Siyaset HSYK’yı düzenleyen madde görüşüldü

HSYK’yı düzenleyen madde görüşüldü

11.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Anayasa teklifinin HSYK’yı düzenleyen 1. maddesi, Genel Kurul’da görüşüldü. Anayasa Komisyon Başkanvekili Reşat Petek, düzenlemenin yönetimde çift başlılığı kaldıracağını, kuvvetler ayrılığını yerleşik hale getireceğini savundu

HSYK’yı düzenleyen madde görüşüldü

TBMM Genel Kurulu’da anayasa teklifinin HSYK’yı düzenleyen 1. maddesi üzerinde görüşmeler yapıldı. Görüşmeleri Başbakan Binali Yıldırım ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de katıldı. Anayasa Komisyonu adına konuşan Komisyon Başkanvekili Reşat Petek, düzenlemenin yönetimde çift başlılığı kaldıracağını savundu. Petek şöyle devam etti: “Şimdi, 1982 Anayasası’nın 9’uncu maddesinde, bu teklifle bir ilave yapmak suretiyle değişiklik getiriyoruz. Az önce okunduğu gibi bağımsızlık, yargı bağımsızlığının yanına ‘ve tarafsız...’ Yani, Türk milleti adına yargı yetkisinin kullanılmasında bağımsız mahkemeler şeklinde önceki yapılan tanımlamaya ilave olarak ‘ve tarafsız...’ kelimesini eklemek suretiyle yargının tarafsızlığına dikkat çekiyoruz. Bilinmelidir ki yargı bağımsızlığı tarafsızlık sağlanamadıktan sonra tek başına bir teminat olarak kabul edilemez. Gerek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin kriterleri gerek tümünü evrensel hukuk kriterleri olarak ifade ettiğimiz yargıçların nitelikleri -bağlı olmasını kabul ettiği temel özellikler- itibarıyla bir mukayese yapacak olursak, Anayasa’mızda yargının tarafsızlığına da işaret eden bir düzenlemenin bulunmasının zorunlu olduğunu ifade edebiliriz.”
Tarafsızlık vurgusu
Petek, 1982 Anayasası’nın “bağımsızlık” ilkesine dikkat çektığını ama tarafsızlığın anayasada yer almadığını belirtirken, “Buna rağmen, elbette ki diğer kanunlarda yargılamayla ilgili kabul edilen ilkelerde, HSYK’nın kabul ettiği ilkelerde yargıç bağımsızlığı yanında tarafsız olması ilkesine de işaret edilmiştir ki son derece önemlidir” dedi. Petek şöyle devam etti: “Burada, hâkimin görmekte olduğu bir davada akrabalık, yakınlık, ideolojik mensubiyet, siyasi mensubiyet vesaire herhangi bir nedenle taraflardan birini kendisine yakın veya uzak görmemesi, taraflara eşit mesafede bulunması, ayrıca taraflara kendilerini ifade ederken eşit hakları kullandırması ve yararlandırması tarafsızlık ilkesinin hemen görülebilen unsurlarıdır diye ifade etmek istiyorum.” Petek, Kuran’ı Kerim’den ayetlerle bu görüşünü örneklendirdi.
‘Cumhuriyet korunmalı’
HDP Grubu Adına konuşan Celal Doğan da, “Hepimizin, çoğumuzun daha doğrusu, geliş kökeni ondan pek farklı değil. İçimizde çok büyük aristokrat ailenin çocuklarının da burada olduğunu zannetmiyorum, ya köy kökenlidir ya memur kökenlidir ya esnaf kökenlidir. Bu cumhuriyetin bize vermiş olduğu imkânları -bu cumhuriyeti kuranlara olan minnetimiz gereği söylüyorum- bunu da korumakla yerine getirebiliriz. Sayın Binali Yıldırım sempatik bir insan, espriyi de seviyor. Bir tek temennim var, inşallah Binali Yıldırım son Başbakan olmaz” diye konuştu.

Kurtulun bu ihtirastan
CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan 1. madde üzerinde yaptığı konuşmada, “HSYK 13 üyeden oluşuyor bu 13 üyenin 6 tanesini Cumhurbaşkanı belirliyor. 2010 referandumu ve ondan sonra yargının Fetullahçı çeteye teslim edilmesi bir basiretsizlik ya da bir saflık değil, tam tersine ihtiras. ‘Benim yargım olsun’ ihtirası... O ihtirasın bedelini tepemizde Fetullahçı çetenin bombalarına karşı direnerek ödedik. Bir daha bu millete bedel ödetecek bu öneriyi çekin kurtulun bu ihtirastan” dedi.

Yazarlar