Siyaset Hukuk devleti ilkelerine uymaz

Hukuk devleti ilkelerine uymaz

08.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD’ye vize başvurularının, verilen güvenceler sonucu sınırlı ölçüde alınmaya başlandığı iddialarını yanıtlayan Başbakan Yıldırım, “ABD’ye güvence vermek veya onların bize güvence vermesini istemek gibi bir müzakere, hukuk devlet ilkelerine uymaz” dedi

Hukuk devleti ilkelerine uymaz

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye ile ABD arasındaki vize işlemlerinin sınırlı ölçüde alınmaya başlanması konusunda ABD’nin “Türk hükümetinden yerel çalışanlarımızın tutuklanmayacakları güvencesi alınmıştır” açıklamasının gerçek olmadığını söyledi. Yıldırım, “İki ülke arasında özellikle bazı yargılamalar, bazı tutuklama işlemleri var. Her iki ülkede de hukuk devleti kurallarına göre işlem ifa edilmektedir. O bakımdan ABD’ye güvence vermek veya onların bize güvence vermesini istemek gibi bir müzakere, hukuk devlet ilkelerine uymaz” açıklamasında bulundu.
Dün ABD’ye hareketinden önce Esenboğa Havalimanı’nda açıklamalarda bulunan Yıldırım, şunları kaydetti:
FETÖ TALEPLERİ İLETİLECEK: ABD’de gerek kongre mensupları, gerekse oradaki yerli ve yabancı sivil toplum kuruluşlarıyla Türkiye-ABD ilişkileri konusunda temaslarda bulunacağız. ABD Başkanı Donald Trump’ın Uzakdoğu ziyaretinde olmasından dolayı ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile ‘başkan vekili’ olarak görüşeceğiz. Özellikle Türkiye-ABD arasındaki Suriye, Irak meseleleri, FETÖ konusundaki ABD ile ilgili taleplerimiz ve bu konuda bundan sonraki aşama, kapsamlı bir şekilde dile getirilecek. Ayrıca PYD/YPG ve DEAŞ ile mücadele konusunda da aramızda mevcut olan bazı sorunları açıklıkla ele almayı hedefliyoruz.
ÜMİT EDERİM VERİMLİ OLUR: ABD ile Türkiye arasında bir süre önce askıya alınan vize işlemlerinin ziyaret öncesinde sınırlı da olsa başlamış olması olumlu bir adım olarak mütalaa edilebilir. Ümit ederim ki her iki ülkenin menfaati ve beklentileri açısından verimli bir ziyaret gerçekleştirmiş oluruz.
AMAÇ MAKUL YOL BULMAK: (ABD ve Türkiye’den gelen vize serbestisi açıklaması): ABD Büyükelçiliği’nin yaptığı açıklama üzerine Türk Büyükelçiliği de karşı açıklamayı yapmıştır. Orada her şey açık seçik, herhangi bir yoruma ihtiyaç göstermeyecek şekilde izah edilmiştir. İki ülke arasında özellikle bazı yargılamalar, bazı tutuklama işlemleri var. Amerika’da da var Türkiye’de de var. Her iki ülkede hukuk devleti kurallarına göre işlem ifa edilmektedir. O bakımdan ABD’ye güvence vermek veya onların bize güvence vermesini istemek gibi bir müzakere, hukuk devlet ilkelerine uymaz... Bunlar diplomatik kanallarla görüşülüyor ve bir çıkış yolu bulunmaya çalışılıyor. Esasen bu ziyaretin amaçlarından biri de tüm bu konuları bütün açıklığıyla ortaya koymak ve makul bir yol bulabilmektir.
ODALAR DOLUSU DOSYA: (Yeni bir FETÖ dosyası) İade konusunda yapılacak her şey yapılmıştır, artık dosya odalara sığmayacak hale gelmiştir. Eğer bu kadar dosya, bilgi, belge iş görmüyorsa o zaman işin içinde başka bir mesele var diye insanın aklına geliyor. Belki haddinden fazla da dosya ve belge verdiğimizi düşünüyorum.

Algı oluşturmaya çalışıyorlar

Başbakan Yıldırım, Malta’da çocuklarının ve bazı yakınlarının off-shore hesapları olduğuna dair haberlere tepki gösterirken “Bununla beni akılları sıra yıpratmaya çalışıyorlar” dedi. Yıldırım’ın açıklamaları şöyle:
ONLAR KENDİ İŞİNİ, BEN KENDİ İŞİMİ: Bir gazete şahsım ve ailem hakkında ‘off-shore şirketleri var, yerli değil, milli değil’ gibi bir haber yapıyor. Vatandaşlarımızın gerçeği öğrenmesinde fayda var. Ben gemi inşa yüksek mühendisiyim, makine mühendisiyim. Hayatım boyunca denizcilikle uğraştım, gemi işletmeciliği, gemi sahipliği yaptım. Siyasete başlayınca da işlerimi evlatlarıma bıraktım. Onlar kendi işini yapıyor, ben de kendi işimi yapıyorum.
SANKİ İŞ ÇEVİRİYORMUŞ GİBİ: Siyasete başlarken çocuklarıma ‘Devletle hiçbir zaman iş yapmayacaksınız. Yakınına bile yanaşmayacaksınız, devletin bankalarından hiçbir kaynak kullanmayacaksınız’ tavsiyesinde bulundum. Denizcilik küresel bir iş. Dünyanın her tarafında iş yapıyorlar ve dünyanın her tarafında da şirketleri, irtibat noktaları var. Bunun gizli, saklı bir tarafı yok. Sanki burada bir iş çeviriyormuş gibi maalesef benim fotoğrafımı da basarak bir algı oluşturmaya çalışıyorlar. Eğer Türkiye’de bir kişinin ticari faaliyetleri hakkında bilgi alm ak isterseniz, ticaret sicilinin sitesine girersiniz her türlü bilgiyi alırsınız. Olmadı Malta’da, olmadı Panama’da, olmadı Liberya’da yine internet üzerinden 2 dolar ödeyerek her türlü bilgiyi alabilirsiniz.
EGZOTİK İŞ: 2008’de, 2014 yerel seçimlerinde ben İzmir’de belediye başkanı adayıyken iddiaları gündeme getirdi. O zaman da bir televizyon programında bütün detaylarıyla açıkladım. 2017 Mayıs ayında tekrar bunu ısıtıp haber yaptılar. Benim siyasetçi olmam dolayısıyla onların, çocuklarım üzerinde, faaliyetleri üzerinde ilgilenmeleri çok egzotik bir iş. Bununla beni akılları sıra yıpratmaya çalışıyorlar. Milletim beni bilir
DAVET EDİYORUM, SORUŞTURUN: Buradan davet ediyorum, her türlü soruşturma, gerek mali yönden gerek hukuki yönden yapılabilir. Bunu özellikle de istiyorum. Biz onurumuzla varız. Bizim için en büyük servet itibarımızdır.

EN FAZLA VERGİYİ VERİYORLAR: Vergi verilmiyor, diye itham ediyorlar. O haberi yaptıklarında benim çocuklarımın buradaki şirketi İstanbul’da en fazla vergi veren şirketler arasında yer alıyor. Ve bu şekilde bir belge veriyorlar kendisine. Bunlar ayıp şeylerdir. Bana ‘yerli, milli değil’ diyenlerin apar topar memleketten kaçıp gidenler olduğunu da vatandaşımızın bilmesi lazım. Eğer yerli, milliyseniz gazetenizin başını bırakıp, bu memleketten kaçıp gitmezsiniz.