kaderine terk edilmesi nedeniyle yok olma tehlikesi yaşıyor. Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç bu konuya dikkat çekerek çağrıda bulundu.
3.04.2023 Gündem
'Yıkılma tehlikesi olan Bayezid ve Yalnızgöz köprüleri trafiğe kapatılmalı'
'Yıkılma tehlikesi olan Bayezid ve Yalnızgöz köprüleri trafiğe kapatılmalı' Edirne’de, Osmanlı döneminden kalma tarihi Yanlızgöz ve 2'nci Bayezid köprülerinde, definecilerin kaçak kazı yapması ve yüksek tonajlı araçların geçişleriyle tahribat ve yıkılma tehlikesi oluştu. Prof. Dr. Engin Beksaç, "Köprülerin trafiğe kapatılması, trafiğin kontrol altına alınması lazım. Burada ilerlemiş bir tahribat söz konusu" dedi.
16.12.2022 Gündem
Defineciler mağarayı tahrip etti!
Defineciler mağarayı tahrip etti! Edirne’nin Lalapaşa ilçesine bağlı Sinanköy'de, mağara içinde kazı çalışmaları sonrası bulunan, Orta Çağ'dan kalma taş oyma şapel, duvarlarına yazılan yazılar ile definecilerin kaçak kazılarıyla tahribata uğradı. Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç, "Burası birinci derece tescilli alan. Koruma tedbiri çalışmalarına rağmen hiçbir şekilde el sürülmeden kaldı, unutuldu" dedi.
11.10.2021 Gündem
Osmanlı Mezarlığı'nın taşları dolgu için kullanılmış
Osmanlı Mezarlığı'nın taşları dolgu için kullanılmış Edirne’de, 15'inci yüzyıldan kalan Osmanlı Mezarlığı'ndaki mezar taşları kırılıp tahrip edildi. Mezar taşlarının temel ve dolgu malzemesi olarak kullanıldığını söyleyen Prof. Dr. Engin Beksaç, "Müslüman, Hristiyan, Musevi bütün mezarlıklardan toplanan mezar taşlarının dolgularda, temellerde kullanıldığını, yakınlara kadar yolların altında kaldırımlarda görüldüğünü gayet iyi biliyorum" dedi.
1.07.2021 Gündem