Siyaset Hiçbir diktaya kapı aralamayacağız

Hiçbir diktaya kapı aralamayacağız

04.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kılıçdaroğlu, anayasa değişikliği teklifine karşı ilk mitingini Adana’da gerçekleştirdi. CHP lideri, “İsmet İnönü’nün deyimiyle ‘Hadi canım sen de’. Kim oluyorsun da rejimi değiştiriyorsun?” diye konuştu

Hiçbir diktaya kapı aralamayacağız

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün Adana Uğur Mumcu Meydanı’nda ‘Türkiye Hepimizin’ sloganıyla gerçekleştirilen mitingde yaklaşık 100 bin kişiye seslendi. Cumhurbaşkanlığı sistemini öngören anayasa değişikliği teklifine karşı ilk mitingini burada gerçekleştiren Kılıçdaroğlu, konuşmasında yurt yangınına da değindi.
Kılıçdaroğlu, “Çocuğunu okula gönderen annelere sözüm var, taşımalı eğitim sistemini kaldıracağım, hiçbir annenin gözü arkada kalmayacak. Hiçbir çocuk namerde muhtaç olmayacak. Köy Enstitüleri’ni biliyorsunuz, Türkiye’nin her tarafında vardı tek yangın çıkmış değildi, bir cinsel istismar dahi olmadı” dedi.
Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
İZİN VERMEYECEĞİZ: Eğer, bir kişi inanç ve kimlik üzerinden siyaset yaparsa bilin ki onlar bu ülkeyi ayrıştıranlardır, bölenlerdir, buna asla izin vermeyeceğiz. Kurucu değerlerimize sahip çıkıyoruz, 80 milyona CHP’nin çatısı açıktır. Bir kişi kalkıp da Türkiye adına konuşamaz, Türkiye benimdir diyemez, hiçbir diktaya hiçbir diktatöre kapı aralamayacağız, mücadelemizi yapacağız. Hangi çılgın bize zincir vuracakmış, sarayda oturacaksın, millete zincir takacağım diyeceksin, buna izin vermeyeceğiz. Başkanlık sistemini getirmek istiyorlar, valiyi, kaymakamı, büyükelçiyi, milletvekilini ben tayin edeceğim. Milli irade ne olacak? Sen milli irade olamazsın, milli iradeyi temsil edemezsin. Siyasi görüşlerimiz farklı olabilir, farklı siyasi geleneklerden gelmiş olabiliriz. Bir ortak paydamızın olması lazım, ortak paydamızı büyütürsek, Türkiye hepimizin olur. Parlamenter demokratik sistem ortak paydamızdır.
HADİ CANIM SEN DE: Camiye, kışlaya, askeriyeye siyaseti sokmayacağız, ibadet yerine siyaseti sokarsanız, toplumu bölersiniz. 140 yıllık gelenek var, bir kişi gelecek ‘Benim sayısal çoğunluğum var rejimi değiştireceğim’. Bu ülkenin kuruluşunda acı, gözyaşı vardır, sayısal çoğunluk yoktur, milli irade vardır. ‘Çoğunluğum var, rejimi değiştireceğim’. İnönü’nün deyimiyle ‘Hadi canım sen de’. Sen kim oluyorsun da rejimi değiştiriyorsun? Yargı bağımsızlığı bizim için önemlidir, adaletin olmadığı yerde devlet olmaz. Hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı siyasete alet edilmemelidir. Yargı, siyasetin kontrolüne girerse düşünce özgürlüğünün önüne engel koymuş olurlar. Zalime ve zulme karşı direnmek görevimizdir, zulmün karşısında susan dilsiz şeytandır. Devlet, akılla, bilgiyle yönetilir, kinle, intikam duygusuyla değil. Devlet yönetiminde liyakat esas alınmalı.
EMİR KOMUTA ZİNCİRİ: Olağanüstü uygulamaları biliyorsunuz, binlerce öğretmen açığa alındı, öğretmen, memur kardeşlerime söylüyorum hepinizin itibarı iade edilecek, zulme, hukuksuzluğa karşı duracağız. Darbe fırsatçılığı yapıyorlar, darbeye karşıyız, darbe fırsatçılığı yapıp karşı darbe gerçekleştirmek isteyenlere de karşıyız. Peygamber ocağındaki emir komuta zincirini yeniden kuracağız, harp okullarını, GATA’yı yeniden açacağım. Yanlış yaptı diye 140 yıllık kurumları kapatamazsınız.

‘Çocuklara sahip çıkmak hepimizin ortak görevi’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Aladağ’da 11’i çocuk 12 kişinin yaşamını yitirdiği faciada çocuklarını kaybeden ailelere taziyede bulundu, öğrenci yurduna karanfil bıraktı. Kılıçdaroğlu’nun görüştüğü kaymakam ve savcıdan soruşturulmanın bir an önce tamamlanmasını, ihmallerin ve ihmali olanların açığa çıkarılmasını talep etti. CHP lideri, “Buradan tekrar hükümete çağrıda bulunuyorum, yurtlar konusunda titiz olun, gencecik fidan gibi çocuklarımız orada, anneler ve babalar büyük umutlarla çocuklarını buraya gönderiyorlar. Bu çocuklara sahip çıkmak hepimizin ortak görevidir. Bunun siyaseti olmaz. Bu çocukların okuması için, bu çocukların geleceği için, bu çocukların Türkiye’nin geleceği açısından umut olduklarını unutmamamız gerekiyor” dedi. Kaymakam Kürşad Özdemir’in yangın merdiveni kapılarının kilitli olmadığına yönelik sözlerinin CHP’lilerin tepkisini çektiği öğrenildi. l MERİÇ TAFOLAR Aladağ

Kılıçdaroğlu, 11’i çocuk 12 kişinin yaşamını yitirdiği yangının yaşandığı yurtta beraberindeki heyetle inceleme yaptı,
yetkililerden bilgi aldı, yurdun giriş kapısının önüne karanfil bıraktı. Eren bozkurt AA

‘İnancını alet edene prim verme’

TIPIŞ TIPIŞ UYACAKSIN: ‘Ben anayasayı dinlemem, Anayasa Mahkemesi’ne saygı duymam’ diyor. Yüzde 92 ile kabul edilen bir anayasaya uymam diyor. Sen anayasaya uymazsan, vatandaşlar niye tutuklu? Onlara gelince yasa var, sana gelince yasa yok. CHP iktidarında sen de tıpış tıpış o anayasaya uyacaksın, gereğini yerine getireceksin. Bu ülkede bizi bir arada tutan ana çimentolardan biri laiklik. İnancını siyasete alet edene prim verme.
ORTAÇAĞ ZİHNİYETİ: Türkiye hepimizin Türkiyesiyse basın özgürlüğü olmalıdır. Bugün medyanın yüzde 90’ı hükümetin kontrolünde. CHP iktidarında medya özgürlüğünü sağlayacağız, 146 gazeteci hapiste. İnsanları düşüncelerinden ötürü hapse atmak ortaçağ zihniyetidir, bu zihniyetten ülkeyi kurtaracağız.

‘Ülkücü kardeşlerimiz de karşı’

EN BÜYÜK İHANETTİR: Aramızda ülkücü kardeşlerimiz var, onlar da ‘başkanlığa karşıyız’ diyoruz, biz cumhuriyeti, demokratik parlamenter sistemi savunuyoruz. Eğer cumhuriyeti savunmazsak, bu topraklar için kan döken şehitlerimize karşı görevimizi yapmamış oluruz. Şehitler arasında ayrım yapmak, bu ülkeye yapılacak en büyük ihanettir. İhanete izin vermeyeceğiz. Onlar bölücü, biz birleştirici.
SAHİP ÇIKAMAYAN: Suriye’ye girdik, askerlerimiz şehit oldu. Türkiye dış politikada en büyük hezimetini yaşıyor. Musul Valisi’nden izin aldık diyorlar. Yabancı devlet gelecek Konya Valisi’nden izin alacak, askerlerini yığacak. Irak Hükümeti yok mu, ondan niye izin almıyorsun? Koltuğuna sahip çıkamayan
ülkeye sahip çıkamaz.