Siyaset Hayalim, diplomat olup siyasete girmekti

Hayalim, diplomat olup siyasete girmekti

07.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Alman Lisesi’nin yeni eğitim öğretim yılı açılış etkinliğinde öğrencilerle bir araya gelen Bakan Çavuşoğlu, lisedeyken ASALA’nın şehit ettiği diplomatlardan etkilenerek uluslararası ilişkiler okuduğunu söyledi...

Hayalim, diplomat olup siyasete girmekti

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Almanya Federal Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Alman Lisesi’nin 2018-2019 eğitim öğretim yılı açılışı için düzenlenen programa katıldı. Konuşmaların ardından, iki bakan öğrencilerin sorularını yanıtladı. Bir öğrencinin Almanya dışındaki Alman okullarına nasıl baktıklarını sorusuna Maas, “Biz çok sayıda uluslararası okulun olmasından yanayız. Almanca öğretiliyor ve Alman kültürü aktarılıyor. Bu öğrenciler daha sonra üniversiteyi Almanya’da okumak istiyorlar. Bu sayede dünya biraz daha güzelleşiyor. Biz bunu giderek artırmak istiyoruz” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

‘Şarkı söylesem herkes kaçar’

Başka bir öğrencinin, “Geçmişe dönseniz yine aynı okullarda okuyarak, aynı işi mi yapmak isterdiniz?” soruna Çavuşoğlu şöyle yanıt verdi:

“Lise yıllarında diplomat olmak istedim. Hayalim. Dışişleri Bakanlığı’na girip diplomat olarak devam etmek sonra da siyasete girmekti. İkisi de hayal ama öncelik diplomasi, sonra siyaset. O yıllarda Ermeni terör örgütü ASALA’nın, bizim diplomatlarımıza değişik ülkelerde terör saldırıları vardı ve şehidimiz vardı. O saldırılara karşı ben diplomat olmak istedim. Rahmetli annem de ‘Seni de vururlar’ diye karşı çıkıyordu bu fikre. Her anne-baba gibi o da benim doktor olmamı istiyordu. Gece düşünüyordum doktor olabilir miyim diye, yapamam. O nedenle Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler bölümünü kazandım. Amerika ve İngiltere’ye gidince biraz fikrim değişti. Değişik sebeplerden, detaylara girmeyeceğim. Daha sonrasında önce siyasete girdim, sonra parlamenter diplomasi ve bugün Dışişleri Bakanlığı. Hayat böyle ama bugün olsa yine aynı şeyi seçerdim. Belki yanında bir felsefe de okurdum. Bazen başka yeteneğim var mı kendimi test ediyorum. Zaten ses berbat, bir şarkı söylesem burada herkes kaçar, gider. Ama bir enstrüman çalma halen içimde ukde. Onu da başaracağım, yakında başlıyorum.”

Haberin Devamı

Hayalim, diplomat olup siyasete girmekti

Alman Bakan ise, Ben Dışişleri Bakanı olmayı planlamamıştım. Ben hukukçuyum, siyaset yapmasaydım avukat olurdum, futbolcu olurdum” şeklinde yanıt verdi.

‘Antalyaspor’dan teklif aldım’

Bir öğrencinin kişisel gelişimin önemini sorması üzerine Çavuşoğlu, “Kişisel gelişimde okul da çok önemli. Okulda keşfedemediğiniz yetenekleriniz de ortaya çıkıyor. Burada öğretmenlerin de rolü gerçekten çok önemli. Farklı sporlardaki yeteneklerim benim ortaya çıktı. Heiko ‘futbolcu olabilirim’ dedi. Ben lise son sınıftayken, Antalyaspor’un hocası bana profesyonel ligde, Antalyaspor’da oynama teklifinde bulundu. Ama ben hep ‘diplomat olacağım’ diye hayallerim olduğu için reddettim. İyi ki reddetmişim o zaman zaten futbolda bu kadar ara yoktu” şeklinde yanıt verdi. -Gülseli KENARLI - Akın ÇELİKTAŞ İstanbul DHA

Haberin Devamı

Zarif ile görüştü

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Twitter’dan İran Dışişleri Bakanı Zarif ile bir görüşme gerçekleştirdiğini bildirdi. Çavuşoğlu, paylaşımında, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Suriye konusunda yarın (bugün) yapılacak Türkiye-İran-Rusya Federasyonu üçlü zirve toplantısı vesilesiyle geldiğimiz Tahran’da mevkidaşım Cevad Zarif ile görüştük” ifadesini kullandı. l ANKARA Milliyet

‘Babamın çiftliğinde çalışıyordum’

“Başka meslek düşünür müydünüz?” sorusuna Maas, hukuk okuduğunu ve hukukçu olacağının yanıtını verirken, Çavuşoğlu şunları söyledi: “Ben çocukluğumda babamın çiftliğinde çalışıyordum, çiftçi çocuğuyum. Son zamanda yaş ilerledikçe tekrar çiftçi olma arzum depreşmeye başladı. Ankara’da küçük bir tarla aldım, orada bu işleri yapmaya başladım. Kavun, karpuz, domates yetiştiriyorum. Herhalde bugün siyasetçi olmasam, belki çiftçi olurdum. Her halde bir de Türk Hava Yolları’nda çalışmak isterdim. Yönetim Kurulu Başkanı’nın asistanı olmak isterdim. Herhalde güçlü bir insan, bizim ne problem olsa arkadaşlar ‘Yönetim Kurulu Başkanı’nın asistanı Kemal’i arayalım diyor. Herhalde onun pozisyonu önemli bir pozisyon. Orada çalışmak istedim.”

Yazarlar